22/7/20

Σαν Σήμερα 22 Ιουλίου


Γεγονότα1209

Πραγματοποιείται η σφαγή της Μπεζιέ, η πρώτη σημαντική στρατιωτική δράση της σταυροφορίας των Αλβιγηνών.

Σταυροφορία των Αλβιγηνών

(Η Σταυροφορία των Αλβιγηνών (1208-1229) (ή Σταυροφορία ενάντια στους Αλβιγηνούς) ήταν μια Σταυροφορία που κηρύχτηκε από την Καθολική Εκκλησία ενάντια στις αιρέσεις, κυρίως αυτή των Καθαρών και σε μικρότερη κλίμακα τον Βαλδεϊσμό. Από τον 12ο αιώνα, κείμενα της εποχής έκαναν λόγο για την αίρεση του Αλμπί (από το οποίο και το όνομα των αιρετικών), χωρίς, ωστόσο, οι γειτονικές του περιοχές να υπολείπονται σε πιστούς της αίρεσης.)1456

Πολιορκία του Βελιγραδίου: ο Ιωάννης Ουνιάδης, αντιβασιλιάς του Βασιλείου της Ουγγαρίας, νικά τον Μωάμεθ Β΄ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.


1686

Το Όλμπανι (Νέα Υόρκη) αποκτά επίσημα καταστατικό χάρτη ως δήμος.


1706

Οι επίτροποι από το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας συμφωνούν στις Πράξεις της Ένωσης του 1707, οι οποίες αφού περάσουν από τα κοινοβούλια κάθε χώρας θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.

(Το Νομοσχέδιο για την Ένωση του 1707, που ψηφίστηκε από τα κοινοβούλια της Σκωτίας και της Αγγλίας, προέβλεπε την ένωση των δύο βασιλείων σε ένα, και άρα τη δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας. Ψηφίστηκε πρώτα στο κοινοβούλιο της Αγγλίας το 1706, ως "Νομοσχέδιο για την Ένωση με τη Σκωτία", ενώ το 1707 ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Σκωτίας ως "Νομοσχέδιο για την Ένωση με την Αγγλία".)


1916

Στο Σαν Φρανσίσκο, εκρήγνυται βόμβα κατά τη διάρκεια παρέλασης σκοτώνοντας 10 άτομα και τραυματίζοντας 40.1927

Ιδρύεται η Ρόμα από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο, κατ’ απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι.

Το λογότυπο της Ρόμα


1936

Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

Στις «Γενικές αρχές και τους σκοπούς» του Λαϊκού Μετώπου αναφέρονταν: «Αι υπογεγραμμέναι κομματικαί οργανώσεις, αγωνιζόμεναι δια την υπεράσπισιν των λαϊκών συμφερόντων, την καταπολέμησιν του φασισμού, την προαγωγήν του συγχρόνου κράτους εις μίαν λαοκρατουμένην δημοκρατίαν και την δημιουργίαν μιας δικαιοτέρας κοινωνίας, που θα σέβεται την εργασίαν των ανθρώπων, απεφάσισαν την σύμπηξιν του Λαϊκού Μετώπου.

Το Λαϊκόν Μέτωπον θα επιδιώξει να έλθη εις την εξουσίαν δια της διαφωτίσεως και του προσεταιρισμού της πλειοψηφίας του λαού προς τας αρχάς και το πρόγραμμά του.

Τα κόμματα που απαρτίζουν το μέτωπον τούτο δεν παραιτούνται της οργανικής των αυτοτελείας, περιοριζόμενα δε να επιτύχουν την άμεσον λύσιν των ουσιωδών προβλημάτων που προβάλλουν σήμερον ενώπιον του ελληνικού λαού, συμφωνούν εις τον συντονισμόν της πολιτικής των δράσεως, τόσον εντός όσον και εκτός του κοινοβουλίου. Εις τας μελλούσας εκλογάς θα κατέλθουν με κοινούς συνδυασμούς και κοινόν σήμα. Εάν δε τύχουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού θα θέσουν εις εφαρμογήν τας επομένας πολιτικάς και οικονομικάς επιδιώξεις».1940

Ιδρύεται στη Βρετανία η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), με βασικό ρόλο στην κατασκοπία, τη διενέργεια καταδρομών και δολιοφθορών στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Πράκτορες της SOE (με τους μαύρους μπερέδες) στην Κρήτη


Η SOE είχε δράση και στην Ελλάδα.


Ο Έντι Μάγιερς, επικεφαλής του κλιμακίου της SOE στην Ελλάδα


1942

Ολοκαύτωμα: Αρχίζει η συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.1943

Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων…».

Η προκήρυξη του ΕΑΜ

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.

Ναζί πυροβολούν στο πλήθος

Νεκροί και τραυματίες διαδηλωτές από τις σφαίρες των Ναζί στην Αθήνα


1944

Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Μπ. Κέινς (αριστερά) με τον υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Γουάιτ στη Διάσκεψη


1944

Έπειτα από σκληρές μάχες με τους Ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ου Λευκορωσικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη Πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

Η απελευθέρωση της Χελμ από τον Κόκκινο Στρατό


1962

Πρόγραμμα Μάρινερ: Το διαστημικό σκάφος Μάρινερ 1 καταστρέφεται μετά από ασταθή πτήση αρκετών λεπτών μετά την εκτόξευσή του.

Μάρινερ 1


1970

Αεροπειρατία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιεί την πτήση Βηρυτού-Αθήνας, από έξι Παλαιστίνιους κομάντος που ζητούν την απελευθέρωση επτά συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει για οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Τελικά οι αεροπειρατές αναχωρούν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους τους με τη διαβεβαίωση ότι οι επτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον.1974

Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Ν. Σαμψών, που εγκατέστησε η Χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ο Ν. Σαμσών

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.

Τούρκοι στρατιώτες στην Κυρήνεια


1980

Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.


Ο Στέλιος Μυγιάκης


1987

Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Μέχρι τις 29 Ιουνίου η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε 1.300 η επίσημη εκτίμηση των νεκρών (1.115 στην Αθήνα).

Νεκροί από τον καύσωνα μεταφέρονται σε τραίνα.


2011

Στη Νορβηγία, ο φασίστας Άντερς Μπρέιβικ ((Anders Behring Breivik) πραγματοποίησε τη διπλή επίθεση αφαιρώντας συνολικά 77 ζωές. 

Ο μακελάρης φασίστας Άντερς Μπρέιβικ

Η πρώτη είναι μία έκρηξη βόμβας με στόχο κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο και η δεύτερη είναι η σφαγή σε κατασκήνωση νεολαίας στο νησί Ουτόγια.Γεννήσεις1887

Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκούσταβ Χερτζ (Gustav Hertz), που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

O Γκούσταβ Χερτζ


1895

Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόϊ, 

Ο Πάβελ Σουχόϊ

βραβευμένος –μεταξύ άλλων- δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν.

Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958-1974.


1928

Γεννιέται ο Κέτερ Μπετς (William Thomas Betts).

Κέτερ Μπετς

Υπήρξε από τους μεγαλύτερους μπασίστες στην ιστορία της τζαζ. Ο «μπλούζι» ήχος, η μελωδικότητα, η λεπτότητα του τόνου και η δημιουργική προσέγγιση που χαρακτήριζαν το παίξιμο του τον έφεραν κοντά στα μεγαλύτερα ονόματα: Tommy Flanagan, Charlie Byrd, Stan Getz, Ella Fitzgerald, Cannonball Adderley, Joe Pass, Kenny Burrell, Joe Williams και άλλους.
Θάνατοι


1826

Πεθαίνει ο Τζιουζέπε Πιάτσι, Ιταλός αστρονόμος.

Τζιουζέπε Πιάτσι

Ο Τζουζέπε Πιάτσι (Giuseppe Piazzi) ήταν Ιταλός αστρονόμος και μοναχός, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Παλέρμο στη Σικελία. Γεννήθηκε στη Βαλτελλίνα της Λομβαρδίας και πέθανε στη Νάπολη. Είναι γνωστός κυρίως επειδή ανακάλυψε, την 1η Ιανουαρίου 1801, τον πρώτο αστεροειδή, τη Δήμητρα, (που χαρακτηρίζεται σήμερα ως πλανήτης νάνος) ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην Αστρονομία.

Το 1923 ο χιλιοστός αστεροειδής που πήρε αύξοντα αριθμό ονομάσθηκε 1000 Πιάτσια (1000 Piazzia) προς τιμή του.

Πιο πρόσφατα, ένα μυστηριώδες λευκό σημείο πάνω στον αστεροειδή Δήμητρα, που πιθανόν είναι κρατήρας, ονομάστηκε ανεπίσημα «Πιάτσι».1932

Πεθαίνει ο Ερρίκο Μαλατέστα.

Ερρίκο Μαλατέστα

Ο Ερρίκο Μαλατέστα (Errico Malatesta) ήταν Ιταλός αναρχικός.

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής βρισκόταν σε εξορία από την πατρίδα του, την Ιταλία και συνολικά πέρασε πάνω από δέκα χρόνια στην φυλακή. Έγραψε και εξέδωσε ριζοσπαστικές εφημερίδες, ενώ ήταν φίλος του Μιχαήλ Μπακούνιν.1987

Πεθαίνει ο Κώστας Κοφινιώτης, Έλληνας στιχουργός. 

Έγραψε τους στίχους σε πολλά, ερωτικά κυρίως, τραγούδια, όπως τα «Σε μαγικά νησιά», «Ήρθε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα ‘χει χάσει», «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει», κ.ά..

Ένθερμος οπαδός του Παναθηναϊκού, έγραψε και τους στίχους για τον πρώτο ύμνο του Παναθηναϊκού, το 1948.

Πέθανε από θερμοπληξία κατά τον μεγάλο καύσωνα της Αθήνας, τον Ιούλιο του 1987.1988

Πεθαίνει ο Τώνης Μαρούδας.

Ήταν Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού.

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Μαρτίου 1920 και από πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να δουλέψει όταν έμεινε ορφανός από πατέρα. 16 ετών έφυγε για την Αθήνα και το 1937 έβγαλε τον πρώτο του δίσκο.

Μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το τραγούδι Τι 'ναι αυτό που το λένε αγάπη το οποίο τραγούδησε μαζί με την Σοφία Λόρεν για την ταινία Το παιδί και το δελφίνι, ο δίσκος πούλησε πάνω από 2.500.000 δίσκους παγκοσμίως.

Το 1961 κέρδισε το Δ΄ βραβείο στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι Γεράματα.

Πέθανε στις 22 Ιουλίου 1988 από καρκίνο. Ήταν παντρεμένος με την Ερασμία και είχαν δυο γιους τον Τάκη και τον Μιχάλη. Από το 2009 ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει προς τιμήν του εκδηλώσεις, τα Μαρούδεια - τι 'ναι αυτό που το λένε αγάπη με τριήμερες εκδηλώσεις.1993

Πεθαίνει ο ηθοποιός Γιάννης Αργύρης. Με πενηντάχρονη σταδιοδρομία, έγινε από τους γνωστότερους της γενιάς του.

Ο Γιάννης Αργύρης

Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με το Θίασο Καρούσου το 1937, στον Οθέλλο του Σαίξπηρ, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Έκτοτε ερμήνευσε εκατοντάδες ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση. Ήταν πατέρας του αρχιμουσικού Σπύρου Αργύρη.2012

Πεθαίνει ο ποιητής, κριτικός θεάτρου και επίτιμος γενικός γραμματέας της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Γιώργος Κάρτερ. 

Ο Γιώργος Κάρτερ

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τηλεόραση στην Αυστρία και την Ιταλία. Από το 1949 ως το 1965 εργάστηκε στο ΕΙΡ, όπου σκηνοθέτησε ραδιοχρονικά και θεατρικά έργα κι έγραψε 500 εκπομπές (λ.χ. «Σύγχρονη πνευματική Ελλάδα» και το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Η φωνή του 20ού αιώνα», το πρώτο που μεταδόθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία και το Ρ. Ι. Κύπρου).

Από την έναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ, το 1965, ήταν στέλεχός της. Παράλληλα, δημοσίευε σχετικά άρθρα σε εξειδικευμένα περιοδικά (λ.χ. «Τεχνική Εκλογή») και σε εγκυκλοπαιδικά λεξικά. Τα μελετήματά του για τα ΜΜΕ ήταν τα πρώτα του είδους. Δημοσίευε ραδιοφωνική και τηλεοπτική κριτική σε διάφορα έντυπα. Μετά τη μεταπολίτευση παρουσίαζε στην τηλεόραση τις «Ειδήσεις» και τη σειρά «Μια ταινία, μια συζήτηση».

Ο Γιώργος Κάρτερ διετέλεσε διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, διευθυντής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2, μέλος του ΕΡΣ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Συγγραφέων, διευθυντής της τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, διευθυντής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2, μέλος του ΕΡΣ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Συγγραφέων, πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού θεάτρου. Το 1973 παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι «Τηλεσταυρόλεξο».

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1945 με την ποιητική συλλογή «Αντιφεγγίσματα της ψυχής μου». Εξέδωσε 33 βιβλία και τρία στο εξωτερικό. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρουμανικά, τουρκικά, ουγγρικά, ισπανικά, βουλγαρικά και δημοσιεύθηκαν σε ξένες ανθολογίες και περιοδικά. Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, τους Δήμους Φλωρεντίας, Αχιλλείων, Κέρκυρας, Καλαμαριάς, την ΕΤ 3, το Ιδρυμα Αθ. Μπότση και το Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.

Ήταν αδελφός του ζωγράφου Ερνέστου Κάρτερ και σύζυγος της βιολονίστριας και συγγραφέα Ισμήνης Χρυσοχόου.

Μεταξύ των ποιητικών συλλογών του είναι οι: «Δευτέρα Παρουσία» (1948), «Σάντερμαχ» (1954), «Απόψε η γη καίει» (1958), «Εσωτερική υπόθεσις» (1974), «Ατομικός φάκελλος», «Ενδόμηση», «Βιο-λογία», «Οίκος ενοχής» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Το λάλον αίμα», «Κατά παντός υπευθύνου», κ.ά. Δοκίμια – μελέτες: «Το ραδιόφωνο και η αισθητική του», «Γνωριμία με την τηλεόραση», «Ραδιόφωνο και Τηλεόραση», «Εισαγωγή στη τηλεόραση», «Ιστορικά της τηλεόρασης», «Δοκιμές για την τηλεόραση», «Κείμενα επικοινωνίας», «Τηλεόραση: θέσεις και καταθέσεις», «Αναφορά στο ζωγράφο Ερνέστο Κάρτερ », «Ο ζωγράφος Γεώργιος Σαμαρτζής», «Οι δικοί μου της Κέρκυρας», «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση – Ιστορία και ιστορίες», κ.ά.2018

Πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. 

Ο Μάνος Ελευθερίου

Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών ήρθε με την οικογένειά του από τη Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια έμειναν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακόμισαν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, ο οποίος τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. 

Φωτογραφικό πορτρέτο του Μάνου Ελευθερίου

Το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, τον Γιώργο Θεοδοσιάδη και τον Γρηγόρη Γρηγορίου.

Το 1960 στα Ιωάννινα, όπου βρέθηκε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 1962 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». Την ίδια εποχή έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8.00», που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1964 κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση («Άγιος Φεβρουάριος», 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο δίσκο «Θητεία», του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβρη του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974, με τη Μεταπολίτευση.

Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα καθώς και με τον Θανάση Γκαϊφύλλια στην «Ατέλειωτη Εκδρομή», τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους. Παράλληλα, έγραφε και εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο: «Ενθύμιον Σύρας», «Θέατρο στην Ερμούπολη», κ.ά.

Τη δεκαετία του ’90 αρθρογραφούσε και συγχρόνως έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον «Αθήνα 9,84» και στο «Δεύτερο Πρόγραμμα». Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα, με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου». Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα («Ο Καιρός των Χρυσανθέμων») που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013, ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

Η πλούσια εργογραφία του Μάνου Ελευθερίου περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Μεταξύ των δισκογραφικών επιτυχιών του περιλαμβάνονται: «Το παλικάρι έχει καημό» (Μ. Θεοδωράκης), «Ο Αγιος Φεβρουάριος» (Δ. Μούτσης), «Θητεία» (Γ. Μαρκόπουλος), «Μαλαματένια λόγια» (Γ. Μαρκόπουλος), «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» (Γ. Σπανός), «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» (Στ. Κουγιουμτζής), «Αμλετ της Σελήνης» (Θ. Μικρούτσικος), «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» (Στ. Ξαρχάκος), «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (Ηλ. Ανδριόπουλος), «Η διαθήκη» (Χρ. Νικολόπουλος), «Το σπίτι γέμισε με λύπη» (Χρ. Λεοντής), «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» (Λ. Κηλαηδόνης), «Ατέλειωτη εκδρομή» (Θ. Γκαϊφύλλιας) κ.ά.
Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία