21/3/20

Υπαρκτός ο κίνδυνος για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και έκρηξη της ανεργίας, σε επίπεδα της εποχής των Μνημονίων!


Δυσμενέστατες είναι οι εξελίξεις στον εργασιακό χώρο, μετά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού, με τα πρώτα προβλήματα άλλωστε να εκδηλώνονται μάλιστα πριν την κρίση!

Ο κίνδυνος για εργασιακό μεσαίωνα και για έκρηξη της ανεργίας -στα επίπεδα της εποχής των Μνημονίων ή και μεγαλύτερη- είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτός! Το ίδιο και η μετατροπή πολλών συμβάσεων αορίστου σε χρόνου σε άλλου είδους εργασιακές σχέσεις.
ADVERTISING

Η απώλεια 40.000 περίπου θέσεων εργασίας τις πρώτες 18 ημέρες του Μαρτίου αποτελεί προάγγελο για το τοπίο που δημιουργείται στη χώρα. Η αναστολή των συμβάσεων σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με πάνω από 500 ευρώ, εξέλιξη που -σύμφωνα με τους εργατολόγους- επιτρέπουν οι τελευταίες ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών, εκτιμάται ότι θα καταστήσουν ακόμα πιο ζοφερό το τοπίο της αγοράς εργασίας, σε μια εποχή μάλιστα που η ανάπτυξη, ως έννοια, φεύγει από το τραπέζι και συνεπώς δεν έχουν κάτι να περιμένουν στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, δεν φαίνεται να υπάρχει διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μετά την παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη των μέτρων, ενώ όλοι οι εργοδότες –πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων- εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους.
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά δημιουργούνται από τη μετάθεση της πληρωμής του δώρου του Πάσχα για το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας, που θα δικαιούνται όσοι δουλεύουν. Το σκεπτικό της κυβέρνησης βασίζεται στο ότι η καταβολή του δώρου του Πάσχα το καλοκαίρι αφενός θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα στο χείλος της καταστροφής και αφετέρου θα συμβάλλει ώστε να πέσουν τα λεφτά σε όλες τις επιχειρήσεις, που εκτιμάται ότι θα έχουν ανοίξει έως τότε και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, όπως θα συμβεί σήμερα., εκτιμώντας πως οι ανάγκες για μια εργαζόμενη οικογένεια στην παρούσα φάση είναι λιγότερες από τη στιγμή που όλοι μένουν σπίτι- ο Άδωνις Γεωργιάδης, που δεν μασάει τα λόγια του,  το είπε και ευθέως.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πού θα βρουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις το καλοκαίρι προκειμένου να πληρώσουν το δώρο του Πάσχα, από τη στιγμή που η συντριπτική τους πλειοψηφία κλείνει και άρα δεν θα έχει κανένα έσοδο παρά λογαριασμούς να τρέχουν! Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που το καλοκαίρι θα πρέπει να πληρωθεί και το επίδομα αδείας για όσους εργαζόμενους δουλεύουν μέχρι τότε! Ειδικοί, πάντως, οι οποίοι δεν έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και με τους οποίους συνομίλησαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», εκτιμούν πως ή η μετάθεση της καταβολής του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι αποτελεί πράξη για την περικοπή του ή η μοναδική λύση να πληρωθεί είναι να το χορηγήσει στους δικαιούχους η πολιτεία, εξέλιξη που θεωρείται και η πιθανότερη- και μένει να δούμε ποιος θα δικαιωθεί!

Με ιδιαίτερο, τέλος, ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία της Εργάνης για το πώς επηρέασε ο κορονοϊός τις εργασιακές σχέσεις τις πρώτες ημέρες της κρίσης και πώς θα τις επηρεάσει με την κρίση αν εξελίσσεται. Με ακόμα μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον αναμένεται οι ΠΝΠ και οι αποφάσεις υπουργών το επόμενο διάστημα να κλείσουν τα παράθυρα αυθαιρεσίας που ανοίγουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία