12/2/20

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τις οφειλές στους εργαζόμενους


Ερώτηση για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τις οφειλές στους εργαζόμενους, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά, η Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής: 

«Οι φήμες και τα σενάρια για το μέλλον της επιχείρησης δίνουν και παίρνουν, ενώ για ακόμα μια φορά οι πάνω από 600 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αντιμετωπίζουν συνθήκες απληρωσιάς και αβεβαιότητας.

Όπως ήδη γράφεται στον Τύπο, αλλά και από δηλώσεις υπουργών και του εργοδότη προς τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση πρωτοστατεί για τη μεταβίβαση - υπενοικίαση του ναυπηγείου Ελευσίνας, στην εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων "ΟΝΕΧ", στην οποία ήδη μεταβιβάστηκε το Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου, το οποίο ανήκε στον ίδιο όμιλο.

Εκεί θυμίζουμε ότι όρος, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, ήταν να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την αναδρομική τους απόλυση από τις 30/4/2017, προκειμένου να μην τους καταβληθούν από τον νέο ιδιοκτήτη οι μισθοί, που τους όφειλε ο όμιλος Ταβουλάρη. Είναι φανερό ότι η συμφωνία, όπου μοναδικοί χαμένοι ήταν οι εργαζόμενοι, αποτελεί "πρότυπο" και στην περίπτωση πώλησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά γίνονται "μπαλάκι" εργοδοσίας και κυβέρνησης και χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης από τον εργοδότη για τα δικά του συμφέροντα, αλλά και από την κυβέρνηση για τις δικές της πολιτικές επιδιώξεις, δημιουργώντας έτσι και με διάφορους τρόπους κλίμα πίεσης και τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους, εντάσσοντάς τους στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, που ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται η χώρα μας. Άλλωστε, η δήλωση του κ. υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων "έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να προχωρήσουμε με την ΟΝΕΧ και αν δε βρούμε λύση τέλος Μαρτίου θα κλείσουν" είναι αποκαλυπτική.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων, έχει μπλέξει την ανάπτυξη και το αν θα υπάρχει δουλειά ή όχι, με τον πόλεμο και τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή. Έχει "βουλιάξει", στη δίνη ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων τους εργαζόμενους, αλλά και τις υποδομές του δεύτερου σε μέγεθος ναυπηγείου της χώρας, το οποίο, κάτω από άλλες συνθήκες, ενταγμένο στον κεντρικό σχεδιασμό και σε συνάρτηση με την τεχνογνωσία και το έμπειρο εργατικό δυναμικό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύμορφα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Αυτό πρέπει να είναι στρατηγική επιλογή κατά τη γνώμη μας, για τους εργαζόμενους, γιατί αυτό διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την ευημερία τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να μην αξιοποιηθούν - εμπλακούν τα ναυπηγεία σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη για ξένα συμφέροντα στην περιοχή.

Μέχρι την όποια εξέλιξη στη διαδικασία μεταβίβασης - υπενοικίασης:

- Να γίνει η εξόφληση των δεδουλευμένων από προηγούμενα έτη.

- Να εξοφληθούν οι συνταξιούχοι εντός και εκτός ναυπηγείου.

- Τελειώνοντας το πρόγραμμα του ΠΝ κανένας εργαζόμενος να μην ξαναβρεθεί με 400 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της όποιας διαδικασίας μεταβίβασης - υπενοικίασης:

- Να υπάρχει εξασφάλιση της συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του ναυπηγείου και όλων των θέσεων εργασίας.

- Να διασφαλιστεί η λειτουργία συνολικά όλων των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου με ύπαρξη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπου είναι ελλιπή.

- Να υπογραφούν ΣΣΕ, που θα εξασφαλίζουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων και θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους του ναυπηγείου».

Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία