16/1/20

Ένας ακόμη οργανισμός για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο


Νέα ώθηση στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από διεθνή μονοπώλια στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει η μονογραφή του καταστατικού θεσμοθέτησης του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum - EMGF) από τους υπουργούς Ενέργειας επτά χωρών της περιοχής, στο Κάιρο, στη διάρκεια της τρίτης υπουργικής συνόδου.

Το Φόρουμ EMGF, που θα έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, επιδιώκει την αναβάθμισή του σε διεθνή οργανισμό (με πρότυπο εκείνων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ) και απαρτίζεται επί του παρόντος από τις επτά χώρες της Ανατ. Μεσογείου, (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη) δίχως να αποκλείεται στο μέλλον να προστεθούν και άλλες. Στη διάρκεια του Φόρουμ στο Κάιρο η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδίαζε να παρουσιάσει μελέτη αναφορικά με τις προοπτικές εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» που αφορά όλη την περιοχή της Μεσογείου. Στη γνωστή λογική του εφησυχασμού, όταν η περιοχή λόγω του πλούτου της έχει γίνει πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με επεμβάσεις, φτώχεια, δυστυχία και ξεριζωμό για τους λαούς, ο Έλληνας υπουργός ισχυρίστηκε ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων». Σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία, ο Κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως «όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής».

Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία