10/12/19

Συγκέντρωση ενάντια στη λεηλασία της φύσης και για τη σωτηρία των Αγράφων


Στη συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού που θα γίνει την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα συμμετέχει και καλεί η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών,  τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η προστασία των βουνών μας από την καταστροφή είναι πιο επιτακτική από ποτέ γιατί «με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη και τις ΑΠΕ, θέλουν να μετατρέψουν τα βουνά από παρθένες περιοχές πλούσιου φυσικού κάλλους και βιοπικοιλότητας, από σύμβολα αντίστασης και ελευθερίας, σε βιομηχανικές περιοχές εταιρειών για παραγωγή ενέργειας». 
«Η ανάπτυξή τους μόνο πράσινη δεν είναι. Φέρνει καταστροφή και υποβάθμιση των ορεινών όγκων, δέσμευση και ιδιωτικοποίηση των τρεχούμενων νερών και τελικά πιο ακριβό ρεύμα για όλους εμάς» επισημαίνει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα των ανεμογεννητριών στα Άγραφα είναι κομβικό και για τον αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας» γιατί «αν πάρουν τα βουνά, παίρνουν και τα νερά».
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη μάχη γύρω από την υπεράσπιση των αγραφιώτικων βουνοκορφών προκειμένου να μην καταστραφούν από την τοποθέτηση αιολικών εργοστασίων. Τα Άγραφα, αυτό το πανελλήνιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, προορίζονται κυριολεκτικά να χαριστούν σε κάποιες εταιρίες που προβάλλονται ως "επενδυτές", μόνο και μόνο για το δικό τους κέρδος, αφού έχουν κλείσει συμφωνίες για τα επόμενα χρόνια να πουλάνε το ρεύμα σε υψηλή τιμή. Για παράδειγμα για τα αιολικά στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο, έχουν εξασφαλισμένη σταθερή τιμή αγοράς (98 ευρώ/MWh) από το ΛΑΓΗΕ.
Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι τα Άγραφα θα πάψουν να είναι καταφύγιο άγριας ζωής, εναπομείνων προορισμός νομαδικής κτηνοτροφίας καθώς και ορειβατικός και πεζοπορικός προορισμός, ουσιαστικά θα μετατραπούν σε σκουπιδότοπο αιολικών εργοστασίων και συναφών με αυτά υποδομών τους (δρόμοι, υποσταθμοί ρεύματος, κλπ). Δεν υπάρχει μάλιστα καμία υδρογεωλογική μελέτη, η οποία να αποτυπώνει τις επιπτώσεις όλων αυτών των καταστροφικών επεμβάσεων στα βουνά ως προς τη συγκέντρωση των νερών στις πηγές και στα ποτάμια που υπάρχουν σήμερα. Ας μας δείξουν οι εταιρείες αλλά και τα αρμόδια υπουργεία έστω και μία τέτοια μελέτη που να αφορά τη Νιάλα, το Βουτσικάκι, την Καζάρμα, το Τύμπανο Αργιθέας…
Παράλληλα με την επικείμενη κατασκευή των αιολικών εργοστασίων στις βουνοκορφές, τα υπάρχοντα σχέδια μιλούν και για αρκετά μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα που ουσιαστικά είναι συνοδά με τα αιολικά εργοστάσια. Οι εταιρείες έχουν σκοπό να ελέγξουν και τους υδατικούς πόρους της περιοχής, ιδιαίτερα μετά και τη δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Σε αυτήν την περίπτωση, η πηγή ζωής για τον κάμπο της Καρδίτσας, το νερό, θα καταστεί πλήρως ελεγχόμενο και εμπορεύσιμο από κάποιες ιδιωτικές εταιρίες. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλον έναν αξεπέραστο σκόπελο μεταξύ των τόσων άλλων που συνεχώς μπαίνουν για την επιβίωσή τους.
Ο αγώνας κατά των αιολικών εργοστασιών, που επιδιώκεται να κατασκευαστούν με το "έτσι θέλω" των εταιρείων και δίχως τη σύμφωνη και σύννομη γνώμη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, δημοτικών συμβουλίων και κατοίκων, είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί από κοινού, τόσο από τους ορεσίβιους όσο και από τους ανθρώπους του κάμπου της Καρδίτσας. Να μην καταστεί ο τόπος μας απλά και μόνο τόπος εκμετάλλευσης της γης και των ανθρώπων της από κάποιες μεγάλες εταιρείες. Κι αν κάποιος ισχυρίζεται πως κινδυνολογούμε, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από βίντεο με ανάλογα παραδείγματα καταστροφής στη Λατινική Αμερική αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.
Καλούμε όλους τους αγροτικούς συλλόγους του τόπου μας, τις συνεταιριστικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς γυναικών να διοργανώσουν άμεσα σε κάθε χωριό και κωμόπολη ενημερωτικές συζητήσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα».
Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων,  απευθύνοντας παράλληλα ευρύ κάλεσμα στήριξής τους και συμμετοχής «τόσο στις αγροτικές κινητοποιήσεις όσο και σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα κατά της καταστροφής των Αγράφων».
Σημειώνεται πως η σύσταση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών αποφασίστηκε στην Αθήνα, στις 6 Οκτώβρη 2019, από Αγραφιώτες και Συλλόγους Ευρυτανίας και Καρδίτσας, λόγω της επιτακτικής ανάγκης δημιουργίας ενός κοινού μετώπου αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα.

Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία