8/11/19

Υποβρύχια έκρηξη στον Ειρηνικό σχημάτισε ένα νέο νησί και βύθισε ένα άλλο


Δορυφορική φωτογραφία δείχνει ατμούς από το υποβρύχιο ηφαίστειο (αριστερά) και το νέο νησί (δεξιά) Φωτογραφίες: GeoNet

Ένα νέο ηφαστειογενές νησί αναδύθηκε από τον ωκεανό στο αρχιπέλαγος Τόνγκα μετά από έκρηξη υποβρύχιου ηφαιστείου, την ώρα που τα κύματα κατάπιαν για πάντα ένα άλλο τρεις φορές μικρότερο! Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απεικονίζουν τη σταδιακή εμφάνιση του νέου νησιού Lateiki, το οποίο είναι 3 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό.

Σύμφωνα με έκθεση ειδικών του Tonga Geological Service, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το νέο ηφαιστειογενές νησί, που έσπευσαν να το βαφτίσουν “Lateiki” δημιουργήθηκε από τα στρώματα της λάβας μετά από μια υποβρύχια έκρηξη, που διήρκεσε 18 ημέρες (μεταξύ 13 και 31 Οκτωβρίου), σε μια λίαν σεισμογενή περιοχή με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπου έχουν αναδυθεί κι άλλα νησιά από τους αφρούς του ωκεανού στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωλόγων το νέο ηφαιστειογενές νησί εκτιμάται ότι έχει μήκος 400 μ. Και πλάτος 100 μ. Ενώ απέχει περίπου 120 μέτρα από το προηγούμενο που βυθίστηκε (το οποίο σχηματίστηκε αρχικά λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας το 1995), στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους. Τα νησιά Τόνγκα (ένα αρχιπέλαγος 170 περίπου νησιών στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό) βρίσκονται πάνω στο περιβόητο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, μια περιοχή με συχνότατη σεισμική δραστηριότητα που δίνει περίπου το 90% των σεισμών του πλανήτη μας. Οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις είναι σχετικά συχνές στην περιοχή. Τον Δεκέμβριο του 2014 μετά από μια τέτοια έκρηξη εκτοξεύθηκαν βράχοι και νέφη τέφρας σε υψόμετρο εννέα χλμ. Και όταν καθάρισε το τοπίο πρόβαλε ένα νεογέννητο ηφαιστειογενές νησί ανάμεσα σε δύο άλλα, ύψους 120 μέτρων.

Όπως εξηγούν γεωλόγοι, νέα νησιά μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα διαφόρων φυσικών διαδικασιών όπως ηφαιστειακές εκρήξεις ή η τήξη των πάγων. Ένα από τα πιο γνωστά ηφαιστειογενή νησιά είναι το νησί Surtsey, που βρίσκεται στα νότια παράλια της Ισλανδίας. Το Surtsey εμφανίστηκε το 1963, επίσης ως αποτέλεσμα μιας υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία