7/11/19

Στάλιν: «Σύντροφοι, σας ατενίζουν οι υποδουλωμένοι λαοί της Ευρώπης» – Η ιστορική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία 7/11/1941

Οι ρωσικές αρχές από το 2005 έχουν αποφασίσει πως η 7 /11 δεν είναι η ημέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης και στη θέση του γιορτάζεται η ηρωική παρέλαση του Κόκκινου Στρατού το 1941 που αναχωρούσε από τη Μόσχα για το μέτωπο για να αντιμετωπίσει τους ναζί εισβολείς.
Η στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην Κόκκινη Πλατεία στις 7 /11/1941 , δεν έγινε τυχαία. Αν και τα ναζιστικά στρατεύματα, στα πλαίσια της επιχείρησης «Τυφώνας», βρίσκονταν γύρω στα 30 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, προσπαθώντας να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ενωσης, στις 6/11/1941 στον υπόγειο σταθμό του μετρό «Μαγιακόφσκαγια» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 24η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Στις 7 /11/1941 , τη Μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία μίλησε ο Ι. Στάλιν, ενώ οι 28.400 στρατιώτες που παρέλασαν κατευθύνθηκαν απευθείας στο μέτωπο, στη δημοσιά του Βολοκολάμσκ, εκεί που η πρώτη ομάδα νέων κόκκινων στρατιωτών με εύφλεκτες φιάλες ρίχνονταν κάτω από τα γερμανικά τανκς και τα κατέστρεφαν με την αυτοθυσία τους. Ενα περίπου μήνα αργότερα, στις 6/12/1941 ξεκίνησε αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού, ταυτόχρονα σε ένα μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων. Ο κίνδυνος για τη Μόσχα αποτράπηκε οριστικά. Ο Κόκκινος Στρατός, αφού ανέκοψε την επίθεση του γερμανικού στρατού προς τη Μόσχα, πέρασε στην αντεπίθεση και ύψωσε την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ, αφού πρώτα είχε απελευθερώσει μια σειρά χώρες.
Στη μεγαλειώδη και ταυτόχρονα ιστορική στρατιωτική παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία προς τιμήν της Οχτωβριανής Επανάστασης μίλησε ο Στάλιν. Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σύντροφοι κόκκινοι φαντάροι και κόκκινοι ναύτες, διοικητές και πολιτικοί καθοδηγητές, παρτιζάνοι και παρτιζάνες! Σας ατενίζει όλος ο κόσμος σαν σε μια δύναμη ικανή να εκμηδενίσει τις ληστρικές στρατιές των Γερμανών κατακτητών. Σας ατενίζουν οι υποδουλωμένοι λαοί της Ευρώπης που έχουν υποταχθεί στους Γερμανούς κατακτητές σαν απελευθερωτές τους. Σας έλαχε μια μεγάλη απελευθερωτική αποστολή. Φανείτε άξιοι αυτής της αποστολής! Ο πόλεμος που διεξάγετε είναι πόλεμος απελευθερωτικός, πόλεμος δίκαιος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία