Σαν Σήμερα 25 Νοεμβρίου


1491: Οι χριστιανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία της Γρανάδας, την οποία κατέχουν οι Άραβες και είναι το τελευταίο προπύργιό τους στην Ιβηρική Χερσόνησο.

1826: Η φρεγάτα «Ελλάς», ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από τις ΗΠΑ.

1892: Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.

1897: Η Ισπανία παραχωρεί αυτονομία στο Πουέρτο Ρίκο.

1916: Νοεμβριανά: Η «Τριανδρία» και η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης κηρύσσουν με ειδικό διάγγελμα έκπτωτο το βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν γενικό αποκλεισμό της Ελλάδος για τις «αθλιότητες του καθεστώτος των Αθηνών». Η Ελλάς εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τελεσίγραφο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα.

1917: Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1927: Με απόφαση του Πολιτικού του Γραφείου το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της «τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης» και εγκρίνει όλα τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι).

1935: Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη και αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Υπουργός Στρατιωτικών αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Παπάγος.

1936: Συνέρχεται στη Μόσχα το 8ο Έκτακτο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ το οποίο ψήφισε το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ.


1942: Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Βρετανοί σαμποτέρ με επικεφαλής τον Έντι Μάγιερς, επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετερώνουν την εχθρική δύναμη και ανατινάζουν τη γέφυρα. Αποτέλεσμα είναι η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.


1943: Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι. Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).
Στη διάσκεψη θα επαναδιατυπωθεί η δέσμευση για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη (όπου έως τότε το βάρος του πολέμου σήκωνε σχεδόν αποκλειστικά η Σοβιετική Ένωση). Ωστόσο, αυτό θα αργήσει ακόμα 6 μήνες.

1947: Το Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ ξεκινά μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας. Περπατώντας έως και 18 ώρες συνεχόμενα, υπό καταρρακτώδη βροχή, οι μονάδες του ΔΣΕ πέτυχαν τον πλήρη αιφνιδιασμό του εχθρού, καταφέρνοντας μια σειρά νίκες.
Στις 27 του μήνα ο ΔΣΕ κατέλαβε και την κωμόπολη του Δελβινακίου, προκαλώντας ενθουσιασμό στις γραμμές του και ανησυχία στο αστικό στρατόπεδο.

1947: Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό.

1952: Πραγματοποιείται συνάντηση του προέδρου της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδη και του πρωθυπουργού Α. Παπάγου, κατά την οποία ο Παπάγος διαβεβαιώνει ότι η ΕΔΑ δεν θα διαλυθεί από το κράτος.

1952: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ.

1952: Ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Λονδίνο το θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα» με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ. Πρόκειται για τη μακροβιότερη θεατρική παράσταση, αφού παίζεται μέχρι σήμερα.

1963: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κηδεύεται στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του στο Ντάλας. Θρηνεί ολόκληρο το αμερικανικό έθνος.

1965: Το πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου κλείνει για το κοινό, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους οι Beatles.

1968: Ο Αλέκος Παναγούλης, μετάγεται στις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου από τις φυλακές της Αίγινας, όπου εκρατείτο. Εκεί του επιβάλλεται η «ποινή του εντοιχισμού». Η εις βάρος του θανατική ποινή δεν εκτελείται, λόγω διεθνούς κατακραυγής.

1969: Ο Τζον Λένον των Beatles επιστρέφει το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που του είχε απονεμηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της χώρας του στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1973: Ανατρέπεται η κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος τίθεται υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Λαγονήσι. Νέος ισχυρός άνδρας του απριλιανού καθεστώτος, ο ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης. Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

1975: Η Ολλανδική Γουιάνα γίνεται ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Σουρινάμ.

1984: Τα μεγαλύτερα ονόματα της ποπ και του ροκ ενώνουν τις φωνές τους στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Do They Know It's Christmas». Είναι μέρος της καμπάνιας «Band-Aid», της οποίας ηγείται ο Μπομπ Γκέλντοφ, με σκοπό τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αιθιοπίας.

1987: Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανατρέπει την πολιτική του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και την επομένη (26 Νοεμβρίου) ο Κώστας Σημίτης παραιτείται.

1992: Οι Σέρβοι της Βοσνίας υπογράφουν συμφωνία ειρήνης με τον κροατικό στρατό.
- Την ίδια μέρα, η Βουλή της Τσεχοσλοβακίας ψηφίζει για τον διαχωρισμό της χώρας σε Τσεχία και Σλοβακία από την 1η Ιανουαρίου 1993 («Βελούδινο Διαζύγιο»).

1996: Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζει τη νέα γέφυρα του Ισθμού και τη νέα παρακαμπτήριο οδό της Κορίνθου.

1999: Ο Βίκτωρ Μήτρου κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

2001: Μία εταιρεία βιοτεχνολογίας από τη Μασαχουσέτη ανακοινώνει ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο από κλωνοποίηση.

2002: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την ίδρυση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, ως απόρροια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη συμφωνία αντιτίθενται οι λιμενεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι κατέρχονται σε 24ωρη απεργία και σύσσωμη η αντιπολίτευση.

2008: Τρεις συμφωνίες υπογράφονται κατά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, στην Αθήνα. Με βάση τη μία από τις συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά στον κινέζικο κολοσσό Cosco. Στη συμφωνία αντιτίθενται οι λιμενεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι κατέρχονται σε 24ωρη απεργία και σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Γεννήσεις

1253 - Αικατερίνη, πριγκίπισσα της Αγγλίας

1454 - Αικατερίνη Κορνάρο, βασίλισσα της Κύπρου

1562 - Λόπε δε Βέγα, Ισπανός συγγραφέας

1820 - Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β', πρίγκιπας της Έσσης

1844 - γεννήθηκε ο γερμανός μηχανικός, Καρλ Μπεντς, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης (Θαν. 4/4/1929)

1863 - Ίον Καντακουζηνός ελληνικής καταγωγής, Ρουμάνος ιατρός

1881 - Πάπας Ιωάννης ΚΓ'

1889 - Μιχάλης Τόμπρος, Έλληνας γλύπτης

1900 - ο γερμανός στρατιωτικός και διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, Ρούντολφ Ες

1914 - ο αμερικανός θρύλος του μπέιζμπολ, Τζo Ντι Μάτζιο, ένας από τους συζύγους της Μέριλιν Μονρόε

1915 - ο χιλιανός στρατηγός και δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοτσέτ

1922 - Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Έλληνας συγγραφέας

1922 - Κώστας Νικολόπουλος, Έλληνας εκδότης

1923 - Μάουνο Κόιβιστο, Φινλανδός πολιτικός

1939 - η συνθέτρια, Ελένη Καραΐνδρου, γνωστή από τη μουσική της στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου

1941 - ο έλληνας επικοντιστής και παγκόσμιος ρέκορντμαν, Χρήστος Παπανικολάου

1942 - Μίμης Παπαϊωάννου, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1951 - Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, Ισπανός συγγραφέας και δημοσιογράφος

1951 - Τζόνι Ρεπ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής

1954 - Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'

1960 - Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ, Αμερικανός δημοσιογράφος, εκδότης και δικηγόρος

1971 - Κριστίνα Άπλγκεϊτ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1981 - Τσάμπι Αλόνσο, Ισπανός ποδοσφαιριστής

1984 - Αντόνιο Πουέρτα, Ισπανός ποδοσφαιριστής

1986 - Κέιτι Κάσιντι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια


Θάνατοι

311 - Πέτρος Α', Πατριάρχης Αλεξανδρείας

1034 - Μάλκολμ Β΄, βασιλιάς της Σκωτίας

1120 - Γουλιέλμος Άντελιν, δούκας της Νορμανδίας

1185 - Πάπας Λούκιος Γ'

1239 - Αλβέρτος Δ', κόμης του Χάμπσμπουργκ

1314 - Τζον Μπάλιολ, βασιλιάς της Σκωτίας

1418 - Ερρίκος Μποφόρ, 2ος κόμης του Σόμερσετ

1560 - Αντρέα Ντόρια, Ιταλός ναύαρχος

1686 - Νιλς Στένσεν, δανός ανατόμος και γεωλόγος, γνωστός και ως Νικολάους Στένο, ο πρώτος που ανακάλυψε την πραγματική προέλευση των απολιθωμένων ζώων και ερμήνευσε το σχηματισμό του φλοιού της Γης. Θεωρείται ο «πατέρας» της γεωλογίας και της στρωματογραφίας. Επίσης, είναι γνωστός για τις ιατρικές του έρευνες σχετικά με τους αδένες, τον εγκέφαλο, την καρδιά και για την ερμηνεία της λειτουργίας των ωοθηκών. (Γεν. 1/1/1638)

1761 - Αλέξανδρος Τυρναβίτης, Έλληνας δάσκαλος

1763 - Αβάς Πρεβό, Γάλλος συγγραφέας

1841 - Φράνσις Λέγκατ Τσάντρι, Άγγλος γλύπτης

1884 - πέθανε ο γερμανός χημικός, Άντολφ Κόλμπε, γνωστός από τις μελέτες του για την ηλεκτρόλυση των αλάτων και για την παρασκευή σαλυκιλικού οξέος, ενός από τα βασικά συστατικά της ασπιρίνης (Γεν. 27/9/1818)

1885 - Αλφόνσος ΙΒ', βασιλιάς της Ισπανίας

1896 - Σπυρίδων Ξύνδας, Έλληνας συνθέτης

1920 - ο γαλλοαμερικανός οδηγός αγώνων και πρωτοπόρος του αυτοκινήτου, Γκαστόν Σεβρολέ

1950 - Γιοχάνες Βίλχελμ Γένσεν, Δανός συγγραφέας

1957 - Γεώργιος, πρίγκιπας της Ελλάδας

1959 - Ζεράρ Φιλίπ, Γάλλος ηθοποιός

1963 - Βασίλειος Ιωαννίδης, Έλληνας θεολόγος

1967 - Οσίπ Ζάντκιν, Ρώσος καλλιτέχνης

1968 - Άπτον Σίνκλερ, Αμερικανός συγγραφέας

1970 - Αυτοκτονεί κάνοντας χαρακίρι, ο Ιάπωνας συγγραφέας Γιούκο Μισίμα. (Γεν. 14/1/1925)

1974 - Ου Θαντ, Βιρμανός διπλωμάτης

1974 - Νικ Ντρέικ, Βρετανός τραγουδοποιός

1997 - ο γάλλος συνθέτης, Ζαν Φρανσέ

1998 - Νέλσον Γκούντμαν, Αμερικανός φιλόσοφος

1998 - Φιατάου Πενιτάλα Τίο, γενικός κυβερνήτης του Τουβαλού

2005 - Τζορτζ Μπεστ, Ιρλανδός ποδοσφαιριστής

2005 - Ρίτσαρντ Μπερνς, Άγγλος οδηγός αγώνων

2008 - Αντώνης Βρατσάνος, Έλληνας στρατιωτικός

2016 - Ντέιβιντ Χάμιλτον, Άγγλος φωτογράφος


2016 - Πεθαίνει ο ηγέτης της Κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961-2011) και Πρωθυπουργός της χώρας του (1959-2008).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια