18/10/19

Αριστερές απολύσεις κι εργοδοτικοί εκβιασμοί με Documento

Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τα τεκταινόμενα στην εφημερίδα Documento. Ο εκδότης της, Κώστας Βαξεβάνης, συνεπικουρούμενος από φίλια ΜΜΕ, όπως το e-tetradio, τρολ της Κουμουνδούρου, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να δομήσει το αφήγημα του πολιτικά διωκόμενου εντύπου, παρουσιάζοντας το μπαράζ απολύσεων ως παράπλευρη απώλεια για την οποία ευθύνονται οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, από τα τέλη του Σεπτέμβρη η εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα απόσυρσης διαφημίσεων κι ακυρώσεων διαφημιστικών πακέτων, με το Βαξεβάνη να ζητά, όπως όλοι οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Προφανώς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις πολιτικές πιέσεις που καταγγέλλεται ότι κρύβονται πίσω από το κλείσιμο της διαφημιστικής κάνουμε στο Documento. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κλίμα εκβιασμών κι απειλών που φέρεται να έχει δημιουργηθεί στην εφημερίδα, που μετρά ήδη 4 απολύσεις και 3 παραιτήσεις. Οι απολυμένοι καταγγέλλεται ότι στιγματίστηκαν από την εργοδοσία, ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι διαχωρίζονται σε συνεργάσιμους και μη.
Ενδεικτικό είναι ότι μετά την αποτυχία της παράτυπης γενικής συνέλευσης, με παράκαμψη του νόμιμου συνδικαλιστικού εκπροσώπου, που συγκάλεσαν άνθρωποι της εργοδοσίας, να συμμορφωθεί πλήρως στις επιθυμίες του εκδότη, συνεκλήθη δεύτερη, “διορθωτική” συνέλευση.
Όσο για τις απολύσεις, ο εργοδότης επικαλείται αποκλειστικά οικονομικούς λόγους, ωστόσο καταγγέλλεται πως σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ήρθαν ως μέτρο εκδικητικού χαρακτήρα σε δημοσιογράφους που σχολίασαν με μη αρεστό τρόπο το κλίμα στην εφημερίδα ή δε συμμερίστηκαν χωρίς αποδείξεις τους ισχυρισμούς Βαξεβάνη για τα διαφημιστικά έσοδα. Την ίδια ώρα μάλιστα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και κλεισίματος της έντυπης έκδοσης, προβαίνει σε νέα πρόσληψη διευθυντή στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ενός προσώπου που περιγράφεται με μελανά χρώματα για τα πεπραγμένα του σε αντίστοιχες θέσεις στο παρελθόν.
Η ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, καλώντας τον εκδότη με μεγάλη καθυστέρηση να δώσει εξηγήσεις για τις απολύσεις, παρουσία τριών μόλις μελών της. Στην εν λόγω συνέλευση παρωδία κυριάρχησαν εγκάθετοι της εργοδοσίας, συσκοτίζοντας το ασφυκτικό κλίμα στην εφημερίδα και τον πραγματικό χαρακτήρα των απολύσεων.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η στοίχιση πίσω από το όποιο αφεντικό, που εν προκειμένω επιχειρεί να ενδυθεί και φωτοστέφανο για τη στάση του, δε φέρνει τίποτε καλό για τους εργαζόμενους. Μόνο με συλλογική οργάνωση μπορούν να διεκδικήσουν τα απαράγραπτα δικαιώματά τους από την αυθαιρεσία, με όποιο πρόσχημα κι αν αυτή διαπράττεται.
Και ο 902 κύριε, θα ρωτήσουν “αθώα” κάποιοι. Πρόκειται για το κλασικό πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα. Αφενός ποτέ το ΚΚΕ δεν επιχείρησε πότε να προσδώσει “ηρωικό” τόνο στο αναγκαστικό κλείσιμο του σταθμού, αφετέρου είναι πλήρης λαθροχειρία η εξίσωση ενός κομματικού μέσου, με προκαθορισμένο σκοπό, χωρίς καμία επιδίωξη κέρδους, με μια ιδιωτική επιχείρηση. Όποιο πολιτικό κι ιδεολογικά μανδύα κι αν επιχειρεί να φορέσει στις πρακτικές του ο εκδότης του Documento, δε διαφέρει από οποιοδήποτε αφεντικό που ζητά θυσίες από τους εργαζόμενους όταν μειώνονται τα κέρδη του.
Υ.Γ. Ενδεικτική της υψηλής στήριξης που τυγχάνει από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Βαξεβάνης, είναι και η ανάρτηση του διευθυντή της Αυγής και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερού, στο λογαριασμό του στο facebook, στο οποίο όχι μόνο υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία περί πληττόμενου ηρωικού εκδότη, αλλά εγκαλεί τους εργαζόμενους στο “Κόκκινο” για τη στήριξη που εξέφρασαν στους απολυμένους.