25/10/19

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ - Ζητά να συζητηθούν οι εξελίξεις στα «Λιπάσματα Δραπετσώνας»Να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το θέμα των εξελίξεων στο χώρο των «Λιπασμάτων» και της «Oil One» ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα, στο γραπτό αίτημά της αναφέρει:

«Οι εξελίξεις στον χώρο των Λιπασμάτων και τα σχέδια ανάπλασης αποτελούν κομμάτι των συνολικότερων επιχειρηματικών σχεδιασμών στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πεδίο όπου εμπλέκονται πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτήν τη βάση και με κριτήριο τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων είναι και όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις μέχρι και σήμερα.

Η περιοχή του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπου βρίσκεται η εταιρεία "Oil One" του Μελισσανίδη, έχει μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα που απειλεί την υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις του "Δημόκριτου" για την ποιότητα του αέρα της περιοχής του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, βεβαιώθηκε η ύπαρξη θειούχων πτητικών ενώσεων που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών. Επίσης, καταγράφονται και τιμές βενζολίου που κάποιες μέρες ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή! Επιβεβαιώνονται επομένως οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία!

Κοντά στα καζάνια υπάρχουν σχολεία, που καθημερινά υποδέχονται εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περιοχή της ανάπλασης ("Λιπάσματα"), σε απόσταση αναπνοής από τα καζάνια, τα σχολεία πραγματοποιούν σχολικούς περιπάτους (υπάρχουν φορές που έχουν αναβληθεί λόγω της πολύ έντονης δυσοσμίας!). Το 2018 έκλεισαν ακόμα και τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή, με απόφαση του δήμου, καθώς είχαμε μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που έχουν αδειοδοτήσει βιομηχανική δραστηριότητα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έδωσε την άδεια στην "Oil One", ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε παράταση άλλα 20 χρόνια ζωής στα καζάνια, αδειοδοτώντας επιπλέον και την εγκατάσταση χιλιάδων κυβικών μαζούτ. Ο ένας παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον άλλο, ρημάζοντας τη ζωή του λαού. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και τα σχέδια που ανακοίνωσε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για το χώρο των "Λιπασμάτων". Σχέδια που υπηρετούν την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, τεράστιες είναι οι ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, αλλά και της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέβαλαν στον αποπροσανατολισμό του λαού και καθησύχαζαν ότι τάχα θα βρεθεί λύση, καλλιεργώντας αυταπάτες.

Ζητάμε να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, να συζητήσει και να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο:


  • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση και την αξιοποίησή της για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγεία».