24/10/19

Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας στο θέατρο Αργώ


Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας», το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «ανεβαίνει» στη σκηνή του θεάτρου «Αργώ» από την Παρασκευή 8 Νοέμβρη. Την κοντέσσα Βαλέραινα υποδύεται η Αιμιλία Υψηλάντη και σκηνοθετεί η Ρούλα Πατεράκη.
Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο, όπου οι Βαλέρηδες, αρχοντική γενιά, έχουν ξεπέσει οικονομικά, αγγίζοντας τα όρια της φτώχειας. Η κοντέσσα Βαλέραινα κατέχει μια συνταγή που πηγαίνει από Βαλέραινα σε Βαλέραινα και θεραπεύει τη «θέλλα» των ματιών. Μια μυστική συνταγή την οποία έχει ορκιστεί να μην αποκαλύψει και να την δίνει αφιλοκερδώς σε όποιον την έχει ανάγκη. Την πιέζουν, όμως, η φτώχεια και η πείνα των παιδιών της.

Σημειώνει η Αιμιλία Υψηλάντη για το έργο και την παράσταση: «Αγαπώ πολύ τα έργα του Ξενόπουλου και ο ρόλος της κοντέσσας Βαλέραινας είναι για μένα μία πρόκληση. Με προβλημάτιζε ωστόσο πώς αυτό το έργο μπορεί να παιχτεί σήμερα. Η γλώσσα του θεάτρου και ο τρόπος που δουλεύουμε σκηνοθέτες και ηθοποιοί έχει διαφοροποιηθεί από τον τρόπο που συνήθως ανέβαιναν αυτά τα έργα. Επομένως έπρεπε να στηριχθώ σε καλλιτεχνικούς δημιουργούς, που και την εμπειρία και τη γνώση έχουν για να φέρουν τέτοια κείμενα κοντά στο σημερινό θεατρικό κοινό. Ετσι επέλεξα την Ρούλα Πατεράκη για τη μεταγραφή, τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία του έργου».

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αιμιλία Υψηλάντη: Κοντέσσα Βαλέραινα, Κωνσταντίνος Λεβαντής: Μανώλης, Ευανθία Κουρμούλη: Ελένη, Τασία Σοφιανίδου: Μαρνέτα, Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Τζώρτζης Καλομοίρης, Νικόλας Παπαευθυμίου: Παυλάκης.

Συντελεστές: Δραματουργική μεταγραφή - Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Σκηνικά: Δημήτρης Μαϊρόπουλος. Κοστούμια: Σταυρούλα Σπύρου, Αμαλία Αντώνη. Πρωτότυπη μουσική και επιμέλεια: Μαρία Κουρμούλη, Νίκη Καραγεώργου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 19.00 και 21.00 και Κυριακή στις 19.00.

Ριζοσπάστης