1/10/19

Εκθεση γλυπτικής στο Βυζαντινό Μουσείο


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτέμβρη τα εγκαίνια της Εκθεσης γλυπτικής που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) στον αύλειο χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσσης, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Στην Εκθεση γλυπτικής συμμετέχουν με τα έργα τους 121 γλύπτες, με ελεύθερο θέμα και γλυπτά μεσαίου μεγέθους από 0,50 έως 1,50 μ., που δημιουργήθηκαν από το 2008 και μετά. Η έκθεση θα συνεχιστεί έως και τις 28 Οκτώβρη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων μίλησε η Εύα Μελά, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η γλυπτική είναι η τέχνη που έχει προορισμό τον δημόσιο χώρο και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη «σημασία αυτής της έκθεσης, που πλέον έχει γίνει θεσμός». Τόνισε «την ανάγκη στήριξης των δημόσιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών που για το ΕΕΤΕ είναι πρωτεύον ζήτημα πάλης, μιας και σήμερα πλήττεται ο θεσμός τους, ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις, ο δημόσιος χώρος μικραίνει και κυριαρχείται από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Βασικός στόχος του ΕΕΤΕ είναι η κοινωνική λειτουργία της Τέχνης. Η έκθεση Γλυπτικής - όπως και οι άλλες εκθέσεις που διοργανώνει το ΕΕΤΕ - είναι βήμα επικοινωνίας για τους σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς αισθητικούς αποκλεισμούς». Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ο Περίανδρος Επιτροπάκης, υπεύθυνος εκθέσεων του μουσείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με απόφαση του ΔΣ του ΕΕΤΕ, στα εγκαίνια της έκθεσης διακινήθηκε το κείμενο συλλογής υπογραφών της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.

Το ΕΕΤΕ επιφυλάσσει για το αθηναϊκό κοινό μια ακόμα ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 5 Οκτώβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, στάση Μετρό «Κεραμεικός») και αφορά: «Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Κόσμημα, Μάσκες θεάτρου».

Στην έκθεση συμμετέχουν μέλη του ΕΕΤΕ, με έργα τα οποία εντάσσονται στις επιμέρους ειδικότητες οι οποίες καλύπτονται από την Εφορεία Διακοσμητικής και αφορούν στις Εφαρμοσμένες Τέχνες (Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Κόσμημα, Μάσκες Θεάτρου). Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τάση όπου η Τέχνη φαίνεται να φαντάζει σαν ένα στείρο προϊόν, απομακρυσμένη από το σύνολο των ανθρώπων, αφήνοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι αυτή, η Τέχνη δηλαδή, αφορά συγκεκριμένες ομάδες που υποτίθεται προάγουν, συντηρούν - συμβάλλουν στην πνευματική ζωή με σχεδόν αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες αναλαμβάνουν το μέρος που τους αναλογεί, ώστε να αναδείξουν την κοινωνική, πνευματική και χρηστική λειτουργία των έργων». Και σε αυτή την Εκθεση η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πηγή: Ριζοσπάστης