9/10/19

Είπαν για τον Τσε ΓκεβάραΟ Τσε ήταν ο πιo ολοκληρωμένος άνθρωπος της εποχής μας


jean Paul Sarrtre


Με έμαθε να σκέφτομαι. Μου έμαθε το πιο ωραίο πράγμα που είναι να είσαι άνθρωπος


Ουρμπάνο (Κουβανός αντάρτης)


Η ζωή του Τσε αποτελεί έμπνευση για κάθε άνθρωπο που αγαπά την ελευθερία.


Νέλσον Μαντέλα


Θα μπορούσα να γράφω χίλια χρόνια και ένα εκατομμύριο σελίδες για τον Τσε Γκεβάρα.


Γκαμπριέλ Μαρσία Μαρκές


Αν θέλαμε να περιγράψουμε πως θα θέλαμε να είναι οι άνθρωποι των μελλοντικών γενεών, πρέπει να πούμε: Να είναι σαν τον Τσε


Φιντέλ Κάστρο


Είχε μάτια που έδειχναν να σε διαπερνουν. Έχω πάρει συνεντεύξεις από όλων των ειδών τις διασημότητες [...] αλλά κανείς δεν μου έκανε τέτοια εντύπωση όσο ο Τσε.


Marylin Zeitlin (δημοσιογράφος)


Η ζωή του είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τους νέους οι αγώνες των οποίων έχουν ως κινητήριο δύναμη το χτίσιμο ενός νέου κόσμου.


Graham Greene (συγγραφέας)


Όταν οι άνθρωποι είναι σε θέση να επηρεάσουν τόσους άλλους με τη ζωή και το παράδειγμά τους, δεν πεθαίνουν.


Αδελαϊδα Γκεβάρα Μαρτς


Δεν ήταν εύκολο να είσαι φίλος του Ερνέστο, γιατί πάντα υπάρχει μια τάση να συγχωρείς περισσότερα σε ένα φίλο. Συχνά λένε για κάποιο φίλο ότι είναι μεθύστακας, γυναικάς, ότι δεν σέβεται τις γυναίκες. Όμως ο φίλος είναι φίλος και τον υπερασπίζεσαι. Όχι ότι ο Τσε τα έκανε αυτά. (…) Ήταν πάντα έντιμος και έθετε τον εαυτό του υψηλές απαιτήσεις, κάτι που διαφαινόταν από μικρή ηλικία. Αν δεν άντεχες την κριτική, αν σου άρεσε η κολακεία, αν με άλλα λόγια είχες αυταπάτες, δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες να γίνεις φίλος του Τσε. Ήταν πάντα έτοιμος να σου επιτεθεί και, αργά ή γρήγορα, θα σε έκανε να θυμώσεις. 

Αλμπέρτο Γκρανάδο

Ο Τσε ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που αμέσως συμπαθούν όλοι χάρη στην απλότητα, το χαρακτήρα, τη φυσικότητα, τη συντροφικότητα την προσωπικότητα και την πρωτοτυπία του, ακόμα και όταν δεν είχαν γίνει γνωστές οι άλλες ξεχωριστές αρετές που τον χαρακτήριζαν». 

Φιντέλ Κάστρο

Ο Γκεβάρα είχε τότε έναν μποέμικο αέρα, ένα χιούμορ πλούσιο, προκλητικό και αργεντίνικο. Κυκλοφορούσε χωρίς πουκάμισο, ήταν κάπως ναρικισσιστής, σταρένιος στο χρώμα, μετρίου αναστήματος, με δυνατή μυική διάπλαση, με την πίπα και το μάτε του. Αθλητικός και ασθματικός, ενάλλασε τον Στάλιν με τον Μποντλέρ, την ποίηση με τον Μαρξισμό. 

Κάρλος Φράνκι (Κούβα, η βίβλος των 12)

Στη μάχη πυροβολείς τους αντιπάλους σου γιατί σου πυροβολούν αυτοί. Τους σκοτώνεις ειδάλλως θα σε σκοτώσουν αυτοί. Αυτό είναι ο πόλεμος. Αντιθέτως, ήταν ο Τσε που δολοφονήθηκε. Συνελλήφθη, είναι αφοπλισμένος και αβοήθητος, και τον σκότωσαν χωρίς να τον δικάσουν. Αυτό ήταν αληθινή δολοφονία. Ο πατέρας μου δεν έκανε ποτέ τίποτα τέτοιο. (Οι αντάρτες) δεν σκότωσαν ποτέ αιχμάλωτους, τους φρόντιζαν, τους διέθεταν ιατρική φροντίδα. Καθυστερούσαν ακόμη και τις αντεπιθέσεις τους επειδή έπρεπε να εξασφαλίσουν μέρος για τους αιχμαλώτους, ώστε να είναι ασφαλείς. 

Αλέιδα Γκεβάρα

Πολίτης του κόσμου, ο Τσε μας θυμίζει αυτό που γνωρίζαμε από την εποχή του Σπάρτακου, κάτι που ενίοτε ξεχνούσαμε: η ανθρωπότητα βρίσκει στην πάλη κατά των αδικιών μια κίνηση που την εξυψώνει, που την κάνει καλύτερη και πιο ανθρώπινη. 

Subcomandante Μάρκος

Ο Τσε έπεσε υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα, υπερασπιζόμενος της υπόθεση όλων όσων ζουν κάτω από την εκμετάλλευση και την καταπίεση σε αυτήν την ήπειρο. Ο Τσε έπεσε υπερασπιζόμενος την υπόθεση των φτωχών και των ταπεινών αυτής της γης. Και ακόμη και οι πιο άσπονδοι εχθροί του δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τον παραδειγματικό τρόπο και την ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκε αυτή την υπόθεση. 

Φιντέλ Κάστρο

Ο Τσε ζει στον καθένα που πιστεύει σε αυτά που ο ίδιος πίστευε, και ζει μέσα στα μεγάλα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα, σε αυτή τη γη που δεν την έχει καταδικάσει κανένας θεός σε αυτή την δυστυχία. 

Εδουάρδο Γκαλεάνο

Κανένας από τους οπαδούς του Φιντέλ δεν έκανε μεγαλύτερη προσπάθεια από τον Τσε, στις μακρές πορείες, στις εξαντλητικές αναρριχήσεις, στην ατομική άμυνα, τη σκοποβολή και στα μαθήματα θεωρίας αντάρτικου πολέμου.

Χεσούς Μοντανέ Οροπέζα (συμμαχητής του Τσε)

Φάρος του Πνεύματος