18/10/19

Ιρλανδία: Υπερτριπλασιάστηκαν οι άστεγοι μέσα σε μια πενταετία


Ο μικρός Σαμ αναζήτησε «καταφύγιο» σε ένα κομμάτι χαρτόνι

Από τα πέντε του χρόνια ο μικρός Ιρλανδός Σαμ γνωρίζει τη βαρβαρότητα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Ζει στους δρόμους και μετά βίας εξασφαλίζει ένα πιάτο φαΐ τα κρύα βράδια από οργανώσεις εθελοντών που προσπαθούν να δώσουν μερικά απαραίτητα στους χιλιάδες άστεγους της πόλης.

Προχτές βράδυ, σαστισμένοι περαστικοί και εθελοντές ΜΚΟ που μοίραζαν φαγητό σε άστεγους σε προάστιο του Δουβλίνο είδαν ανάμεσά τους τον μικρό Σαμ. Το πεντάχρονο αγόρι είχε καθίσει πάνω σε ένα χαρτόνι, για να μη νιώθει την ψύχρα του πεζοδρομίου, τρώγοντας ένα ζεστό πιάτο μακαρόνια.

Ο μικρός Σαμ δεν είναι ο μοναδικός. Είναι ένα από τα χιλιάδες άστεγα παιδιά που τριγυρνούν στους δρόμους του Δουβλίνου είτε μόνα, είτε με τις οικογένειές τους δίχως την παραμικρή στήριξη από κρατικούς φορείς Πρόνοιας ή την ελπίδα για προσιτή στέγη. Μεταξύ άλλων, γιατί οι δουλειές παραμένουν δυσεύρετες και οι τιμές των ενοικίων απρόσιτες...

Στοιχεία του ιρλανδικού υπουργείου Στέγασης, Σχεδιασμού και Αυτοδιοίκησης που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατέγραψαν «επισήμως» 6.143 ενήλικους και 2.850 παιδιά που ζουν στους δρόμους ή φιλοξενούνται σε δομές προσωρινής στέγασης κάποιες ώρες της μέρας.

Οργανώσεις εθελοντών, ωστόσο, θεωρούν πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Ρεπορτάζ που δημοσίευσε χτες η βρετανική εφημερίδα «Independent», αναφέρει ότι ο αριθμός των άστεγων οικογενειών αυξήθηκε ...κατά 348% μέσα στην τελευταία πενταετία. Αυτά σε μία χώρα όπως η Ιρλανδία που πριν περίπου μιάμιση δεκαετία θεωρούνταν «η τίγρης» της καπιταλιστικής ανάπτυξης της ΕΕ.

Ριζοσπάστης