18/9/19

Τούτος ο λαός αφέντη μου δεν παίρνει από φοβέρες…

Τούτος ο λαός αφέντη μου είναι πολύ περίεργος με πολύ περίεργα μυαλά. Τούτος ο λαός αφέντη μου δεν παίρνει από φοβέρες, από βασανιστήρια, από εκτελέσεις και κάνεις άσχημα που τον δοκιμάζεις. Έλα όμως που είναι στη φύση σου να τον δοκιμάζεις. Έλα όμως που κι εσύ, γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, παίζεις μαζί του το κεφάλι σου κορώνα γράμματα. Τον πιάνεις αυτόν τον λαό αφέντη μου και τον στριφογυρίζεις για να τον φέρεις στα μέτρα σου, βρίσκεις διάφορους λαοπλάνους, διάφορους βασανιστές για να τον ζυμώσεις όπως θες κι εκεί που έχεις πιστέψει ότι τον έκανες ζυμάρι και πας να τον ψήσεις για να τον φας «υψώνει το κεφάλι κι αστράφτουνε τα μάτια του κι αστράφτει ο νους και πάλι» κι εκεί που τον είχες πεθαμένο πάει μέσα σε μια στιγμή και σου στήνει Θερμοπύλες.
Κι εκεί που έλεγες ότι αυτός ο λαός δεν έχει πλέον τίποτα στο είναι του που να θυμίζει τον Λεωνίδα, το Παπαφλέσσα, τον Αυγέρη, τον Φολτόπουλο, τον Κιοκμενίδη, πάει εκείνος και στήνεται στην απέναντι πλαγιά και κοιτώντας τα πάνοπλα μιλιούνια που έφερες για να τον εξοντώσεις εκείνος σε κοιτάει χαμογελώντας και σου φωνάζει χτύπα. Και τρέμεις αφέντη μου και φοβάσαι να κινήσεις γιατί ξέρεις… ότι δεν θα κινήσεις για μια μάχη σαν όλες τις άλλες γιατί μπροστά σου δεν έχεις πεδίο μάχης αλλά Μαρμαρένια Αλώνια! Και τρέμεις αφέντη μου λουσμένος στον ιδρώτα και φοβάσαι να κινήσεις γιατί ξέρεις… ξέρεις ότι στις Θερμοπύλες, στο Μανιάκι, στο Κάστρο του Υμηττού μπόρεσες να περάσεις αλλά η τιμή η οποία έπρεπε σ’ εκείνους που στάθηκαν απέναντί σου ενώ ήξεραν πως στο τέλος θα περάσεις, έγινε ο στρατός της λευτεριάς που τελικά σε κατασπάραξε. Χτύπα λοιπόν να περάσεις να δούμε που θα πας… χτύπα και μια μέρα σίγουρα θα το ακούσεις το μαύρο παραμύθι εκείνο… κι ω τότε, τότε!
ΥΓ. Σ’ όλους εκείνους τους Λεωνίδες, τους Δικαίους, τους Αυγέρηδες, τους Φολτόπουλους, τους Κιοκμενίδηδες οι οποίοι κράτησαν σήμερα γερά τις Θερμοπύλες αποκρούοντας τους Μήδους που προσπάθησαν να αρπάξουν λαϊκή κατοικία.