22/9/19

Σαν Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου480 π.Χ: Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή και τον Ευρυβιάδη καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολουθεί την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω. Σύμφωνα με μια εκδοχή η Ναυμαχία έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480 π.Χ. (πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια)

1792: Αρχίζει να ισχύει το νέο επαναστατικό ημερολόγιο στη Γαλλία (έτος Ι το 1793)(1η Βεντεμιέρ του 1ου χρόνου) . Η κατάργηση της μοναρχίας ανακηρύσσεται το σημείο μηδέν του χρόνου. Η αρχή του επαναστατικού ημερολογίου είναι πια η 22α Σεπτεμβρίου 1792, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας και τα έτη μετρώνται εφεξής με λατινικούς αριθμούς ως επαναστατικό έτος I,ΙΙ, κ.λ.π. . Ο χρόνος χωριζόταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκαήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσεκτα χρόνια) μέρες.


1853: Η κήρυξη του Κριμαϊκού Πολέμου (Παλαιό Ημερολόγιο) ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία -η οποία έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αγγλίας- και στη Ρωσία, γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από την ελληνική πολιτική ηγεσία και τον βασιλιά Όθωνα, που πιστεύουν στη νίκη των Ρώσων.


1862: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ανακοινώνει ότι από την 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις βόρειες Πολιτείες (Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1861-1865).

Βεβαίως, θα χρειαστούν ακόμα πολλές δεκαετίες ωσότου οι αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους λευκούς συμπολίτες τους.

1902: Στη Ρωσία, ο τσάρος Νικόλαος Β', με διάταγμά του, καταργεί την ονομαστική αυτονομία της Φινλανδίας, στην οποία εγκαθιστά Ρώσο γενικό κυβερνήτη.


1908: Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας έμεινε για πέντε αιώνες.


1915: Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


1921: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία γίνονται δεκτές στην Κοινωνία των Εθνών.


1924: Η αστυνομία της Βαυαρίας ζητά για δεύτερη φορά από τον Υπουργό Εσωτερικών την απέλαση του αρχηγού του Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου Αδόλφου Χίτλερ, που έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο υπουργός Φραντς Γκίρτνερ απορρίπτει την αίτηση.


1940: Υπογράφεται μεταξύ της Φινλανδικής κυβέρνησης (όπου το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες) και της ναζιστικής Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 25 Ιουνίου 1941, 3 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», η Φινλανδία κήρυξε και αυτή τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις υπόλοιπες χώρες του Άξονα.

1944: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.


1944: Έπειτα από ολοήμερη μάχη το 8ο και 9ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατατροπώνει τους Ταγματασφαλίτες στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της περιοχής.


1947: Ιδρύεται το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων.


1949: Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Στ. Αναστασιάδης ήταν υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.


1955: Η τηλεόραση είναι γεγονός στη Βρετανία. Πρώτο εμπορικό κανάλι στη χώρα γίνεται το ITV (Independent Television).


1960: Το Μάλι ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.


1961: Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον “αυλικό” Στρατηγό, Κωνσταντίνο Δόβα, μετά την παραίτηση 2 μέρες νωρίτερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.


1964: Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι προτίθεται να ενοποιήσει το ΙΚΑ με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργατοϋπαλλήλων. Αντιδρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.


1965: Τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ, με την εκεχειρία που κηρύσσει ο ΟΗΕ.


1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Κυκλοφορεί παρανόμως το πρώτο τεύχος του δημοσιογραφικού οργάνου της ΚΝΕ, με τον τίτλο «Οδηγητής».


1968: Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως μεταδίδεται από το ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοιμάζει η Χούντα.


1970: Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.


1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το πρώτο νεκροταφείο μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το (απαγορευμένο) τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη- σε στίχους Σεφέρη «Στο περιγιάλι το κρυφό».


1973: Πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Ελευσίνας ενάντια στα σχέδια της Χούντας και του ομίλου Λάτση για επέκταση των διυλιστηρίων της «Πετρόλα».


1975: Στις ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, η Σάρα Τζέιν Μουρ προσπαθεί να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζέραλντ Φορντ. Η σφαίρα δε θα βρει το στόχο της και η δράστης θα καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά.


1976: Στην Ελλάδα, καθιερώνονται βιβλιάρια υγείας για τα παιδιά.


1980: Έναρξη του οκταετούς πολέμου Ιράν- Ιράκ. Το Ιράκ εισβάλλει στο Ιράν ταυτόχρονα από ξηράς και αέρος.Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ, που θα κρατήσει έως τις 20/8/1988 και θα στοιχήσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μαχητές και άμαχους.


1994: Μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια».


1996: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και παραμένει στην εξουσία με 41,4% και 162 έδρες, έναντι 38,1% για τη ΝΔ και 108 έδρες. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, ο Συνασπισμός με 5,1% και το ΔΗΚΚΙ με 4,4%. Η Πολιτική Άνοιξη μένει εκτός Βουλής με 2,9%. Παραιτείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ.


2000: Ο Βίκτωρας Μήτρου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην κατηγορία 77 κιλών της άρσης βαρών σηκώνοντας 165 κιλά στο αρασέ, 165 στο ζετέ και 367.5 στο σύνολο.


2001: Ο Αντώνης Φώτσης υπογράφει στην ομάδα «Μέμφις Γκρίζλις» και γίνεται ο πρώτος έλληνας καλαθοσφαιριστής που θα παίξει στο NBA.


2004: Αντιπαράθεση σημειώνεται στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη και των προκατόχων του Γιάννου Παπαντωνίου και Νίκου Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιονομική απογραφή, τα οποία παρουσιάζει στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης, εμφανίζονται σημαντικές διαφορές στους δείκτες του δημοσίου χρέους και του δημοσίου ελλείμματος. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν ως αδιαφανή και αναξιόπιστη την απογραφή, υποστηρίζοντας ότι «διεξήχθη εν κρυπτώ και παραβύστω στους θαλάμους της κυβέρνησης».


2004: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποπέμπει για λόγους ηθικής τάξεως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος επί σειράν ετών υπήρξε εκ των θερμότερων υποστηρικτών του. Αιτία αποπομπής του υπουργού ήταν η μετεγγραφή του φοιτητή γιου του από Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


2004: Προσωρινή έγκριση για τη μερική άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη, δίνουν απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


2004: Ο Ούγγρος Πολ Ζέκερες κατακτά χάλκινο μετάλλιο στη σπάθη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας την ημέρα των 40ών γενεθλίων του και γίνεται ο μοναδικός αθλητής με μετάλλιο τόσο στους Ολυμπιακούς (Σεούλ 1988, χάλκινο στο ομαδικό) και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αργυρό μετάλλιο στη σφαίρα (κατηγορία ΕS2) κατακτά ο Γιώργος Καραμηνάς.


2004: H Μαλαισιανή «Βασίλισσα των Σκορπιών», Νουρ Μαλένα Χασάν πετυχαίνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ ζώντας σε ένα δωμάτιο γεμάτο με σκορπιούς (επί 33 ημέρες, με 6.000 σκορπιούς).


2005: To τηλεοπτικό δίκτυο ITV εορτάζει τα 50ά του γενέθλια.


2006: Τραγωδία στη βορειοδυτική Γερμανία, όταν μαγνητικό τρένο υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκε μετωπικά με βαγόνι συντήρησης στη διάρκεια διαδρομής σε δοκιμαστική σιδηροτροχιά. 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δέκα τραυματίστηκαν.


Γεννήσεις


1515 - Άννα φον Κλεβ, βασίλισσα της Αγγλίας


1601- Άννα της Αυστρίας, βασίλισσα της Γαλλίας


1680- Μπάρτχολντ Χάινριχ Μπροκς, Γερμανός ποιητής


1791- Μάικλ Φαραντέι, Άγγλος φυσικός και χημικός, θεωρείται ο σημαντικότερος πειραματικός φυσικός του 19ου αιώνα. Υπήρξε ο πρώτος οποίος απομόνωσε βενζίνη και συνέθεσε τους πρώτους χλωράνθρακες και ανακάλυψε την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή (1831), τους νόμους της ηλεκτρόλυσης (1833) και την περιστροφή του πολωμένου φωτός, υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου (1845). Εφηύρε ακόμη την πρώτη ηλεκτρική στήλη και διατύπωσε πολλές από τις αρχές του ηλεκτρισμού. Εισήγαγε ακόμη τους όρους «διηλεκτρικό», «ηλεκτρόδιο», «άνοδος», «κάθοδος», «ιόν» και «ιονισμός». Προς τιμήν του, δόθηκε το όνομά του στη μονάδα χωρητικότητας των πυκνωτών (Farad). (Θαν. 25/8/1867)


1885- Έριχ φον Στροχάιμ, ηθοποιός


1895- Πολ Μιούνι, ηθοποιός


1899- Δημήτριος Καραμπάτης, αθλητής του στίβου, Πρόεδρος του Πανιωνίου


1918 - Χανς Σολ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Θαν. 22/2/1943)


1922- Τσεν Νινγκ Γιανγκ, Αμερικανός Νομπελίστας (1957) θεωρητικός φυσικός, κινεζικής καταγωγής


1923-Ντάνι Άμπσε, Ουαλός ποιητής και συγγραφέας


1924- Ρόζαμουντ Πίλχερ, Αγγλίδα μυθιστοριογράφος


1932-Γιάννης Θεοδωράκης, στιχουργός


1932- Ίνγκεμαρ Γιόχανσον, Σουηδός πρωταθλητής της πυγμαχίας


1943- Τόνι Μπέιζιλ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια και χορογράφος, γνωστή από την επιτυχία «Mickey»


1946- Κινγκ Σουνί Αντέ, τραγουδιστής της ρέγγε


1947- Ρόμπερτ Μόρας, Αμερικανός συγγραφέας


1948- Ντένις Μπερκ, Αυστραλός πολιτικός


1948- Γιώργος Σαρρής (Ρουπάκας), τραγουδιστής, αδερφός της Χαρούλας Αλεξίου («Νταλίκες», «Και μόνο που με κοιτάς λιώνω», «Το μινόρε της αυγής»)


1948- Τζιμ Μπάιρνς, Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός


1950- Κίρκα, Φιλανδός τραγουδιστής


1951- Ντέιβιντ Καβερντέιλ, Βρετανός τραγουδιστής


1952- Πολ Λε Ματ, Αμερικανός ηθοποιός. Έπαιξε στο American Graffiti, στο Melvin and Howard, στην ταινία American History X και στο θρίλερ The Puppetmaster


1953- Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Γαλλίδα πολιτικός


1954- Σαρί Μπελαφόντε, Αμερικανίδα τραγουδίστρια


1955- Γιάννης Γιοκαρίνης , τραγουδιστής από τον Πειραιά


1956- Μασαγιούκι Σουζούκι, Γιαπωνέζος τραγουδιστής


1956- Ντέμπι Μπουν, τραγουδίστρια


1957- Τζουζέππε Σαρόνι, Ιταλός ποδηλάτης, παγκόσμιος πρωταθλητής


1957-Νικ Κέιβ, τραγουδιστής, αυστραλός ρόκερ


1958- Αντρέα Μποτσέλι, Ιταλός τενόρος, τραγουδιστής, μουσικός


1958- Τζόαν Τζετ, Αμερικανίδα κιθαρίστρια και τραγουδίστρια της ροκ εν ρολ , που έγινε διάσημη με την επιτυχία της "I Love Rock N' Roll," το οποίο ήταν στο #1 στους καταλόγους Billboard από τις 20/3 ως τις 8/5/1982


1959- Τάι Μπαμπιλόνια, αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ


1960- Ντοτ Ρίτσαρντσον, Αμερικανίδα ολυμπιονίκης (1996, 2000) του σόφτμπολ


1961- Σκοτ Μπάγιο, Αμερικανός ηθοποιός


1964- Μπόνι Χαντ, Αμερικανίδα ηθοποιός


1964- Πολ Ζέκερες, Ούγγρος ολυμπιονίκης της σπάθης (1988) στην ξιφασκία και παρολυμπιονίκης (2004), ο μοναδικός αθλητής με μετάλλιο τόσο στους Ολυμπιακούς (Σεούλ 1988, χάλκινο στο ομαδικό) και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες


1965- Τόνι Ντράγκο, Μαλτέζος επαγγελματίας (από το 1985) παίκτης του μπιλιάρδου (σνούκερ)


1966- Στέφαν Ρεν, Σουηδός ποδοσφαιριστής


1967- Φελίξ Σαβόν, Κουβανός πυγμάχος


1969- Μάρα Στίβενς, ηθοποιός


1969- Ματ Σαρπ, Αμερικανός μουσικός (Weezer, The Rentals)


1971- Μάρτα Λουίζε, Πριγκίπισσα της Νορβηγίας


1971- Τσέσνι Χόουκς, Βρετανός τραγουδιστής


1972- Ζήσης Ζιάγκας, μέσος ποδοσφαιριστής (Λάρισα, αρχηγός)


1972- Μαρία Καραγιαννοπούλου, 5η ολυμπιονίκης (2004) του τζούντο από τη Γερμανία, μέλος της ολυμπιακής ομάδας (2004)


1974- Μπομπ Σαπ, πυγμάχος και κικμπόξερ


1974- Χουάν Μαρτίν Παρόντι, ποδοσφαιριστής (Πανιώνιος, 2004-05α)


1975- Μάιστικαλ, τραγουδιστής της ραπ


1976- Νίκος Καρακώστας, ποδοσφαιριστής (τερματοφύλακας και αρχηγός) του Λεβαδειακού


1980- Φερνάντα Ταβαρές, σούπερ μοντέλο από τη Βραζιλία


1981- Άνταμ Λάζαρα, Αμερικανός μουσικός («Taking back Sunday»)


1982- Μπίλι Πάιπερ, Αγγλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός


1987- Τομ Φέλτον, ηθοποιός , γνωστός από τις ταινίες με το Χάρι Πότερ


1988- Μπέθανι Ντίλον, Αμερικανίδα μουσικός


Θάνατοι


530- Πάπας Φήλιξ Δ΄


1253- Ντόγκεν, Ιάπωνας βουδιστής


1345- Ερρίκος, 3ος κόμης του Λάνκαστερ


1399- Τόμας ντε Μόουμπρεϊ, 1ος δούκας του Νόρφολκ


1408- Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας


1520- Σελίμ Α', Οθωμανός σουλτάνος


1554- Φρανσίσκο Βάσκεθ δε Κορονάδο, Ισπανός κατακτητής


1566- Γιοχάννες Αγκρίκολα, 72, Γερμανός θεολόγος και Πρωθυπουργός


1607- Αλεσάντρο Αλόρι, 72, Ιταλός ζωγράφος πορτρέτων, πατέρας του Κριστοφάνο Αλόρι


1658- Γκέοργκ Φίλιπ Χαρσντόρφερ, 51, Γερμανός ποιητής


1662- Τζον Μπιντλ, 47, Άγγλος θεολόγος


1703- Βιτσέντσο Βιβιάνι, 81, Ιταλός μαθηματικός, μαθητής του Γαλιλαίου, σπουδαίος γεωμέτρης, ιδρυτής της πρώτης σημαντικής επιστημονικής κοινότητας , ο οποίος μαζί με τον Μπορέλι μέτρησε την ταχύτητα του ήχου (1660). Συνεργάστηκε με τον φυσικό Εβαντζελίστα Τοριτσέλι στην κατασκευή του βαρομέτρου. (Γεν. 5/4/1622)


1774- Κλήμης ΙΔ΄, 68, Πάπας (1769-74)


1777- Τζον Μπάρτραμ, 78, Αμερικανός βοτανολόγος


1828- Σάκα, 40; , Βασιλιάς των Ζουλού στη Νότια Αφρική


1852- Γουίλιαμ Κλαρκ, 69, πολιτικός μηχανικός


1872- Βλαντιμίρ Νταλ, 71, Ρώσος λεξικογράφος


1873- Φρίντριχ Φρέι Εροζέ, 72, Πρόεδρος της Ελβετίας (1854, 1860)


1907- Γουίλμπουρ Όλιν Ατγουότερ, 67, επιστήμονας που ανέπτυξε την αγροτική χημεία


1914- Ανρί Αλαίν Φουρνιέ, 28, Γάλλος ποιητής , σκοτώνεται στον Πόλεμο


1922- Αριστείδης Ανδριανόπουλος, 18, ποδοσφαιριστής και αθλητής του στίβου, από τους αδερφούς Ανδριανόπουλου, από τύφο


1952- Τίμος Μωραϊτίνης, 67, δημοσιογράφος και συγγραφέας


1952- Κάρλο Γιούχο Στόλμπεργκ, 87, πρώτος Πρόεδρος της Φιλανδίας (1919-25)


1956- Φρέντερικ Σόντι, 79, Βρετανός Νομπελίστας (1921) φυσικός και χημικός


1957- Τογιόντα Σοέμου, 72, Γιαπωνέζος ναύαρχος


1960- Μέλανι Κλάιν, 78, αυστριακής καταγωγής Βρετανίδα ψυχαναλυτής, που έκανε έρευνες στα μικρά παιδιά


1961- Μάριον Ντέιβις, 64, Αμερικανίδα ηθοποιός


1966- Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης, 63, πρώην υπουργός, ο οποίος υπέγραψε το 1961 τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΟΚ


1966 - Φραντσέσκο Λεντίνι, ο ιταλός με τα τρία πόδια και τα διπλά γεννητικά όργανα. (Γεν. 18/5/1889)


1969 - Αντόλφο Λόπεζ Ματέος, 60, Πρόεδρος του Μεξικού (1958-64)


1970- Άλις Χάμιλτον, 101, Αμερικανίδα παθολόγος , πρωτοπόρος στη βιομηχανική τοξικολογία, τη μελέτη των δηλητηριωδών ουσιών στον εργασιακό χώρο


1972- Μπενέντικτο Κιβανούκα, 50, ανώτερος υπουργός (1961-62) και Πρωθυπουργός της Ουγκάντας (1962-62), δολοφονείται


1979- Ότο Φρις, 75, Αυστριακός φυσικός, που πρώτος διατύπωσε τον όρο «σχάση»


1981- Χάρι Γουόρεν, 88, Αμερικανός συνθέτης και στιχουργός


1987- Νταν Ρόουαν, 55, Αμερικανός κωμικός ηθοποιός


1989-Έρβινγκ Μπέρλιν, 101, Αμερικανός μουσικοσυνθέτης


1991- Γιάννης Νεγρεπόντης, 61, θεατρικός συγγραφέας («Χρυσό πουλί μου»)


1993- Νίκος Παπακωνσταντίνου, 73, ηθοποιός και δάσκαλος


1993- Μορίς Αμπραναβέλ, 90, Ελβετός μαέστρος ελληνικής καταγωγής


1994- Φόρεστ Μπαντ Σάγκεντορφ, 79, από τους δημιουργούς του «Ποπάι του Ναύτη» (ο πρώτος δημιουργός του ήταν ο Έλζι Σέγκαρ το 1929-πέθανε το 1958 και από τότε ανέλαβε τον Ποπάι ο Σάγκεντορφ)


1996- Μοχάμετ μπεν Αχμέτ Αμπντελγκάνι, 69, πρώτος Πρωθυπουργός της Αλγερίας (1979-84)


1996- Ντόροθι Λαμούρ, 81, ηθοποιός


1996- Χορμαέτσε, 26, Αργεντινός τερματοφύλακας, σκοτώνεται από δυνατό σουτ


1999- Τζορτζ Σι Σκοτ, 71, διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, γνωστός για την ερμηνεία του στις ταινίες: «Πάτον» (Όσκαρ ,1970), «Η Βίβλος» κ.ά.


2000- Ζαν Λουπ Σιφ, 66, Γάλλος φωτογράφος (Μέγα Βραβείο 1992)


2000- Γιεχούντα Αμιτσάι, 76, Ισραηλινός ποιητής


2001- Άιζακ Στερν, 81, μεγάλος Αμερικανός δεξιοτέχνης του βιολιού (έπαιξε βιολί και για την ταινία του 1979 «Ο βιολιστής στη στέγη»)


2002- Γιαν ντε Χάρτογκ, 88, ολλανδικής καταγωγής συγγραφέας


2003- Γκόρντον Τζαμπ, 71, Αμερικανός ηθοποιός χαρακτήρων


2003- Ντόναλντ Λούκας, 77, Αμερικανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων


2005- Μπαϊαμάν Ερκινμπάγιεφ, 38, Κιργίζιος πρώην παλαιστής και βουλευτής που συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του περασμένου Μαρτίου η οποία οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Ασκάρ Ακάγιεφ, δολοφονείται από σφαίρες στο κέντρο του Μπισκέκ


2005- Πέτρος Λιακάκος, 76 , συγγραφέας και δημοσιογράφος από τις Κροκεές της Λακωνίας , εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «Κροκεές»


2006- Ενρίκε Γκοριαράν Μέρλο, 64, πρώην αριστερός αντάρτης που ηγήθηκε της οργάνωσης που δολοφόνησε τον πρώην δικτάτορα της Νικαράγουας, Αναστάσιο Σομόσα, το 1980


2006- Τόμι Ολιβένσια, 68, διάσημος Πορτορικανός τραγουδιστής


2006- Έντουαρντ Άλμπερτ, 55, Αμερικανός ηθοποιός


2007 - Μαρσέλ Μαρσό, γάλλος μίμος. (Γεν. 22/3/1923)


2007 - Αντρέ Γκορζ, Αυστριακός φιλόσοφος


2011 - Αριστίντες Περέιρα, πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου


2013 - Κλεομένης Οικονομόπουλος, Έλληνας πολιτικός


Πηγή: Φάρος του Πνεύματος