29/6/19

Λεφτά για το ΝΑΤΟ υπάρχουν – Δεύτερη η Ελλάδα σε στρατιωτικές δαπάνες

Λεφτά για το ΝΑΤΟ υπάρχουν! Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα για να πετύχει τους στόχους των δημοσιονομικών πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά στις …υποχρεώσεις της απέναντι στη λυκοσυμμαχία είναι γαλαντόμα, ακολουθώντας τις πρακτικές όλων των κυβερνήσεων αυτού του τόπου.
Στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες τέθηκε επί τάπητος η …«δικαιότερη» κατανομή των βαρών εντός της ευρωατλαντικής συμμαχίας ώστε τα κράτη – μέλη να αυξήσουν τις εισφορές τους για την κάλυψη των εξόδων της δολοφονικής μηχανής τόσο σε χρήμα όσο και σε διαθεσιμότητα
προσωπικού και μέσων για τις αποστολές και επιχειρήσεις.
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ παρέπεμψε εκ νέου στα τελευταία στοιχεία και στατιστικά του ΝΑΤΟ που δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη και ο Καναδάς αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δαπάνες. «Είναι μια καλή πρόοδος, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί», απαιτώντας μεγαλύτερη αφαίμαξη των κρατικών προϋπολογισμών για τους πολεμικούς σχεδιασμούς της συμμαχίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν στη Σύνοδο, η Ελλάδα για το 2019 έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει το 2,24% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες, ξεπερνώντας για άλλη μια χρονιά τη ΝΑΤΟική «νόρμα» όπως καθορίστηκε το 2014, ώστε κράτη – μέλη να δαπανούν κάθε χρόνο τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τέτοιους σκοπούς.
Συνολικά, φέτος το ΝΑΤΟ αναμένει 8 κράτη να πιάσουν αυτόν το στόχο, με τις ΗΠΑ πρώτες (υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2019 θα έχουν ξοδέψει το 3,42% του ΑΕΠ τους), την Ελλάδα μόνη δεύτερη, και στην τρίτη θέση Εσθονία και Βρετανία (με 2,13% έκαστη).
Με βάση τα ΝΑΤΟικά στοιχεία, η Ελλάδα από τα 4,353 δισ. ευρώ του 2014 αναμένεται να δαπανήσει το 2019 για στρατιωτικές δαπάνες 4,624 δισ. Μια αύξηση 6,23% σε πραγματικές τιμές, όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι.
Σε μια περίοδο που η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων κορυφώνεται θεωρείται σίγουρο ότι η λαοί θα χρειαστεί να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να εξοπλίσουν την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, η οποία όταν χρειαστεί θα βάλει στο στόχαστρο της του ίδιους τους «αιμοδότες» της… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία