Δε θέλουμε φασίστες στη γιορτή μας

Θα είναι σα μικρό Φεστιβάλ. Βασικά συναυλία είναι, χωρίς άλλες εκδηλώσεις, αλλά πολύς κόσμος έτσι το αποκαλεί, με κεκτημένη ταχύτητα: Φεστιβάλ. Και για εμάς, αυτή η συνειρμική σύνδεση είναι άκρως τιμητική.
Εδώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κάποιες οδηγίες προς ναυτιλλομένους, με τη σημείωση όμως πως κι εμείς δε μιλάμε από τη θέση του έμπειρου καπετάνιου. Δεν πάμε όμως στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα, αλλά με όχημα το μεράκι, τη στήριξη του κοινού, τον ενθουσιασμό που μας μεταδίδει, την πρόκληση να κάνουμε κάτι καλύτερο, μεγαλύτερο, να δούμε αν μπορούμε να το σηκώσουμε, να περάσουμε σε άλλο επίπεδο, γιατί την τελευταία φορά ο κλειστός χώρος ήταν πολύ μικρός για να μας χωρέσει.
Η σημερινή συναυλία όμως δεν είναι κάτι αυτοαναφορικό, σαν ένα πάρτι γενεθλίων, με συγκεκριμένους καλεσμένους. Είναι ανοιχτό στον κόσμο, γι’αυτό θα πετύχει μόνο αν αυτός έρθει μαζικά, χίλιοι καλοί χωράνε, κι ας μην ξέρουμε πού θα μπει σε ένα θεατράκι με τόσες περίπου θέσεις. Κι είναι βαθιά πολιτικό, συνειδητά και κατ’ επιλογήν μας. Είναι αντι-φασιστική συναυλία, σε μια εποχή που το τέρας σηκώνει κεφάλι και βγάζει δυο στη θέση αυτών που κόβουμε -όσο δε χτυπάμε αποφασιστικά το λερναίο κεφάλαιο που γεννά τα κεφάλια.
Το τέρας αυτό δε θα το νικήσουμε με μια συναυλία ούτε με μια δικαστική καταδίκη. Έχει όμως μεγάλη σημασία αυτή η μάχη, να μπουν στη φυλακή τα μεγάλα κεφάλια της νεοναζιστικής συμμορίας, για να σκορπίσουν χωρίς αυτά οι άλλοι, που θα τρέχουν να σωθούν σαν ακέφαλες κότες…
Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος της βραδιάς. Εμείς ούτε θα βγάλουμε κάτι για εμάς, ούτε και θέλουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε μόνο να δούμε πολύ κόσμο να μας πονοκεφαλιάζει πού και πώς θα χωρέσει. Και πρέπει να έρθει μαζικά. Γιατί οι καλλιτέχνες -που έρχονται αφιλοκερδώς και τους ευχαριστούμε ολόψυχα για την προσφορά τους- οι εκπλήξεις, η γνωριμία με τους συνεργάτες του περιοδικού, είναι απλά η αφορμή κι όλα αυτά υπάγονται στο σκοπό. Η αιτία είναι πολιτική, συμβολική μεν, αλλά η παρουσία ουσιαστική και κρίσιμη, εφόσον αποκτήσει μια συνέχεια.
Για αυτό λοιπόν, ελάτε όπως είστε, σας πάμε. Η μέρα έχει τις δυσκολίες της -συγκοινωνίες, ακολουθεί καθημερινή κτλ- αλλά μην ψάχνετε δικαιολογίες για να λείψετε, γιατί εσείς θα χάσετε. Κι όσοι φοβούνται την επιστροφή με ταξί ή με τα πόδια, πάντα βρίσκονται σύντροφοι πρόθυμοι να σε παν παντού, με κάποιο αμάξι.