31/12/18

Εργοδότης στη Μυτιλήνη εκδικείται με τον πιο αισχρό τρόπο εργαζόμενο επειδή δεν επέστρεψε το δώρο Χριστουγέννων


Μια επώνυμη καταγγελία έλαβε το lesvosnews.net από εργαζόμενο στη Μυτιλήνη σε εταιρεία που έχει σχέση με το χώρο της εστίασης.  Η εταιρεία όχι μόνο ζήτησε από τον εργαζόμενο να του επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων ( καταγγελίες που βλέπουν το φως  της δημοσιότητας σε όλη την Ελλάδα) αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω! Βρήκε τον πιο αισχρό και άθλιο τρόπο να εκδικηθεί τον εργαζόμενο που θέλησε να κρατήσει το δώρο Χριστουγέννων.


Στην περίπτωσή μας δεν μιλάμε για ασυδοσία εργοδότη αλλά για κάτι παραπάνω....

Δημοσιεύουμε αυτούσια την καταγγελία χωρίς την επωνυμία της επιχείρησης και τα στοιχεία του υπεύθυνου.

Τα στοιχεία της εταιρείας και του εργαζόμενου είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής.Ο Πέτρος Λ. αναφέρει:

"Βρίσκομαι στην Μυτιλήνη δουλεύω σε μια εταιρεία που έχει αντικείμενο το χώρο της  εστίασης.
Έβαλαν δώρο Χριστουγέννων στον λογαριασμό μου και απαίτησαν να το γυρίσω πίσω αλλιώς θα με διώξουν.Έπειτα ο υπεύθυνος του καταστήματος εν ονόματι Γ.Χ.  με απειλούσε ότι θα κάνει τα πάντα να μην ξαναβρω δουλειά και θα πει το οτιδήποτε χειρότερο για εμένα ώστε να μην βγάζω ούτε τα προς το ζην.
Σας το λέω όπως ακριβώς μου το είπε.
Έχω έναν λογαριασμό μισθοδοσίας στην άλφα τράπεζα τον οποίο μας έβαλε η ίδια η εταιρία να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην ίδια τράπεζα προς διευκόλυνση πληρωμών. Εγώ είχα λογαριασμό  Μισθοδοσιας στην τράπεζα Πειραιώς από την προηγούμενη δουλειά μου. Όπως λοιπόν σχεδόν ολος ο κόσμος έχω κάποια χρέη  στην εφορία και είχα έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Δήλωσα λοιπόν ακατάσχετο λογαριασμό το τωρινό λογαριασμό της μισθοδοσίας στην αλφα τραπεζα. Και η εν λόγω εταιρεία για λόγους εκδικήσεως απέναντι μου διότι κράτησα το δώρο,μου έβαλε στη συνέχεια τα χρήματα του μισθού μου στον λογαριασμό μου τον παλιό ο οποίος δεν ήταν ακατάσχετος. Με συνέπεια να μην έχω ούτε καν να πληρώσω τα βασικά μου έξοδα, ενοίκιο ,ρεύμα και να μην μπορώ να παρέχω στην οικογένεια μου κυριολεκτικά τα βασικά. Λόγο αυτού του συμβάντος. Όλοι οι υπάλληλοι επέστρεψαν τον δώρο πλην 3 που τους ανάγκασε να παραιτηθουν.
Σας παρακαλώ  κάντε μια αναφορά για αυτό το θέμα.Χασαμε δουλειά και χρήματα είμαστε στο έλεος των εργοδοτών."Ποιος θα παρέμβει λοιπόν για αυτή την τόσο σοβαρή καταγγελία;

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα έκανε Παρέμβαση η Επιθεώρηση Εργασίας για τον εργοδότη-εκδικητή της Μυτιλήνης και έκανε Ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ  η προϊσταμένη του σώματος επιθεώρησης εργασίας στη Λέσβο Σοφία Παπαντωνάκη, τα όσα καταγγέλλει ο εργαζόμενος υφίστανται ενώ η ίδια παρενέβη σήμερα το πρωί στην συγκεκριμένη επιχείρηση και ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην ακούσουν τις απειλές του εργοδότη και να μην επιστρέψουν το δώρο. Επιπλέον επικοινώνησε με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και του ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του επιμελητηρίου ότι πρόκειται για παράνομες πρακτικές. Ο κύριος Μυρσινιάς ζήτησε αν υπάρχουν καταγγελίες αυτές να γίνονται επώνυμα για να μπορούν να παρεμβαίνουν καθώς και οι ίδιοι θέλουν να απομονωθούν τέτοιοι επιχειρηματίες  .

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης ή ακόμα χειρότερα της δυσφήμισης σε άλλους εργοδότες υποτάσσονται σε τέτοιου είδους απειλές. Η μόνη λύση είναι η καταγγελία , η δημοσιοποίηση και ο συνδικαλισμός των εργαζομένων στα σωματεία τους.Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:

Με αφορμή την απαίτηση επιχειρηματία να του επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το δώρο των Χριστουγέννων,  την καταγγελία που έγινε από εργαζόμενο και την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

1, Τέτοια φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα. Είναι πολλές οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για τοπικούς εργοδότες που έχουν αντίστοιχες ή ανάλογες συμπεριφορές. Είναι καθήκον όλων μας, να μην αφήσουμε τον νόμο της ζούγκλας και της σιωπής να κυριαρχήσει στην τοπική αγορά εργασίας.

2, Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση έχει ενισχύσει σε δυνατότητες και προσωπικό το ΣΕΠΕ. Η τοπική του υπηρεσία διαθέτει πλέον το απαραίτητο προσωπικό για να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους. Το έργο που παρουσιάζει είναι σημαντικό. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει και ο κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη που πέφτουν θύματα τέτοιων ή παρόμοιων απαιτήσεων να τις καταγγέλλουν αμέσως. Στον ΣΕΠΕ, λειτουργεί ακόμα και γραμμή καταγγελιών (15512 -εργάσιμες ημέρες, ώρες 09:00-15:00) που μπορούν οι εργαζόμενοι άφοβα να την χρησιμοποιήσουν

3. Εκτός  από την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ατομική αντίδραση, η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση εκ΄μέρους των ίδιων των εργαζομένων της εφαρμογής αλλά και της διεύρυνσης της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων τους, είναι μονόδρομος.
Ειδικότερα τώρα που μια σειρά από δικαιώματα του κόσμου της εργασίας επανέρχονται (συλλογικές διαπραγματεύσεις, μετενέργεια συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ) η συμμετοχή στα σωματεία, ή ίδρυση σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν και η ενεργοποίηση των σωματείων που είναι αδρανή, είναι αυτά που μπορούν να εγγυηθούν την κατοχύρωση στην πράξη των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας του νησιού!

Το γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΛέσβουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία