29/1/18

Πέθανε ο ΙΚΕΑς: Νεκρολογία ενός Σουηδού επιχειρηματία με φασιστικό παρελθόν

Ο ιδρυτής και αφεντικό της ΙΚΕΑ Ίνγκβαρ Κάμπραντ έγινε μέλος στο νεοϊδρυθέν κόμμα των Σουηδών φασιστών το 1942. Σε συνέντευξή του το 2010 δήλωσε ότι ακόμη θαυμάζει τον ιδρυτή του κόμματος Per Engdahl. Το ΙΚΕΑ το ξεκίνησε το 1943 και ο τίτλος προέρχεται από τα αρχικά του ονόματός του και την διεύθυνση, Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Με έξυπνες ιδέες πακεταρίσματος και χαμηλή ποιότητα ξύλου και επίπλων ταλαιπώρησε αρκετές γενιές,στην αρχή τον φοιτητόκοσμο, στο στήσιμο. Έστησε το πρώτο κατάστημα το 1958. Μέχρι τότε έπαιρνε μόνο ταχυδρομικές παραγγελίες.

Η επιχείρηση μεγάλωσε, απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Την ξυλεία την προμηθευόταν εκτός Σουηδίας για να πετυχαίνει καλύτερες τιμές.

Τα έπιπλα συνήθως κατασκευάζονται σε χώρες του τρίτου κόσμου σε άθλιες συνθήκες και χαμηλά έως ανύπαρκτα μεροκάματα.
Σήμερα το ΙΚΕΑ έχει 170.000 εργαζόμενους σε υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Κατά πως συνηθίζεται ίδρυσε 2-3 φιλανθρωπικά ιδρύματα και έδινε υποτροφίες σε νέους επιχειρηματίες και δωρεές αφορολόγητες σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Του δόθηκαν οι παρακάτω τίτλοι.

Το βασιλικό μετάλλιο μεγέθους 12;. Ιππότης Α τάξεως μετά από Βασιλική απόφαση (μην ξεχνάμε πως η Σουηδία είναι «σοσιαλιστική» Μοναρχία)

Χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας μηχανικών. Δόκτορας φιλοσοφίας επί τιμή στην οικονομία Πανεπιστήμιο Λουντ. Δόκτορας φιλοσοφίας Επί τιμή στην οικονομία Πανεπιστήμιο Βέξιε

Επί τιμή δόκτορας Πανεπιστήμιο Αγροτικής παραγωγής.

Το 2011 αποκαλύφθηκε ότι το ΙΚΕΑ πληρώνει μόνο 4% φόρο στην Σουηδία λόγω μιας απίστευτης μεταφοράς των κερδών μέσω Ολλανδίας, Ελβετίας και Λιχτενστάιν με θυγατρικές και διάφορα ιδρύματα. Αυτός ο άνθρωπος ήταν κατά τους υπολογισμούς ο πιο πλούσιος Σουηδός, 60 δις ευρώ, χωρίς να έχει την περιουσία του δηλωμένη στην Σουηδία. Πέθανε 91 χρονών.

«Ήταν μια θλιβερή είδηση η απώλεια του Ίνγκβαρ Κάμπραντ. Ήταν ένας μοναδικός επιχειρηματίας που σήμανε πολλά για την Σουηδική επιχειρηματικότητα και έκανε δυνατή την επίπλωση των σπιτιών των πολλών όχι μόνο των λίγων. Ήταν ακόμη ένας εμπνευστής με μεγάλη προσήλωση στο στόχο και διεθνώς και για την Σουηδική επαρχία.”

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός Λεβέν για τον θάνατο του αφεντικού του ΙΚΕΑ. Αν και είναι Σοσιαλδημοκράτης…

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία