9/10/17

Το Κεφάλαιο είναι ο μοναδικός Θεός που δεν έχει ακόμη συναντήσει άθεο.

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα με κείμενα του Πωλ Λαφάργκ (1842 – 1911). Την βιογραφία μαζί με το κείμενο "Η εποχή μας θα ονομαστεί η εποχή της νοθείας" μπορείτε να την βρείτε εδώ.


Η μοναδική θρησκεία που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συγκυρίας είναι η θρησκεία του Κεφαλαίου, δήλωσε σθεναρά ο τρανός Άγγλος στατιστικολόγος Γκίφφεν.
Το Κεφάλαιο είναι ο αληθινός, πανταχού παρών Θεός, ο οποίος παρουσιάζεται με όλες τις μορφές – είναι χρυσός που λάμπει και κοπριά που ζέχνει, κοπάδι προβάτων και φορτίο καφέ, στοκ από Άγιες Γραφές και παρτίδες με πορνογραφικές γκραβούρες, γιγάντιες μηχανές και γερά εγγλέζικα προφυλακτικά.
Το Κεφάλαιο είναι ο Θεός που όλος ο κόσμος γνωρίζει, βλέπει, αγγίζει αισθάνεται, γεύεται΄ υπάρχει για όλες τις αισθήσεις μας.
Είναι ο μοναδικός Θεός που δεν έχει ακόμη συναντήσει άθεο.
Ο Σολομών τον λάτρεψε, μολονότι όλα ήσαν ματαιότητα γι’ αυτόν.
Ο Σοπενχάουερ του έβρισκε μεθυστικά θέλγητρα, αν και δεν έτρεφε αυταπάτες για τίποτα. Ο Χάρτμανν, ο ασυνείδητος φιλόσοφος, συγκαταλέγεται μεταξύ των συνειδητών πιστών του. Οι άλλες θρησκείες είναι στα χείλη των ανθρώπων, αλλά στο βάθος της ανθρώπινης καρδιάς επικρατεί η πίστη στο Κεφάλαιο.

Όταν καταλάγιασε κάπως ο ενθουσιασμός ο Γκίφενν συνέχισε:
- Σε άλλους η ύπαρξή του αποκαλύπτεται με τρόπο τρομερό, σε άλλους τρυφερά όπως η αγάπη μιας νεαρής μάνα.
Όταν το Κεφάλαιο εφορμά σ’ έναν τόπο, είναι σαν να περνά τυφώνας, σαρώνοντας ανθρώπους, ζώα και πράγματα. ‘Όταν το ευρωπαϊκό Κεφάλαιο επέπεσε στην Αίγυπτο, σήκωσε στον αέρα τους φελάχους μαζί με τα βόδια, τα κάρα και τις αξίνες τους, και τους μετέφερε στην διώρυγα του Σουέζ, με το σιδερένιο χέρι του τους έβαλε να δουλεύουν κάτω από τον καυτό ήλιο, να ψήνονται στον πυρετό, να βασανίζονται από την πείνα και την δίψα: τριάντα χιλιάδες από αυτούς άφησαν τα κόκαλά τους στις όχθες του καναλιού.

Το Κεφάλαιο αρπάζει νέους και ρωμαλέους άντρες, ξύπνιους και υγιείς, ελεύθερους κι ευτυχισμένους και τους φυλακίζει κατά χιλιάδες στα εργοστάσια, τα υφαντήρια, τα ορυχεία. Εκεί, όπως το κάρβουνο στην κάμινο, τους καταναλώνει, το αίμα και η σάρκα τους γίνονται ένα με τον λιθάνθρακα, με τις ίνες των υφασμάτων, με το ατσάλι των μηχανών: μεταγγίζει την ζωική τους δύναμη στην αδρανή ύλη. Όταν τους παρατάει, είναι φθαρμένοι, τσακισμένοι, πρόωρα γερασμένοι, με κατεστραμμένη υγεία, άχρηστα κουφάρια όλο πληγές και αρρώστιες. Η ανθρώπινη φαντασία, η τόσο γόνιμη στο να δημιουργεί τρομαχτικά τέρατα, δεν θα μπορούσε ποτέ να γεννήσει έναν Θεό τόσο άσπλαχνο, τόσο τρομερό, τόσο εξοντωτικό.
Πόσο γλυκός, ωστόσο, προνοητικός και αξιαγάπητος είναι για τους εκλεκτούς του.

Όλες οι ηδονές της γης δεν είναι αρκετές για τους προνομιούχους του Κεφαλαίου, ταλανίζει το πνεύμα των εργαζομένων για να επινοούν νέες απολαύσεις, για να φτιάχνουν πρωτόγνωρα εδέσματα ώστε να διεγείρουν τις κορεσμένες ορέξεις των εκλεκτών, τους προμηθεύει παιδούλες για να ξυπνήσουν τις νεκρωμένες αισθήσεις τους. Τους εκχωρεί απόλυτη κυριότητα επί των νεκρών πραγμάτων και των ζωντανών υπάρξεων.

Μεταρσιωμένοι από το πνεύμα της αλήθειας ποδοκροτούσαν και κραύγαζαν:
- Το Κεφάλαιο είναι Θεός.
- Το Κεφάλαιο δεν έχει ούτε πατρίδα, ούτε σύνορα, ούτε φυλή, ούτε ηλικία, ούτε φύλο, είναι ο διεθνής Θεός, ο οικουμενικός Θεός, ο νόμος του θα κυριαρχήσει σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος!
Ανέκραξε εκστασιασμένος ο παπικός απεσταλμένος.
Ας διαγράψουμε τις θρησκείες του παρελθόντος, ας ξεχάσουμε τα εθνικά μίση και τις θρησκευτικές διαμάχες μας, ας ενωθούμε εν καρδία και εν πνεύματι για να διατυπώσουμε τα δόγματα της νέας πίστης, της Θρησκείας του Κεφαλαίου.


PAUL LAFARGUE


Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία