Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης

Με πλούσιο πρόγραμμα από σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη


Στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, στην «καρδιά» των Δυτικών Συνοικιών της πόλης, ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στηΘεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 21.45 στο χώρο της κεντρικής σκηνής. 
Όλο το προηγούμενο διάστημα, τα μέλη της ΚΝΕ έχουν δώσει τη μάχη της προετοιμασίας και του περιεχομένου των εκδηλώσεων, καθώς και του στησίματος της μεγάλης νεανικής πολιτείας που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Ένα σύνθημα που εμπνέει και δίνει την προοπτική ότι η ιστορία και η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν προς τα μπρος, ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον του κόσμου.
Στο χώρο του Φεστιβάλ στο τριήμερο των εκδηλώσεων, παράλληλα με τις τρεις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική), θα λειτουργούν Εργατικό Στέκι, Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, μαθητικό στέκι, περίπτερο θεραπευτικών κοινοτήτων, θεματικές και εικαστικές εκθέσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, ο «Μικρόκοσμος» (χώρος δραστηριοτήτων για μικρότερες ηλικίες), παιδότοπος, βιβλιοπωλείο.
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών και συναυλίες με ερασιτεχνικά νεανικά συγκροτήματα.
Στις και 4 Σεπτέμβρη η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, διοργάνωσε Αθλητικό Διήμερο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και στο Ποσειδώνιο. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ και ΕΔΩ.  

Πλούσιο πρόγραμμα σε κάθε χώρο

Ειδικότερα στο Εργατικό Στέκι και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό».
Στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Πώς ήταν να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ». Στο περίπτερο επίσης θα υπάρχει χώρος όπου θα προβάλλονται συλλογικές εργασίες φοιτητών για την Καινοτομία, αλλά και για το πώς ήταν το σύστημα Υγείας στο Σοσιαλισμό.
Στο Μαθητικό Στέκι, θα υπάρχει διαδραστική έκθεση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση. Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παιχνίδια, μέσα από τα όποια οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Οχτωβριανή Επανάσταση, αλλά και για την κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Επίσης, θα γίνει προβολή των ομαδικών εργασιών που πραγματοποίησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Ερευνητικής Εργασίας που διοργάνωσε και φέτος η ΚΝΕ.
«Μικρόκοσμος»: Για τους μικρούς φίλους θα υπάρχει ειδικός χώρος με δικό του πρόγραμμα. Στο «Μικρόκοσμο» θα υπάρχουν «γωνιές» που θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες από τις 7 μ.μ.. Στη γωνιά αθλητισμού θα υπάρχει σκάκι, μπάσκετ, πινγκ πονγκ και πολλά ακόμα αθλητικά παιχνίδια. Στη γωνιά τέχνης θα υπάρχει χώρος κατασκευών, με πρωτότυπα υλικά, εμπνευσμένες από σύμβολα των σοσιαλιστικών χωρών. Στη γωνιά επιστήμης θα γίνονται πειράματα και κατασκευές με θέματα «Τα κύματα της πληροφορίας» και «Κώδικες, πληροφορίες και προγράμματα: Πώς λειτουργούν οι υπολογιστές και τα ρομπότ». Στη γωνιά της ιστορίας θα υπάρχει παιχνίδι γρίφων και αποστολών με θέμα την εξέλιξη των κοινωνιών και τίτλο «Οι κοινωνίες αλλάζουν». Ειδικά, την Παρασκευή, θα υπάρξει μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Πώς φανταζόμαστε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε».
Παιδότοπος: Για τους πολύ μικρούς φίλους θα λειτουργεί επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος με δικό του πρόγραμμα. Οι δραστηριότητες θα ξεκινούν από τις 7 μ.μ..
Την Πέμπτη 14/9 «Τα παιδιά γίνονται μικροί ηθοποιοί», μαθαίνουν παίζοντας μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας κλείνει με ομαδικό παιχνίδι και πάρτι ζούμπα.
Την Παρασκευή 15/9, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τους δεινόσαυρους, να γίνουν «μικροί αρχαιολόγοι» και να κάνουν «ανασκαφές», με παιχνίδι κρυμμένων «αρχαιολογικών ευρημάτων». Τέλος θα υπάρχει και επίδειξη ενόργανης γυμναστικής και πολεμικών τεχνών.
Το Σάββατο 16/9, τα παιδιά θα μάθουν να φτιάχνουν κατασκευές. Το πρόγραμμα θα κλείσει με Καραγκιόζη και πάρτι ζούμπα.
Στο Περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, και τις τρεις μέρες θα υπάρχει παρουσία θεραπευτικών κοινοτήτων στο χώρο. Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι Quizdom με θέμα τη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Μέσα από μια μικρή έκθεση που θα υπάρχει στο χώρο του περιπτέρου, θα προβάλλονται οι αιτίες που σήμερα, μέσα σε μια καπιταλιστική κοινωνία, υπάρχει το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αλλά και σε ποια κοινωνία μπορεί να εξαλειφθεί.
Τέλος, και τις τρεις μέρες, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί μεγάλη έκθεση με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», όπου θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις.

Στις τρεις μεγάλες σκηνές

Αναλυτικά το πρόγραμμα στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) έχει ως εξής:
  • ΠΕΜΠΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Κεντρική Σκηνή: Συναυλίες με τους ΣελάνικΝίκο Κατσίκα και συναυλία με τη Νατάσα Μποφίλιου.
Λαϊκή Σκηνή: Επίδειξη από Χορευτικό. Μουσικό πρόγραμμα με συναυλία από τους «Παλιούς Διαβάτες» και ρεμπέτικο γλέντι με την Κατερίνα Τσιρίδου.
Νεανική Σκηνή: Στις 8.30 μ.μ. συζήτηση για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Ανατρέπουμε το παλιό, η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας - Το ξεσπασμα της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστσης μέσα στις συνθήκες του 1ου Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου», με την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με συναυλία από τους Γιώργο ΑετόπουλοΓιάννη Μήτση και «Εn Cardia».
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Κεντρική Σκηνή: Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες με τους «Μarkab Trio»Βασίλη ΛέκκαΝτιλέκ ΚοτςΣοφία Νάτσιου και Γιώτα Νέγκα.
Λαϊκή Σκηνή: Μουσικό πρόγραμμα με τους Μ. Παπούλια και Μουσικόφρωνες. Ποντιακό Γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη και αφιέρωμα σε τραγούδια του Ζαμπέτα από το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.
Νεανική Σκηνή: Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, τα «Κίτρινα Ποδήλατα», τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Μανώλη Φάμελλο και τον Γιάννη Γιοκαρίνη.
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Κεντρική Σκηνή: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Μεγάλη πολική συγκέντρωση με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες από τους «String Demons» και τον Μίλτο Πασχαλίδη.
Λαϊκή Σκηνή: Επίδειξη με μικρασιατικούς χορούς από παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα. Μουσικό πρόγραμμα με λαϊκό γλέντι με τους Γιώργο ΦαναράΠετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση.
Νεανική Σκηνή: Συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα, τους «KollektivA», τον Ησαΐα Ματιάμπα και τον Μύρωνα Στρατή.

902

Σχόλια