Για την ονομασία των Σκοπίων

Αρχηγοί κρατών ζητούν στον ΟΗΕ τον τερματισμό του αποκλεισμού κατά της Κούβας

Πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, τηςΚαραϊβικής, της Αφρικής και του Ειρηνικούζήτησαν τον τερματισμό του αποκλεισμού (εμπάργκο) των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τηςΚούβας στην 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
 
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ομάδα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ανώτατου οργάνου αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών συγκέντρωσε φωνές από διάφορες ηπείρους που ζητούν από την Ουάσιγκτον την άρση ενός οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που ισχύει για περισσότερο από μισό αιώνα.
 
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λενίν Μορένο, επέκρινε το εμπάργκο των ΗΠΑ και επέμεινε στην ανάγκη ο πλανήτης να σέβεται την εθνική κυριαρχία και όχι την παρεμβατικότητα. «Αν συνεχίσουμε με πολέμους και αποκλεισμούς σε κράτη και λαούς, όπως ο αποκλεισμός στον αδελφό κουβανικό λαό, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια αληθινή ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε με έμφαση κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του.
 
Ομοίως ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, εξέφρασε την αλληλεγγύη του για την Κούβα απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεχίσει τον μονομερή αποκλεισμό που ισχύει για περισσότερο από μισό αιώνα, και που έχει καταδικαστεί από διεθνούς οργανισμούς και από την ίδια τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
 
«Κάνω κάλεσμα για να μπει τέλος στον οικονομικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας έτσι ώστε να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ιστορία μας. Ψηφίζουμε για την πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο αυτά γειτονικά έθνη για να αποφύγουμε άλλα μονομερή μέτρα που λειτουργούν κατά της προόδου και της ευημερίας και των δύο λαών», είπε ο Σάντσες Σερέν.
 
Οι πρόεδροι τη Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και της Κόστα Ρίκα, Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής τους την Τρίτη ζήτησαν επίσης την παύση του αποκλεισμού.
 
Ο βολιβιανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός κατά της Κούβας αντιπροσωπεύει μια πολιτική άδικη και αποτυχημένη, και κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί με τα μονομερή μέτρα της στον λαό του νησιού της Καραϊβικής. Από την πλευρά του, ο Σολίς καταδίκασε το υψηλό ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος του αποκλεισμού για τους κατοίκους της Κούβας.
 
Οι ηγέτες της Αφρικής επίσης καταδίκασαν. Οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα,και της Ναμίμπια, Χέιγκ Γκέινγκομπ, ζήτησαν να τερματιστούν οι μονομερείς κυρώσεις κατά του νησιού, οι οποίες θεωρούνται το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξή του. Ο Ζούμα εκδήλωσε την απογοήτευσή του για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να ακυρώσει τα μέτρα που είχαν σκοπό να μειώσουν την έκταση του εμπάργκο.
 
Με τη σειρά του από το βήμα, ο πρόεδρος της Γουιάνα, Ντέιβιντ Άρθουρ Γκρέιντζερ, χαρακτήρισε τον αποκλεισμό άδικο, γιατί πλήττει το δικαίωμα για ανάπτυξη.
 
Με ίδιο τρόπο ο αρχηγός του κράτους του Ναούρου, Μπαρόν Ντιβαβέσι Γουάκα, κάλεσε τιςΗνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί και ενισχυθεί από τις τελευταίες 11 διοικήσεις του Λευκού Οίκου.

Σχόλια