Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο λαός να επαγρυπνά


Αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους έχουν αναλάβει οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας σε ό,τι αφορά την προώθηση ζωτικών συμφερόντων της αστικής τάξης και ιδιαίτερα την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, μέσω της ακόμα μεγαλύτερης πολιτικής και στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλιακών ομίλων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δεσμεύσεις που φαίνεται να αναλαμβάνουν και οι συμφωνίες που «επωάζουν» οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης στις αλλεπάλληλες επισκέψεις τους στις ΗΠΑ, κι ενώ στην περιοχή μας ο πόλεμος μαίνεται, αναδιατάσσονται συμμαχίες και αποκαθίστανται νέοι εύθραυστοι συμβιβασμοί, που περικλείουν το σπέρμα νέων εντάσεων και της γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων και επεμβάσεων.
Πριν από λίγες μέρες, ο «Ριζοσπάστης» κατέγραφε τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμμετέχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε συνοδεία αμερικανικού αεροπλανοφόρου, προκειμένου οι ΗΠΑ να απελευθερώσουν πόρους και δυνάμεις για άλλα μέτωπα μεγάλης σημασίας για τα στρατηγικά τους συμφέροντα και τις προσαρμογές που επιχειρεί τώρα ο Ντ. Τραμπ.
Συζητήθηκαν, επίσης, η προοπτική αναβάθμισης της βάσης της Σούδας και η επέκταση της συμφωνίας για τη χρησιμοποίησή της από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις για μια 5ετία ή και 10ετία, πράγμα που δίστασε να κάνει κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, για να αποφύγει λαϊκές αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όμως, δεν έχει τέτοια ταμπού και ετοιμάζεται να επεκτείνει τη συμφωνία, η οποία, πέραν της σημασίας που έχει για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, συνιστά και μια επικύρωση της στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας που αναπτύσσουν σε όλα τα επίπεδα οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας.
Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει άλλη μια ευκαιρία να διαφημίσει την προθυμία και τη διάθεσή της να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στο ΝΑΤΟικό σενάριο περί «σταθερότητας» στην περιοχή, με τη συμμετοχή του Ν. Κοτζιά στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή τελικά και του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στόχος της αντιπροσωπείας του στις Βρυξέλλες είναι να «προβάλει τον καίριο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα της περιοχής», εστιάζοντας στη «σημασία της διατλαντικής συνεργασίας» και στην «εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας».
Οι παραπάνω αναφορές αποκτούν σοβαρότερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Σύνοδο θα διεξαχθεί συζήτηση «σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμμαχία στην περιοχή της "Νοτίου Γειτονίας"» σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, την περιοχή δηλαδή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Το σχεδιάγραμμα «κουμπώνει» με όσα έλεγε ο Π. Καμμένος στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα διεκδικεί αυξημένες ευθύνες και ρόλο στην εγγύηση της σταθερότητας στην περιοχή από Β. Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα ευρωπαϊκά παράλια της Μαύρης θάλασσας.
Κανένας από τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, όταν η κυβέρνηση παρουσιάζει ως εγγύηση «σταθερότητας» τη συμμετοχή της στα παιχνίδια με τη φωτιά που μαίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Τώρα χρειάζεται να ανέβει η επιφυλακή και η δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και στη συμμετοχή της κυβέρνησης σ' αυτά. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον κίνδυνο να πάρει πιο γενικευμένα χαρακτηριστικά. Ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, που γεννάει φτώχεια και δυστυχία, τόσο σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου όσο και σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Παρασκευή 31 Μάρτη 2017.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κ…