Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το τελικό παζάρι για μέτρα και αντίμετρα – Τι αλλάζει στη ζωή μαςΤις πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο του πακέτου με τα «αντίμετρα» άρχισε να φέρνει στην επιφάνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την επικείμενη περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου. 
Πτυχές των δύο πακέτων –τόσο των μέτρων όσο και των αντίμετρων- αποκάλυψε ο κ. Τσακαλώτος κατά την χθεσινή ενημέρωση της κοινοβουλευτική ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παρουσία και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Με βάση τις πληροφορίες για τα όσα ελέγχθησαν στη συνάντηση, επιβεβαιώνεται η μείωση του αφορολογήτου στα 5900 ευρώ αλλά στο πακέτο των αντίμετρων, προωθείται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη –γίνεται λόγος για ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 3,25 δις. ευρώ- ενώ το «καλό πακέτο» αναμένεται να περιλαμβάνει τελικώς και τη μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα, στο 26%, δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόταν μέχρι και το 2015. Τη μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αυτή του τη θέση φέρεται να επιμένει μέχρι τέλους.
Πολλά από τα επιμέρους «κομμάτια» της συμφωνίας έχουν κλείσει ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή της πληροφόρησης με το σταγονόμετρο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του λογισμικού αυτόματης διασταύρωσης των καταθέσεων με τα εισοδήματα, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Και χθες κατέστη σαφές ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη αν και η ελληνική πλευρά επιμένει να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μέχρι το Eurogroup της Μάλτας την επόμενη Παρασκευή, θα έχουμε φτάσει σε τεχνική συμφωνία. Αντίστοιχη εικόνα, μετέφερε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσενμπλουμ. Όσον αφορά στις πληροφορίες που μεταφέρθηκαν χθες –κυρίως προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ- η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
  1. Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται να κλείνει στο 3,5% για τρία χρόνια δηλαδή μέχρι και το 2021. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ του 2019 θα κυμαίνεται περίπου στα 200 δις. ευρώ, το πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει σε απόλυτο αριθμό στα 7,5 δις. ευρώ.
  2. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να πιέζει ώστε η μείωση των συντάξεων να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020. Δεν αποσαφηνίζεται ακόμη ούτε το ποια θα είναι η έκταση της περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 2019 (δηλαδή αν γίνει 0,5% το 2019 και 0,5% το 2020) ούτε ο τρόπος που θα γίνει η περικοπή. Εφόσον η συμφωνία καταλήξει στη μείωση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» οι μεγάλες περικοπές (άνω του 20%) θα ισχύσουν για σημαντικό αριθμό των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ και δευτερευόντως για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.
  3. Στα εργασιακά, η κυβέρνηση κρατά τις στρόφιγγες της ενημέρωσης κλειστές καθώς ακόμη υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Μάλιστα, χθες, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι το ΔΝΤ επανήλθε εκ νέου με «σκληρές θέσεις» στα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξασφαλίζει το ότι δεν θα αλλάξει τοόριο των ομαδικών απολύσεων αλλά και την διατήρηση της απαγόρευσης του δικαιώματος ανταπεργίας (lockout) των εργοδοτών. Από την άλλη, φαίνεται να περνάει η απαίτηση των δανειστών να κηρύσσονται απεργίες μόνο με την ψήφο του 51% των μελών του σωματείου ενώ οι όποιες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μετατίθενται για μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.
  4. Στο αφορολόγητο, οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στους βουλευτές των ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για μείωσή του στα 5910 ευρώ (σ.σ έκπτωση 1300 ευρώ από 1900 ευρώ που είναι σήμερα) ενώ μένει να φανεί αν η μείωση θα γίνει εφάπαξ το 2019 ή σε δύο ετήσιες δόσεις.

Στο πακέτο των αντίμετρων, προωθείται η ενσωμάτωση των ακόλουθων παρεμβάσεων:
  1. Της μείωσης του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα, στο 20%. Η μείωση του συντελεστή δεν θα προστατέψει ουσιαστικά τους έχοντες εισοδήματα έως και 8800 ευρώ (απλώς θα περιορίσει την αύξηση του φόρου από τα 600 ευρώ στα 460 ευρώ) θα ωφελήσει όμως τα «μεσαία εισοδήματα» τα οποία βρίσκονται υπό πίεση όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.
  2. Της μείωσης του ΕΝΦΙΑ αλλά μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί αν το ποσό θα κοπεί από τον συμπληρωματικό φόρο ή από τον κανονικό φόρο.
  3. Της μείωσης του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα στο 26%. Αυτό το μέτρο, φέρεται να έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο της τάξεως των 350-400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο με τα θετικά μέτρα (ολόκληρο ή μέρος αυτού) θα ενεργοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ.
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κ…