Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς “κουρεύουν” τα πρόστιμα της εφορίας έως και… 97%


Βεβαιώσεις εσόδων οι οποίες υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ κρύβονται πίσω από την δήλωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ο οποίος και υποστήριξε ότι «πάμε κάπως καλύτερα από ότι περιμέναμε σε ότι αφορά στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων». 
Μόνο που, με βάση τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το Moneypro, αυτά τα 100 εκατ. ευρώ δεν προέρχονται από φορολογούμενους που αποφάσισαν να αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα αλλά από πρόσωπα που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστια πρόστιμα κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και κατόρθωσαν να ξεμπερδέψουν μέσω του περίφημου νόμου 4446/2016 με «έκπτωση» έως και… 97%.
Τα παραδείγματα που περιγράφουν έμπειροι λογιστές οι οποίοι και έχουν ήδη εντάξει πελάτες τους στις διατάξεις του νόμου –στο τέλος Μαρτίου κλείνει ο πρώτος κύκλος καθώς όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 31/03 έχουν καλύτερη μεταχείριση- αποδεικνύουν ότι οι διατάξεις του νόμου λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως «συγχωροχάρτι» για όσους έχουν εντοπιστεί να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο: Επιχειρηματίας είχε εντοπιστεί προ ετών με εικονικά τιμολόγια της τάξεως των 10.000 ευρώ. Με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλει στην εφορία για να κλείσει την υπόθεσή του, είχε φτάσει στις 130.000 ευρώ. Με την ένταξη στις διατάξεις του νόμου 4446, η υπόθεση έκλεισε με τη συνολική προσαύξηση να περιορίζεται στα 4.900 ευρώ ποσό το οποίο μπορεί μάλιστα να καταβληθεί και σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.
Το «πάμε καλύτερα από ότι περιμέναμε» του κ. Πιτσιλή, δικαιολογείται, σύμφωνα με λογιστές που έχουν εικόνα για το πώς κινούνται οι ενδιαφερόμενοι, από το γεγονός ότι ο νόμος που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι και το τέλος Μαίου, λειτουργεί περισσότερο ως μια «κεκαλυμμένη περαίωση» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και λιγότερο ως «οικειοθελής αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων. Οι διατάξεις, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον φορολογουμένων που είτε έχουν μπει στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου  είτε ατόμων που γνωρίζουν ότι το επικείμενο «άνοιγμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με ιλιγγιώδη πρόστιμα. Πώς γίνεται πρόσωπα στα οποία έχουν καταλογιστεί πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ (όπως ο υπαρκτός επιχειρηματίας στο παράδειγμα που προαναφέρθηκε) να απαλλάσσονται ακόμη και πάνω από το 90% τη συνολικής επιβάρυνσης; Το όφελος απορρέει από τη διάταξη του νόμου: «Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση του νόμου 4446/2016, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των άρθρων 58, 58Α και 59 του νόμου 4174/2013, ούτε του άρθρου 7 του νόμου 4337/2015 ή του άρθρου 6 του νόμου 2523/1997 ή άλλων διατάξεων, ούτε άλλες φορολογικές, διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις συμπεριλαμβανομένου του μέτρου του άρθρου 13 του ν. 2523/1997 περί αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών καταστάσεων) κλπ. Όλα αυτά μεταφράζονται ως εξής: ο φορολογούμενος γλιτώνει τον διπλασιασμό του φόρου που προέβλεπε το «ποινολόγιο» της εφορίας για τις παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, τον τριπλασιασμό του φόρου που προβλεπόταν για τις παραβάσεις ΦΠΑ, τις προσαυξήσεις για σειρά ετών όπως επίσης και τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του φόρου. Κάπως έτσι δικαιολογείται και το γεγονός ότι χρήση του νόμου έχουν κάνει μέχρι τώρα πολλά πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τι τους περιμένει από τον φορολογικό έλεγχο είτε γιατί ο λογιστής τους γνωρίζει τις παραβάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει είτε γιατί έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους το σημείωμα διαπιστώσεων που εκδίδεται κατά τη διαδικασία του ελέγχου.
Μεγάλη ανταπόκριση από τα πρόσωπα που θα περίμενε το υπουργείο Οικονομικών να έχουν προσέλθει (εγγεγραμμένους στις διάφορες λίστες κλπ) δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής και αυτό διότι σε περιπτώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, οι φόροι που πρέπει να καταβληθούν είναι αρκετοί. Έστω ότι ένας επαγγελματίας θέλει να αποκαλύψει αδήλωτο εισόδημα 200.000 ευρώ για τη χρήση του 2008. Η αρχική δήλωση του οικονομικού έτους 2009 (όπου κανονικά θα έπρεπε να εμφανιστούν και τα επιπλέον 200.000 ευρώ) είχε ως δηλωθέν εισόδημα το ποσό των 75.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι με βάση τα δεδομένα της εποχής, ο φορολογούμενος είχε πληρώσει φόρο 21.735 ευρώ. Με την προσθήκη των 200.000 ευρώ, το φορολογητέο εισόδημα εκτινάσσεται στις 275.000 ευρώ και ο κύριος φόρος επανυπολογίζεται στις 101.735 ευρώ. Υπό τις καλύτερες συνθήκες (αυτές είναι η δήλωση να υποβληθεί έως τις 31/03 προκειμένου ο πρόσθετος φόρος να περιοριστεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο του 8%) θα επιβληθεί και πρόσθετο φόρος 6.400 ευρώ. Ακόμη και αν αφαιρεθούν τα 21.735  ευρώ που είχαν δοθεί από το 2008 ως φόρος, απομένει και πάλι μια διαφορά της τάξεως των 86.420 ευρώ.
Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν επιδοθεί σε μπαράζ αποστολής ειδοποιητηρίων ελέγχου σε μια προσπάθεια να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η «πελατεία» του νόμου και κατ' επέκταση τα βεβαιωθέντα έσοδα. Η προθεσμία για ένταξη, λήγει στο τέλος Μαίου.
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κ…