Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο "σφυρί" περιουσιακά στοιχεία οφειλετών σε υπό εκκαθάριση τράπεζες


Στο «σφυρί» θα βγάζουν οι υπό εκκαθάριση τράπεζες περιουσιακά στοιχεία οφειλετών τους, εφόσον αυτοί δεν είναι συνεργάσιμοι, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε τον «εμπλουτισμό» των επιχειρησιακών σχεδίων των ιδρυμάτων αυτών, ώστε να περιλαμβάνει τις πολιτικές διαχείρισης και εκποίησης των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.
Σε περίπτωση μη συνεργάσιμου οφειλέτη, «ο ειδικός εκκαθαριστής οφείλει όπως ενεργήσει άμεσα προς το συμφέρον και την προστασία της ειδικής εκκαθάρισης», σύμφωνα με απόφαση της ΤτΕ.
Η ανακοίνωση της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της, προέβη σε τροποποιήσεις του κανονιστικού πλαισίου των ειδικών εκκαθαρίσεων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας τους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ειδικότερα, με τις κάτωθι τρεις αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος:
α) Θεσπίζεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/2013 από τα υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα, με σκοπό να θεσμοθετηθούν οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των οφειλετών, πάντοτε εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου που διέπει την ειδική εκκαθάριση. (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/2/17.3.2017).
β) Εισάγονται όροι και προϋποθέσεις για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/3/17.3.2017) και ειδικότερα:
i) Καθορίζονται οι γενικές αρχές που διέπουν τη διαχείριση αυτών, σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός εκκαθαριστής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας με τον οφειλέτη, με βάση την καλή πίστη και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να αξιολογεί την ικανότητα του οφειλέτη προς αποπληρωμή της απαίτησης. ii) Εμπλουτίζεται το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, ώστε να περιλαμβάνει τις πολιτικές διαχείρισης και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων υπό ειδική εκκαθάριση. Ο ειδικός εκκαθαριστής το υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος,
iii) Ενισχύεται το πλαίσιο των ρυθμίσεων και συμβιβασμών οφειλών, στη βάση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και εισάγονται οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο ειδικός εκκαθαριστής κατά την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων διαχείρισης της εκάστοτε οφειλής.
γ) Τροποποιείται ο Κανονισμός της ειδικής εκκαθάρισης (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/4/17.3.2017), καθορίζοντας πλειοδοτική διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, συνεχίζει αδιαλείπτως το εποπτικό της έργο, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, καθώς και στην τήρηση του νόμου και των αποφάσεών της.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κ…