Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αχ… Αλήθεια κι αχ! (Περί «τιμητικών» Συντάξεων)


Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //
Συγγραφέας

Μάνα γιατί στενάζεις; Αλήθεια κι άχ!
Ελλάδα γιατί στενάζεις;
Κακόπεσα σε χέρια ανάξια. Αγύρτες και ταξικοί εκμεταλλευτές.
Λαβωμένοι οι κλώνοι μου, σταγόνες σταγόνες, δάκρυ πικρό ο φλοιός μου στάζει.
Κι αντι νεράκι καθάριο και δροσερό, ποτίζουν με φαρμάκι τις ρίζες μου και σπειρί-σπειρί τρώνε τα σωθικά μου.
Κι είναι-όπως μου λες- να μην στενάζω;αν κρυφολιώνω να μην ματώνομαι;
Νιογένητοι οι κλώνοι μου γέρνουν να σκορπίσουν και να χαθούν, χωρίς σπορά, χωρίς καρπό, χωρίς όνειρα.
Ό,τι και να κάνω ό,τι και ν' αγγίξω, βρωμοκοπάει σαπίλα και σκοτεινιά χωρίς κανένα φώς στην άκρη του τούνελ.
Από πού να πιαστείς κι από πού ν' αρχίσεις;
Με ποια σπαθιά να τρυπηθείς, χωρίς να πονέσεις, χωρίς να τρέξει αίμα, χωρίς η πληγή να κακοφορμίσει από το δηλητήριο;
***
Βρέ οι αθεόφοβοι. Ούτε ακόμα κι αυτούς σεβάστηκαν. Ντροπή και πάλι ντροπή τους!
Τα εξαθλιωμένα γεροντάκια τα θέλουνε σκυφτά και ταπεινωμένα με το τασάκι στο χέρι να ζητιανεύουν έξω από το κατώφλι της εκκλησιάς.
Το απλωμένο χέρι του καλλιτέχνη, του εικαστικού που έκανε κάποτε- χωρίς καμιά ανταπόκριση- το πινέλο να βγάζει κραυγές και φθόγγους τέχνης πάνω στο κανιβάτσο.
***
Άνθρωποι που μάτωσαν την σκέψη και την πένα τους πάνω στο άδειο χαρτί απόγονοι του Ελύτη, του Σεφέρη, του Βάρναλη, του Ρίτσου, του γέροντα Παπαδιαμάντη.
***
Μουσικοί, τραγουδοποιοί, τραγουδιστές, συνθέτες τέκνα του Μίκη και του Μάνου.
Ηθοποιοί, σκηνοθέτες,σκηνογράφοι τεχνικοί με τις μυρουδιές ακόμα πάνω τους της Κατίνας Παξινού, της Κυβέλης, της Μαρίκας κ.ά.
Έφαγαν τα νιάτα τους για ένα ξεροκόμματο πάνω σε πέτρινα μονοπάτια, σε κατσάβραχα, στους καφενέδες των χωριών
Αργοπατώντας και Αργοβαδίζοντας
***
Τώρα έρμοι και μοναχοί βαριανασαίνουν πάνω στα γερασμένα χνάρια τους.
Τι πέτυχαν; Τάχα μια «τιμητική» σύνταξη ¨τεράστιο» έπαθλο της προσφοράς τους.
Και όχι για όλους. Οι πιο λίγοι, οι πιο τυχεροί!
Μια τιμητική σύνταξη που κρεουργήθηκε. Που κατακρεουργήθηκε μια και δυο και 5 φορές.
Άντε του , «τετραπέρατου» ποντικού;!
***
Και τώρα οι θεομπαίκτες ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ πως πρόσφεραν το κάτι παραπάνω, το κάτι που τους πέφτει πολύ και δεν το αξίζουν.
Ζητάνε -Αλήθεια κι αχ- να τους επιστραφεί, να τα ξαναγυρίσουν πίσω. Ποιο; Αυτό που αυτοί νομίζουν ότι είναι το παραπάνω, το επιπλέον, το περίσευμα.
Ζητάνε λίγο-πολύ το κάθε εξαθλιωμένο γεροντάκι να επιστρέψει γύρω στις 10.000 ευρώ, απ' αυτά που δεν έχει, απ' αυτά που δεν υπάρχουν, απ' αυτά που όχι μόνο δεν περισεύουν αλλά και δεν φτάνουν για να ζήσει μια και οι υποχρεώσεις του μεγαλώνουν.
Ούτε στο Μπαγκλαντές, ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά.
Αλήθεια κι Αχ! Και συ Μάνα και Πατρίδα στενάζεις όπως πάντα αδικαίωτη…!!!
ΑΤΕΧΝΩΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

H συγνώμη του Facebook δεν έπεισε κοινό και Wall Street

Πτώση σημειώνει η μετοχή και μεγαλώνει η εκστρατεία «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε χθες «συγγνώμη» για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι «δεν θα ξανασυμβεί» αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε: οι χρήστες θέλουν «να εγκαταλείψουν το Facebook» και η μετοχή του κολοσσού σημείωσε σήμερα πτώση 1,5% στη προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση. Μετά τι αποκαλύψεις πριν 3 μέρες  των New York Times και Observer ότι η  εταιρεία ανάλυσης δεδομένων απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατ. χρηστών και τα χρησιμοποίησε υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ,  η μετοχή του Facebook κατρακύλησε, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 46 δισεκ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας. «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) εκστρατεία  στο Διαδίκτυο Τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της εταιρείας …