Σε πρώτο πλάνο η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ

Share:

«Η διαφορά είναι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά ταύτα προχωράει» τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού «έχουν γίνει βήματα που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στην προσπάθεια του να καταδείξει ότι το κόμμα του είναι το καταλληλότερο για την δημιουργία πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους με την παραχώρηση των υποδομών της χώρας.
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει παράδοση κρατισμού που πρέπει να σπάσει» και ανήγγειλε στρατηγικό επενδυτή στην ενέργεια και ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων σε υποδομές όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την Εγνατία οδό, ενώ όπως είπε εντός του 2017 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το καζίνο στο Ελληνικό.
Υπενθύμισε σε όσους ασκούν κριτική για τις ιδιωτικοποιήσει στην κυβέρνηση πως επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και η σύμβαση για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Το φιλέτο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση, καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η συρρίκνωση της ΔΕΗ είναι δεδομένη, ενώ το σενάριο για άμεση πώληση μονάδων και θυγατρικών κερδίζει έδαφος έναντι του σεναρίου για μείωση του ποσοστού της εταιρείας στην αγορά μέσω των δημοπρασιών ποσοτήτων ρεύματος (ΝΟΜΕ).
Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και πρώην υπουργός Ενέργειας επιβεβαιώνει ότι οι Θεσμοί θέτουν θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ γράφοντας «γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ; Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρο της έχει την περιουσίας στης ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια συμφέροντα».
Εντούτοις δεν διαφωνεί με την παραχώρηση των υποδομών στο πλαίσιο της «ελεύθερης» αγοράς της ΕΕ αλλά απλώς θέτει θέμα τιμήματος. Γράφει πως «δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησης μας δεν θα πρέπει να αντιταχθούν στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».  
902

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το κουτί δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία