Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ από το τσάκισμα του λαού


ΓΕΝΑΡΗΣ - ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2017
Σε δυσθεώρητα ύψη παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα εξαιτίας του ανελέητου χαρατσώματος της λαϊκής οικογένειας και του σφαγιασμού κάθε δαπάνης που συνδέεται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.
Το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 2,135 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,853 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε σε 8,343 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 209 εκατ. ευρώ ή 2,6% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7, 985 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 414 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου.
Ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο στις κρατικές δαπάνες που αφορούν τα λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 7,909 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,031 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (8.940 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,735 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

«Πλεόνασμα» αντιλαϊκών μέτρων

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς κυμαίνεται μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια είναι πολύ υψηλότερο από το στόχο που είχε τεθεί από το πρόγραμμα, αλλά και υψηλότερο απ' ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο «Reuters».
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, ως «ατού» στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η πλευρά του ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 0,9%.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ, αν και τα οριστικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τον Απρίλη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί αποτιμούν ακόμη τα δεδομένα και μέχρι στιγμής έχουν δώσει μια πιο επιφυλακτική εκτίμηση, μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ», είπε, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «τεράστια υπέρβαση» του στόχου.
902

Σχόλια