Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί έφυγε ο «μπάτσος» της Deutsche Bank

Η παραίτηση Hazlewood και η αντικατάσταση από τον Vollot δίνει το στίγμα ότι η διοίκηση θέλει να σταματήσει το... σκάψιμο στο παρελθόν

Ο Philippe Vollot αναλαμβάνει τη διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος της Deutsche Bank μετά την παραίτηση του Peter Hazlewood, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αν και η γερμανική τράπεζα έχει αποφύγει να σχολιάσει την παραίτηση Hazlewood, η Wall Street Journal αποδίδει την αποχώρηση σε εσωτερική διαφωνία για τον προϋπολογισμό, ωστόσο τα σενάρια είναι πολλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων ακόμα δυσκολότερη.
Τα γεγονότα
– Ο Peter Hazlewood ήταν στη Deutsche Bank από τον Ιούλιο του 2016
– Ο Hazlewood έχει εργαστεί στον τραπεζικό τομέα για 16 χρόνια, έχοντας περάσει από την θέση του επικεφαλής περιφερειακής καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, την έρευνα και ασφάλεια στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και από την τράπεζα DBS Bank Σιγκαπούρης, την Standard Chatered και την HSBC. Πριν την εμπλοκή του με τον τραπεζικό τομέα, πέρασε οκτώ χρόνια στην Αστυνομική Υπηρεσία Royal του Χονγκ Κονγ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του ως Ανώτερος Επιθεωρητής.
– Τη θέση του καλύπτει ο μέχρι τώρα COO Philippe Vollot, στέλεχος της DB επί 13 χρόνια με τομέα ευθύνης την κανονιστική συμμόρφωση και την καταπολέμιση του οικονομικού εγκλήματος
– Ανοιχτές -εσωτερικά- είναι και οι υποθέσεις θανάτου δυο αντιπροέδρων της τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια, ο ένας εκ των οποίων χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία και ο άλλος ατύχημα.
Ανοιχτά μέτωπα
– Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος ανθρώπων του Πούτιν και παράβαση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία
– Κατηγορίες για παράβαση του εμπάργκο στο Ιράν
– Σκάνδαλο χειραγώγησης Libor, Euribor και χρυσού
Οι διαφορές Vollot – Hazlewod
Τα 13 χρόνια του Vollot στην Deutsche Bank είναι σαφές ότι τον κάνουν πιο «ευαίσθητο» για τα ζητήματα που εμπλέκονται συνάδελφοι και για την «ουρά» που αυτά μπορεί να έχουν. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη εμπειρία και η έλλειψη δεσμών του Vollot είναι οι παράγοντες που διασφάλιζαν την έλλειψη δεσμών και συνεπώς μια πιο αντικειμενική προσέγγιση και ίσως μεγαλύτερες εσωτερικές επιπλοκές.
Οι κινήσεις του Hazlewood θεωρείται βέβαιο ότι θα έφερναν αναστάτωση στα ηγετικά κλιμάκια της Deutsche Bank στρέφοντας το ενδιαφέρον από την παραγωγή αποτελεσμάτων στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδιασμού.
Οι αποφάσεις
Η διοίκηση της τράπεζας αν και προσπάθησε να υλοποιήσει ταυτόχρονα δυο σκληρά tasks την εκ βάθρων αναδιάρθρωση και την κάθαρση, αναγκάζεται εν τέλει να υποβιβάσει την δεύτερη ώστε να μπορέσει το προσωπικό να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια για την ολοκλήρωση της πρώτης και τη σταθεροποίηση της Deutsche Bank.
Στο επίπεδο της καταπολέμισης του οικονομικού εγκλήματος οι προσπάθειες θα στραφούν στην αλλαγή του μοντέλου και των ελέγχων από δω και πέρα, ενώ οι παλαιές υποθέσεις θα προσεγγίζονται κατά περίπτωση.
Στην πραγαμτικότητα η διοίκηση σταματάει το «σκάψιμο» και επικεντρώνει σε νέο πλαίσιο λειτουργίας και αυστηρότερους κανόνες.