Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Πόρτα» σε εκδήλωση ενάντια στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή
Αναδημοσίευση από την "Εφημερίδα των Συντακτών"
Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της δημοτικής αρχής και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού έχει μετατραπεί η άρνηση παραχώρησης σχολικής αίθουσας για εκδήλωση της δεύτερης από την αρμόδια Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή δεν ενέκρινε την παραχώρηση του σχολικού χώρου της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 3ου Λυκείου Αργυρούπολης ύστερα από αίτημα της παράταξης του Χρήστου Κορτζίδη «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης», για την πραγματοποίηση εκδήλωσης/συζήτησης με θέμα «Κάμερες στα σχολεία: παιδαγωγική και νομική προσέγγιση».
Η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει την απόφαση απαράδεκτη και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να αρθεί η απόφαση.
Η παράταξη απέστειλε γραπτό αίτημα για παραχώρηση αίθουσας στον διευθυντή του σχολείου στις 2 Νοεμβρίου, αίτημα το οποίο συζητήθηκε σε σχολικό συμβούλιο στις 9 Νοεμβρίου, με τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων να αποφασίζουν ότι εκείνη την ημέρα και ώρα η αίθουσα δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλο λόγο, αφήνοντας στην κρίση της δημοτικής αρχής να αποφασίσει για την παραχώρησή της.
Το εν λόγω έγγραφο μεταβιβάστηκε στη συνέχεια και στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία ωστόσο απέρριψε το αίτημα.
Η παράταξη του Χρ. Κορτζίδη σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Σχολική Επιτροπή, ασκώντας τη νόμιμη αρμοδιότητά της να παραχωρεί τους σχολικούς χώρους, δεν δικαιούται να καταστρατηγεί αξίες υπέρτερης σημασίας όπως είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ο δημοκρατικός διάλογος.
»Η επιλεκτική απαγόρευση της εκδήλωσής μας είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Με την απόφαση αυτή η διοίκηση θέτει εκτός νόμου τις εκδηλώσεις των δημοτικών παρατάξεων σε σχολικούς χώρους, ενώ κρατά για τον εαυτό της το προνόμιο».
Αν το θέμα της εκδήλωσης της «Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης» για τις κάμερες φαντάζει άκαιρο, το ζήτημα έχει τεθεί από τον ίδιο τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Κωνσταντάτο, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τοποθετήσει κάμερες στα σχολεία -αλλά και σε δημόσιους χώρους, όπως παιδικές χαρές- σε πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του δήμου.
«Είναι προφανές ότι δεν τους αρέσει να συζητείται το θέμα γιατί θέλουν να το περάσουν στα κρυφά και κάτω από το τραπέζι χωρίς να το γνωρίζει η τοπική κοινωνία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Νάση Πετριτσοπούλου, συντονίστρια της ομάδας Παιδείας της παράταξης του Χρήστου Κορτζίδη.
«Δεν σέβεται»
Προς επίρρωση όσων υποστηρίζει η κ. Πετριτσοπούλου έρχεται η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, στην οποία γίνεται λόγος για «πρόκληση τεχνητής έντασης και όξυνσης στον χώρο της Παιδείας», με τον συντάκτη αυτής να κατηγορεί τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη ότι «δεν έχει μάθει να σέβεται τους θεσμούς και τους κανόνες της δημοκρατίας που όταν δεν του αρέσουν απλά τους καταργεί», κάτω από τον τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε τα σχολεία της πόλης να γίνουν πεδία πολιτικής προπαγάνδας».
Η δημοτική αρχή ξεπερνά τα εσκαμμένα κάνοντας επίθεση σε στέλεχος της «Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης» και εκπαιδευτικό σε σχολείο της περιοχής και συστήνοντάς της να «περιοριστεί στα παιδαγωγικά της καθήκοντα και όχι να λειτουργεί ως “συγκεντρωσιάρχης” κομματικών παρατάξεων μέσα σε σχολικές μονάδες, υποκαθιστώντας τη διοίκηση».
Την ίδια στιγμή, τόσο ο δήμαρχος της περιοχής όσο και μέλη της παράταξής του ανεβάζουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης εικόνες με φθορές δημόσιων χώρων, «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνους γι’ αυτές όσους διαφωνούν με την άποψη να τοποθετηθούν κάμερες.