Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως τα θαλασσοδάνεια βούλιαξαν τον ΔΟΛ

Γράφει ο Χρήστος Ιωάννου

O Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ), που εκδίδει τις ιστορικές εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μπήκε στο δύσβατο μονοπάτι που συνήθως δεν οδηγεί πουθενά και από το οποίο πέρασαν κι άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η «Ελευθεροτυπία», ο «Επενδυτής», η «Απογευματινή», το «Κέρδος», το Alter και άλλα που έβαλαν οριστικά λουκέτο. 
Ο ΔΟΛ, είτε βάλει οριστικό λουκέτο είτε όχι, θα αφήσει απλήρωτα δάνεια πολλών εκατομμυρίων. Ακόμη κι αν βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η λειτουργία της ιστορικής επιχείρησης (να μπουν νέα κεφάλαια, να ενταχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο), αυτό δεν μπορεί να γίνει με το βάρος και το κόστος των παλιών δανείων. 
Τα ύψος των παλιών δανείων έφθασε τα 174 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015, ενώ το καθαρό τραπεζικό χρέος (δηλαδή δάνεια μείον διαθέσιμα) είναι.. λίγο μικρότερο, στα 171,5 εκατ. ευρώ. Οπως μάλιστα προέκυψε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο ΔΟΛ έχει ακάλυπτες δανειακές υποχρεώσεις 73,7 εκατ. ευρώ (δεν καλύπτονται από εγγυήσεις). 
Το ποσό αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει μια εταιρεία η οποία πραγματοποιεί ετησίως πωλήσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ και έχει λειτουργικές ζημιές 11 εκατ. ευρώ, όπως ο ΔΟΛ, δηλαδή έχει ζημιές πριν από την αφαίρεση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων (τόκων). Οι συνολικές ζημιές του ομίλου το 2015 ήταν 22 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ο ΔΟΛ δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε τους τόκους των δανείων (περίπου 4,6 εκατ. ευρώ), παρότι το ύψος του επιτοκίου ήταν σχετικά μικρό σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.

 Η σχέση του ΔΟΛ με το τραπεζικό σύστημα ήταν πάρα πολύ στενή, σε σημείο που κάποιες τράπεζες συνέχιζαν να δίνουν νέα δάνεια παρότι δεν εισέπρατταν ούτε τόκους ούτε χρεολύσια από τα παλιά. 
Ο ΔΟΛ μάλιστα επιβαρύνθηκε και με προσωπικά δάνεια που είχε πάρει ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της διοίκησηςΣταύρος Ψυχάρης. Συγκεκριμένα, δάνειο 57,3 εκατ. ευρώ είχε λάβει η εταιρεία Σ.Π. Ψυχάρης–Μέσα Ενημερώσεως ΑΕ από την Alpha Bank, το οποίο το 2014 πέρασε στον ΔΟΛ όταν απορρόφησε την παραπάνω εταιρεία. Την ίδια περίοδο το δάνειο αυτό αναδιαρθρώθηκε με άλλα συνολικού ύψους 96,7 εκατ. ευρώ. Οταν αναφέρεται η λέξη «αναδιάρθρωση» στον ΔΟΛ σημαίνει ότι αφενός πήρε νέα δάνεια, αφετέρου μεταφέρθηκε στο μέλλον η αποπληρωμή των παλιών. 
Η ίδια τράπεζα, η Alpha Bank, ενέκρινε παρατάσεις αποπληρωμής δανείων του ΔΟΛ από το 2009 και προέβαινε μαζί με τις υπόλοιπες τράπεζες σε συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις. 
Σε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια του ΔΟΛ αναφέρεται ότι ο περιορισμός του ανοίγματος θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα εάν οι τράπεζες δεν έκαναν τις επιλογές που έκαναν.
Οπως είναι γνωστό, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος ανώτατων στελεχών της Alpha Bank και του διευθύνοντος συμβούλου για δάνεια που χορήγησε η τράπεζα προς τον ΔΟΛ και για προσωπικά δάνεια στον κ. Ψυχάρη. 
Σήμερα, μαζί με τους τόκους ο ΔΟΛ οφείλει στις τράπεζες περίπου 190 εκατ. ευρώ. Εκτός από την Αlpha Bank, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή (ο ΔΟΛ οφείλει περίπου 98 εκατ. ευρώ), δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Εθνική Τράπεζα με 73 εκατ. ευρώ και ακολουθούν με μικρότερα ποσά η Τράπεζα Πειραιώς (21 εκατ.) και η Eurobank (5 εκατ. ευρώ). 

Οι εργαζόμενοι και το καλό σενάριο 

Οταν ο Παναγιώτης Ψυχάρης, υιός τουΣταύρου, διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, ρωτήθηκε προσφάτως στη Βουλή από τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά«εάν θεωρεί την αποπληρωμή των δανείων του ΔΟΛ εφικτή στο μέλλον», απάντησε με σιγουριά «ναι, αν δεν ήταν, δεν θα την κάναμε αυτή τη δουλειά». 
Ομως, η οικογένεια Ψυχάρη, σύμφωνα με πηγές εργαζομένων του ΔΟΛ, δήλωσε ότι νίπτει τας χείρας της και παραδίδει τον οργανισμό στις τράπεζες στις 31.12.2016.Ισως αυτή η εξέλιξη να βοηθήσει τους εργαζομένους αφού η οικογένεια Ψυχάρη δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Επιπλέον, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε στον κ. Σταύρο Ψυχάρη ποινική δίωξη για τα αδικήματα τηςφοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, γιατί σύμφωνα με φορολογικούς ελέγχους ο εκδότης φέρεται να μη δικαιολόγησε ποσά της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έλαβαν το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ θα βγάλουν δύο φύλλα του κυριακάτικου «Βήματος», τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μετά ελπίζουν στο λιγότερο κακό σενάριο. Ποιο είναι αυτό;
Να αλλάξει η διοίκηση του ΔΟΛ, να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης, πρώτα από τις τράπεζες και μετά από κάποιο μέτοχο, και να ακολουθήσει κάθετη μείωση του κόστους με περικοπές παντού, από τους εργαζομένους μέχρι την παραγωγή και την πώληση μονάδων. Παράλληλα, η εταιρεία θα ενταχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο, ζητώντας προστασία από πιστωτές για να προχωρήσει η διαδικασία «κουρέματος» των υποχρεώσεών της και κυρίως των δανείων, η οποία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί βιώσιμο σχήμα. 
Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, μόνο της μητρικής βασικής εταιρείας, ανέρχονται σε περίπου 370 άτομα, ενώ εάν συμπεριληφθούν οι θυγατρικές πλησιάζουν τους 600. Σε όλους αυτούς οφείλονται μαζί με τον μισθό Δεκεμβρίου πέντε μισθοί. 

Οι «ξεχασμένες» offshore του Σταύρου 

Ιδιοκτήτης δύο offshore εταιρειών είναι ο Σταύρος Ψυχάρης. Πρόκειται για δύο εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί σχετικά με την προέλευση των χρημάτων καθώς και αν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Ψυχάρη. Η πρώτη εταιρεία είναι η SOLAREX, στην κατοχή της οποίας εμφανίζεται διώροφο διαμέρισμα 600 τ.μ. στο Κολωνάκι, στην οδό Λυκαβηττού 30 και Αναγνωστοπούλου. Η SOLAREX ανήκε μέχρι και το 2009 στον υιό του κ. Ψυχάρη, Παναγιώτη, ενώ από το 2009 και μετά στον ίδιο τον Σταύρο Ψυχάρη. Από την εταιρεία αυτή εμφανίζεται να νοικιάζει ο Σταύρος Ψυχάρης το εν λόγω ακίνητο, στο οποίο μένει εδώ και πολλά χρόνια. 
Η δεύτερη εταιρεία είναι η BRIONTE LIMITED. Πρόκειται για την εταιρεία που στις 7 Σεπτεμβρίου 2006 αγόρασε από την οικογένεια Περατικού έκταση 26 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, στην οποία ανεγέρθη στη συνέχεια η πολυτελής βίλα του κ. Ψυχάρη. Το ακίνητο, εκτός από τη βίλα, διαθέτει ιδιωτική μαρίνα, πισίνα, γήπεδα τένις και πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας, ενώ η συνολική αξία του εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, σε 15 εκατ. ευρώ. Μέχρι και το 2009 ο κ. Ψυχάρης δεν εμφανίζεται να έχει καμιά σχέση με την BRIONTE LIMITED, όταν ξαφνικά οι μέτοχοι μεταβίβασαν τις μετοχές τους στον ίδιο. Ο κ. Ψυχάρης δηλαδή εμφανίζεται ως μέτοχος της offshore εταιρείας που είχε αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε η πολυτελής βίλα του.

- από το documentonews

πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

H συγνώμη του Facebook δεν έπεισε κοινό και Wall Street

Πτώση σημειώνει η μετοχή και μεγαλώνει η εκστρατεία «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε χθες «συγγνώμη» για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι «δεν θα ξανασυμβεί» αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε: οι χρήστες θέλουν «να εγκαταλείψουν το Facebook» και η μετοχή του κολοσσού σημείωσε σήμερα πτώση 1,5% στη προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση. Μετά τι αποκαλύψεις πριν 3 μέρες  των New York Times και Observer ότι η  εταιρεία ανάλυσης δεδομένων απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατ. χρηστών και τα χρησιμοποίησε υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ,  η μετοχή του Facebook κατρακύλησε, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 46 δισεκ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας. «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) εκστρατεία  στο Διαδίκτυο Τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της εταιρείας …