Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας απατεώνας, βολικός για το σύστημα

ΥΠΟΘΕΣΗ Α. ΣΩΡΡΑΣ
Ο νέος χρόνος μπήκε με αντιλαϊκά μέτρα και με αρκετό θόρυβο γύρω από το διαβόητο Α. Σώρρα. Τα αστικά ΜΜΕ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις απάτες και τη δράση του Σώρρα και της οργάνωσης που έχει ιδρύσει με το όνομα «Ελλήνων Συνέλευσις» (ΕΣΥ). Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το χειρίζεται με υπευθυνότητα... και πάει λέγοντας!!! Γιατί, λοιπόν, τόσος ντόρος για αυτήν την υπόθεση;
Οι κομπογιαννιτισμοί του Σώρρα δεν είναι κάτι το καινούριο. Οι απάτες του είναι γνωστές εδώ και 5 χρόνια. Η ομάδα του διαδίδει τρεις τουλάχιστον ιστορίες για την προέλευση των υποτιθέμενων ομολόγων του Σώρρα. Άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι με κέντρο στις ΗΠΑ (μέσα σε αυτούς και Ελληνοαμερικανοί) που πουλούν παρόμοιες ιστορίες σε διεθνές επίπεδο.
Από το 2015, η ΕΣΥ παρουσίασε ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα και προβολή. Παρουσία είχε κατά τόπους με δικούς της υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του 2014, ενώ συνδεόταν με διάφορους δημοτικούς παράγοντες σε διάφορους δήμους.
Ο Α. Σώρρας και η οργάνωσή του τάζουν ότι με ένα εξώδικο θα απαλλάξουν μια και έξω καταχρεωμένο κόσμο από τα χρέη του. Ισχυρίζονται ότι ο Σώρρας διαθέτει στην κατοχή του ομόλογα που η αξία τους ξεπερνά τα 600 δισ. (τώρα μιλά για 3 τρισ.!!!) και με αυτά δήθεν μπορεί να εξοφλήσει το κρατικό χρέος της Ελλάδας και να καλύψει τις οφειλές των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.
Εχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα ένα πανελλαδικό δίκτυο, με γραφεία και οργανώσεις που έχουν τη μορφή ΜΚΟ. Ηδη πάνω από 5.000 εξώδικα έχουν σταλεί πανελλαδικά στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα μέλη πληρώνουν εγγραφή, συνδρομή, αλλά και ένα ποσό για την κατάθεση των εξώδικων που τους διανέμει. Οι συνδρομές των απελπισμένων ή παρασυρμένων που συμμετέχουν στις κατά τόπους οργανώσεις είναι πηγές χρηματοδότησης για τις μπίζνες του αρχηγού.

Πρόκειται απλά για έναν γραφικό απατεώνα;

Στην ουσία, ο Σώρρας με την παρέα του αυτοαναγορεύονται σε σωτήρες του συστήματος. Ο ίδιος πρότεινε να εξαγοράσει το κρατικό χρέος με τα πλαστά ομόλογα, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να δανείσει στην πράξη το κράτος με τα υποτιθέμενα ομόλογα 600 δισ. Με βάση την πρότασή του το κράτος με τη σειρά του θα αναλάμβανε να τον αποπληρώσει σε χρονικό διάστημα από 50 έως 100 χρόνια με επιτόκιο 0,5%.
Πάνω σε αυτήν τη βάση, η ΕΣΥ διαδίδει αντιδραστικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις με έντονη αρχαιοπληξία. Πολλές από τις θέσεις που προβάλλει καλλιεργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης από διάφορες δυνάμεις. Κάποιες εκκολάφτηκαν στις πλατείες των «αγανακτισμένων». Αρκετές ακούγονται από τη Χρυσή Αυγή και αναγράφονται σε διάφορες φασιστοφυλλάδες. Ορισμένες θέσεις τους για το δημόσιο χρέος εμφανίζονταν και σαν «αριστερές», «ριζοσπαστικές» τα προηγούμενα χρόνια.
Η δημαγωγία του Σώρρα βρίσκει έδαφος σε λαϊκά και μικροαστικά στρώματα με ανώριμη πολιτική συνείδηση. Ενισχύθηκε σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, γενικευμένης εξαθλίωσης, υποχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της ταξικής πάλης.
Ολα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τη Δικαιοσύνη ή τις αστικές κυβερνήσεις. Ο Σώρρας δρούσε όλα αυτά τα χρόνια με την ανοχή - για να μην πούμε την κάλυψη - του αστικού κράτους, με τη συνδρομή πολλών αστικών ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών.

Τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια

Τώρα που βγαίνουν πολλά στη φόρα για το «ποιόν» του Σώρρα και της ΕΣΥ, όλες οι αναλύσεις στέκονται στη γραφικότητα και στις απάτες. Αυτό που αποφεύγουν να εξηγήσουν είναι το γιατί αφέθηκαν να «αλωνίζουν» ανενόχλητοι.
Όλο αυτό το κύκλωμα αναπαρήγαγε με δημαγωγικό τρόπο όλες τις αστικές αντιλήψεις για το χρέος και τις αιτίες της κρίσης, αξιοποιώντας πλήθος ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Η ρητορική και παρεμβάσεις αυτού του συρφετού αποδείχτηκαν ως ένα βαθμό βολικές για τα αστικά επιτελεία γιατί αθωώνουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και την αστική εξουσία. Συμβάλλουν στο να εμφυτευτούν μια σειρά αντιλήψεις στη λαϊκή συνείδηση:
-- Αναγορεύουν το δημόσιο χρέος και το πολιτικό σύστημα σε αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Έτσι συμβάλλουν στην απόκρυψη της βασικής αιτίας που γεννά νομοτελειακά τις κρίσεις στην καπιταλιστική οικονομία. Προεκτείνοντας, καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μια διευθέτηση ή «κούρεμα» του χρέους (έστω με λογιστικό έλεγχο) θα λύσει τάχα τα λαϊκά προβλήματα. Σαφώς αναγνωρίζουν ότι το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί από το κράτος (όλο ή μέρος του).
Παράλληλα, αναπαράγουν την αντιγερμανική και αντιμνημονιακή ρητορεία, με αφορμή το χρέος. Συσκοτίζουν ότι οι ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου είναι αυτές που απαιτούν φτηνή εργατική δύναμη και ενίσχυση της αστικής εξουσίας. Παίρνουν θέση στις ενδοαστικές αντιθέσεις υπέρ του ενός αστικού πόλου ενάντια στον άλλο (συμφέροντα εγχώριου κεφαλαίου, αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας). Αναπαράγουν γνωστές αποπροσανατολιστικές αστικές θεωρίες για την κρίση, παρόμοιες με της Χρυσής Αυγής περί «κακών τραπεζιτών» και τάχα «καλής επιχειρηματικότητας», καλού «παραγωγικού» και κακού «παρασιτικού» κεφαλαίου, διεθνών τοκογλύφων που λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο κ.τ.λ.
-- Καλλιεργούν την άποψη ότι η «σωτηρία» για το λαό θα έρθει με καπιταλιστικές επενδύσεις, για τις οποίες η ΕΣΥ και ο Σώρρας είναι πρόθυμοι να συμβάλουν με διάφορους τρόπους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι επικεντρώνουν σε ΟΤΑ. Στην πράξη, υιοθετούν όλους τους αστικούς σχεδιασμούς για την καπιταλιστική ανάπτυξη.
-- Καλλιεργούν ότι δεν υπάρχουν αντιτιθέμενα ταξικά συμφέροντα στην κοινωνία. Αναπαράγοντας συνωμοσιολογικές αναλύσεις ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή. Επομένως, η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να είναι «ένα» με τους εκμεταλλευτές τους, τα μονοπώλια και την αστική εξουσία, για να σωθεί το ελληνικό έθνος.
-- Μέσω του καλέσματος να υποταχθούν όλοι στο «κοινό συμφέρον» του Ελληνισμού, καλούν σε υποταγή στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και παραίτηση από κάθε λαϊκή διεκδίκηση.
-- Αποδέχονται ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι παράγοντες της «λύσης», αφού τις προτάσεις τους τις έχουν αποστείλει ακόμα και... στη CIA!!! Γράφουν ακόμα ότι «θα προωθηθεί η αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον», παίρνοντας υπόψη τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις αναπροσαρμογές των συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο.

Καμία υποτίμηση

Στην πραγματικότητα, στρώνουν το έδαφος για να εμφυτεύονται στις λαϊκές συνειδήσεις οι πλέον αντιδραστικές τοποθετήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε αστικές δυνάμεις να τις χρησιμοποιήσουν κατάλληλα σε κρίσιμες ώρες για το σύστημα ή στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Δεν είναι άσχετο ότι η αναθέρμανση της δράσης του Σώρρα προχώρησε σε περίοδο έντονων ζυμώσεων σε διάφορα αστικά κόμματα, όταν μάλιστα μεγαλώνει η λαϊκή αγανάκτηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνιέται αυτό που αποδεικνύουν άπειρα ιστορικά παραδείγματα, ότι η αστική τάξη ποτέ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα πιο φαιδρά πρόσωπα - μαριονέτες με ανύπαρκτες ηθικές αναστολές, για να περάσει διά πυρός και σιδήρου την κυριαρχία της στο λαό.
Ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό στάδιο έχει περάσει στην αντίδραση σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Σε φάσεις οικονομικών κρίσεων οξύνονται στο έπακρο οι κοινωνικές αντιθέσεις και το σάπισμά του αναδίδει όλη την «μπόχα» ενός συστήματος που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι εξαθλίωση, πολέμους και βαρβαρότητα. Μαζί με αυτά αναδύονται και τα φαινόμενα τύπου Σώρρα.
Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ έχουν υποχρέωση να ξεσκεπάζουν το ρόλο απατεώνων τύπου Σώρρα, αλλά κυρίως και το ίδιο το σύστημα που τους τρέφει και τους αξιοποιεί. Εχουν χρέος να συμβάλουν στην απομόνωσή τους. Μαχητικά να κινητοποιούν την εργατική τάξη και το λαό να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών δεν υπάρχει σωτηρία για το λαό.
Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Γιατί εκεί βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική. Αυτή είναι η απάντηση σε κάθε σαλτιμπάγκο του συστήματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είπε η Ζαρούλια για τον Μαρξ και τον Ενγκελς;!

Πριν από λίγο η Ζαρούλια μιλώντας στη Βουλή είπε διάφορα αστεία αλλά επικίνδυνα πράγματα, αραδιάζοντας ένα σωρό απίστευτες ιστορίες οι οποίες έχουν ως μοναδική πηγή το ύφος και τη λογική του Γκαίμπελς! Δεν βρίσκουμε παράξενο οι Έλληνες ναζί να μιμούνται τον Γκαίμπελς, αλλά νομίζουμε ότι αυτοί τελικά δεν τον μιμούνται απλά μα προσπαθούν να τον ταΐσουν την σκόνη τους! Έτσι η Ζαρούλια ανάμεσα στα άλλα αστεία, είπε ότι ο Μαρξ και ο Ένγκελς ήταν μισέλληνες και λάτρεις των Οθωμανών!
Οπωσδήποτε η Γκαιμπελίστικη τακτική του πες – πες κάτι θα μείνει είναι δεύτερη φύση και των Ελλήνων ναζί, αλλά δε φτάνει μόνο αυτή για να ξεστομίζουν τις ανιστόρητες, φασιστικές και ρατσιστικές κραυγές τους! Οι Έλληνες ναζί απευθύνονται στα πιο χαμηλά μορφωτικά στρώματα αφού οι υπόλοιποι είτε γνωρίζουν είτε θα ψάξουν και θα πληροφορηθούν, αρνούμενοι να καταπιούν αμάσητα τα φασιστικά ψεύδη της Χρυσής Αυγής, ότι το έργο των Μαρξ και Ένγκελς όχι απλά είναι γεμάτο από αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ελλ…

Σπαρακτικό: Ηλικιωμένη δε μπορεί να πάρει δώρα στα εγγόνια της, λόγω του ορίου των 2300 ευρώ ανά μήνα των capital controls

Στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, βρέθηκε ηλικιωμένη για να εξιστορήσει το προσωπικό της δράμα, το οποίο κορυφώνεται όσο πλησιάζει το Πάσχα. Όπως περιέγραψε στον τηλεοπτικό φακό, μόλις χτες, προσπάθησε να αγοράσει σοκολοτένια αυγά για τα εγγόνια της, περίπου 20 μέρες πριν το Πάσχα, και έντρομη πληροφορήθηκε πως δε μπορούσε να σηκώσει άλλα λεφτά από τον προσωπικό της λογαριασμό, αφού είχε ήδη πιάσει το όριο των 2.300 ευρώ το μήνα, ποσό δηλαδή πάνω από το οποίο κανένας μας δε μπορεί να σηκώσει από τραπεζικό λογαριασμό, εξαιτίας των capital controls. Η άτυχη συμπολίτης μας, είναι έτσι αναγκασμένη να περιμένει ακόμα 10 μέρες, προτού το όριο μηδενιστεί με την αρχή του νέου μήνα και μπορεί εκ νέου να σηκώσει τα 2.300 ευρώ. Ευτυχώς κάποιοι άλλοι, όπως οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι, δε χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχο πρόβλημα, αφού με τον κατώτατο μισθό να είναι τα 580 ευρώ και τη μέση σύνταξη να κυμαίνεται στα 865 ευρώ, ελάχιστοι συμπολίτες μας θα βρεθούν σε …

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις