Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Πορνογραφική» τέχνη στο σφυρί

Θα μπορούσαμε να μιλούσαμε για «πορνογραγραφική τέχνη» σε περιπτώσεις καλλιτεχνών του μεγέθους ενός Πικάσο κι ενός Κλιμτ; Μπορεί ένα έργο τέχνης να σκανδαλίζει σεξουαλικά; Αλλο πάθος κι πάθος κι αισθησιασμός κι άλλο τέχνη;
Η δημοπρασία κι η έκθεση «Ερωτισμός: ΠΑΘΟΣ & ΕΠΙΘΥΜΙΑ» θέτει πολλά τέτοια ερωτήματα συμπεριλαμβάνοντας αναπαραστάσεις του έρωτα και του σεξ από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, εξερευνώντας θεματικές ενότητες που αφορούν στην ομορφιά της επιθυμίας,  αναπαραστάσεις του ανδρικού γυμνού αλλά και την ίδια τη σαρκική πράξη, απογυμνωμένα από όποια μεταφορά. Με πάνω από 100 μοναδικά έργα στα οποία συμπεριλαμβάνονται έπιπλα του 19ου αιώνα, σχέδια, έργα τέχνης, φωτογραφίες και έργα σύγχρονης γλυπτικής, η έκθεση θα εγκαινιαστεί  στο κτήριο του Οίκου Sotheby’s στη New Bond Street, στις 11 Φεβρουαρίου 2017 όπου και θα παραμείνει μέχρι τη δημοπρασία στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Την εισαγωγή του καταλόγου έχει επιμεληθεί ο Rowan Pelling, ο οποίος ξεκίνησε ως εκδότης του μηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού ερωτικού περιεχομένου «The erotic view» και έχει έκτοτε επιμεληθεί στήλες αφιερωμένες σε συζητήσεις γύρω από το σεξ σε αρκετά μέσα.

Μερικά χαρακτηριστικά έργα της έκθεσης (και οι εκτιμήσεις τους)

Pablo Picasso, Nu couché, 1972 (εκτίμηση £60,000-80,000)
Το Γυμνό αποτελεί ένα σταθερό θέμα που εντοπίζεται σε όλες τις δημιουργικές περιόδους και έχει αποτυπωθεί όλα  τα μέσα με τα οποία έχει ασχοληθεί ο Pablo Picasso. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτυπώνει τα εμβληματικά μοτίβα υπερβολής των θηλυκών χαρακτηριστικών αλλά και τη λατρεία του για τις πολυάριθμες μούσες του. Η ελευθερία και ο αυθορμητισμός των μοναδικών σχεδίων του Πικάσο είναι απόδειξη για το φυσικό ταλέντο του στο σχέδιο. Αυτό το έργο δημιουργήθηκε το 1972, όταν σε ηλικία 91 ετών, η δική του σωματική αντοχή είχε αναπόφευκτα περιοριστεί, αλλά και η εστίασή του σε ερωτικά θέματα στα ζωγραφικά του έργα και στα σχέδιά του, είχε ενταθεί.

Egon Schiele, Akt (Γυμνό), 1917 (εκτίμηση £180,000-250,000)

Ο Egon Schiele δημιούργησε τα έργα του κατά τα τελευταία χρόνια της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, οπότε και  επικρατούσε ένα κλίμα σεβασμού για το σεξ, η οποία διαπιστώνεται  στην έρευνα του Sigmund Freud και τους ονειρικά αισθησιακούς πίνακες του Gustav Klimt. Το Akt (Γυμνό), δημιουργία του 1917, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων έργων του καλλιτέχνη, όταν επέστρεψε στη Βιέννη μετά από την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Με μια σαφή παρέκκλιση από τα αρχικά γυμνά του, ο Schiele πλέον δεν περικόπτει τις φιγούρες του, ενώ τα σχέδιά του δεν είναι φορτισμένα με απροκάλυπτα ερωτικούς συνειρμούς. . Αντίθετα, το σώμα απεικονίζεται ανέγγιχτο και με μεγαλύτερο ρεαλισμό. Οι περισσότερες απόπειρές του πλέον κατευθύνονται προς την αποτύπωση της πλαστικότητας της ανθρώπινης μορφής, την πυκνότητα της σάρκας και τη σταθερότητα των μυών. Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τις φιγούρες στον καμβά με απίστευτη σιγουριά, αφαιρώντας κάθε υποστήριξη ή συνοδευτικό πλαίσιο.

Jacques Loysel, La Grande Névrose, λευκό μάρμαρο, περίπου 1896 (εκτίμηση £120,000-180,000)

Τα έργα του Loysel έχουν κερδίσει το θαυμασμό των συγχρόνων του, όπως αποδεικνύει η πανέμορφη απεικόνιση της γυναικείας χάρης και της κλασικής αυθεντική ομορφιά. Η La Grande Névrose – που θεωρούνταν, ως το τέλος της καριέρας του, ως το απόλυτο αριστούργημα του – παρέμεινε στο ατελιέ του γλύπτη μέχρι το θάνατό του το 1925. Η συναρπαστική ασάφεια του αριστουργήματος του Loysel έγκειται στην ταλάντωση μεταξύ της σαρκική έκστασης και της επώδυνης έξαρσης. Ο Loysel φαινομενικά απεικονίζει το θέμα της υστερίας, καθώς αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει το ανθρώπινο σώμα σε πλήρη ένταση, όμως το τελικό αποτέλεσμα εκφράζει έναν κατ’ εξοχήν αισθησιακό χαρακτήρα. Κατά την περίοδο της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας, η νεύρωση – μια πολύπλευρη πάθηση των νεύρων – ήταν ευρέως διαδεδομένη. Οι κλινικές εκδηλώσεις της, εκ των οποίων η υστερία είναι η απόλυτη έκφραση, ήταν συναρπαστικές, τρομακτικές και βασανιστικές και θεωρήθηκαν ως η τρομερή συνέπεια των υπερβολών της παρακμιακής κοινωνίας της περιόδου. Μέσα από τα έργα του, όπου προχωρά σε μια κριτική αποτύπωση της σύγχρονης κοινωνίας, ο εξέχων Γάλλος συγγραφέας  Emile Zola ανέδειξε με την πένα του τις εκδηλώσεις της νεύρωσης. Ο Loysel παραδέχτηκε την επιρροή των έργων του Zola σε αυτό το γλυπτό, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί το μοιραίο αλλά και το μεγαλειώδες αποτέλεσμα της υστερίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην ηρωίδα του μυθιστορήματός του La Faute de l’Abbe Mouret. Το έργο La Grande Névrose φέρει επίσης επιρροές από μπαρόκ ερμηνείες της υστερίας, που απορρέουν από την Αγία Τερέζα της Αβίλα, και τα μυστικά οράματά της.

Marc Quinn, Maquette for Siren, 2008 (est. £70,000-90,000)
«Ονομάζεται Σειρήνα (Siren), γιατί κατά μία έννοια αντιπροσωπεύει όλα όσα δελεάζουν τους ανθρώπους να καταστραφούν, ρίχνοντας τον εαυτό του πάνω στα βράχια: Τα χρήματα, η τελειότητα, οι ανέφικτες εικόνες – όλα αυτά». Ο Marc Quinn απεικονίζει το supermodel Kate Moss ως τον ορισμό της σύγχρονης Αφροδίτης – την επιτομή της πολυτέλειας και της επιθυμίας εξυψωμένη σε status αρχαίας θεάς. Η συγκεκριμένη σειρά είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παραδείγματα σύγχρονης βρετανικής γλυπτικής, αναδεικνύοντας με εμβληματικό τρόπο το status των διασημοτήτων και των supermodels.

Lucian Freud, Blond Girl, 1985 (εκτίμηση £40,000-60,000)

Τα ιδιαίτερα εκφραστικά έργα του Lucian Freud φημίζονται για την πληρότητα των  μορφών και την ειλικρίνειά τους – συμβάλλοντας  στη μεγάλη παράδοση του γυμνού.

Ένα ζευγάρι σε ερωτική συνεύρεση σε μια λίμνη, Mewar, Βόρεια Ινδία, 18ος αιώνας (εκτίμηση £2,000-3,000)

Απαλλαγμένη από κάθε χριστιανική ταυτοποίηση του σεξ με την αμαρτία, η ιαπωνική τέχνη Shunga ήταν τολμηρή σχετικά με το σεξ δημιουργώντας μια πολυτελή «ουτοπία ευχαρίστησης». Η θεραπεία της αγάπης στην ινδική τέχνη είναι τόσο ποικίλη όσο και η λογοτεχνία γύρω από το θέμα, της οποίας τα θέματα έχουνε μεγάλο εύρος – από τα μυστικά του έρωτα, το φως της αγάπης, το στεφάνι της αγάπης, το βλαστάρι της αγάπης ή φυσικά το γνωστό Kama Sutra .

Η έκθεση πριν την πώληση

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου – Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ SOTHEBY’S
12 Φεβρουαρίου 2017, 12-5μμΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
16 Φεβρουαρίου 2017
34-35 New Bond Street, W1A 2AA