Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταθερά πάνω από 62.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες

Η πρώτη μέρα του χρόνου βρίσκει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα μας, με τα νησιά να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του διπλού εγκλωβισμού, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ημερήσια κυβερνητική καταγραφή, σήμερα 62.784 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας ή σε άλλους χώρους. Από αυτούς, οι 15.405 βρίσκονται στα νησιά, με κάποια από αυτά όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Κως να φιλοξενούν στις οργανωμένες δομές τους πολλαπλάσιο αριθμό προσφύγων από την ονομαστική χωρητικότητα των δομών. Εκτός οργανωμένων δομών, σε χώρους που είναι στην ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας ή διαφόρων ΜΚΟ φιλοξενούν σήμερα στα νησιά 4.773 πρόσφυγες.
Στην υπόλοιπη χώρα η κατανομή των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας έχει ως εξής: Στη Βόρεια Ελλάδα7.430 πρόσφυγες, στην Κεντρική Ελλάδα 2.622 πρόσφυγες, στη Δυτική Ελλάδα 175 πρόσφυγες, στην Αττική9.914 και σε λοιπές κρατικές δομές 2.159 πρόσφυγες.
Σε πολλές περιπτώσεις, η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών καθιστά τις συνθήκες αβίωτες για τους πρόσφυγες ακόμα και στις οργανωμένες δομές, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ψύχους (βλέπε ΧίοΜαλακάσα και αλλού).

Σχόλια