Για την ονομασία των Σκοπίων

Ξεπέρασε το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ το παγκόσμιο χρέος

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε το 2016, υπερβαίνοντας το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), καθώς το δημόσιο χρέος σημείωσε μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance).
Η έκθεση του IIF διαπιστώνει ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 11 τρισ. δολάρια στο πρώτο 9μηνο του 2016, φθάνοντας τα 217 τρισ. δολάρια, και ότι σχεδόν το μισό της αύξησης αυτής αντιστοιχούσε στο δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης).
Το χρέος των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε σημαντικά, καθώς οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων ήταν σχεδόν τριπλάσιες πέρυσι σε σχέση με το 2015. Τη μερίδα του λέοντος του νέου χρέους έχει η Κίνα, η οποία προχώρησε σε νέες εκδόσεις 710 δισ. δολαρίων από το σύνολο των 855 δισ. δολαρίων στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το IIF.
Το ινστιτούτο εκφράζει επίσης τις ανησυχίες του για τις προοπτικές του παγκόσμιου χρέους, μεταξύ άλλων λόγω της «υποτονικής ανάπτυξης και αδύναμης εταιρικής κερδοφορίας» (δηλαδή του χαμηλού ποσοστού κέρδους, που δεν είναι ικανοποιητικό για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις).
Η μεγάλη αύξηση του κρατικού χρέους είναι μια από τις μορφές με τις οποίες εκφράζεται το μεγάλο μέγεθος υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία.