Ειλικρινά δεν θέλω να σας απογοητεύσω !!! αλλά ....

Share:
Γράφει  ο  Αctive Citizen Cris

Μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας επί Τρικούπη (Δυστυχώς επτωχεύσαμεν !!! ) το 1893 και μετά από 5 χρόνια διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (1898) επιβλήθηκε στην χώρα Διεθνής οικονομικός έλεγχος με μόνιμη επιτροπεία στην Αθήνα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι για τις ανάγκες της διεθνούς επιτροπής (τρόικας) ΔΟΕ κτίστηκε τότε μέγαρο που δεν είναι άλλο από το σημερινό Μέγαρο της προεδρίας της δημοκρατίας. Μετά απo μεγάλη φτώχεια και εξαθλίωση οι κυβερνήσεις αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Η χώρα αναγκάζεται να εκχωρήσει δημόσια έσοδα στους δανειστές, εκποιεί δημόσια περιουσία και δανείζεται με δυσβάστακτους όρους για την ανατροφοδότηση των παλαιών δανείων. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ το πώς γινόταν ο δανεισμός της χώρας …. Σε σύμβαση δανείου 100 φράγκων υπήρχε παρακράτηση από τους δανειστές 20-30 % ως εγγύηση καλής εκτέλεσης δανείου, εάν τώρα προσθέσει κανείς τις προμήθειες και τα έξοδα φακέλου, στα ταμεία του κράτους κατέληγαν τα 50 φράγκα ενώ ο τόκος, το επιτόκιο έτρεχε στην ονομαστική αξία του δανείου (στα 100 φράγκα)
Σημαντικό είναι ότι κάτω από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο και εποπτεία η χώρα χρεοκοπεί ξανά το 1932 (χρεοκοπία Βενιζέλου)
Έτσι για να πάρουμε και λίγο θάρρος !!!! παίδες θα σας πώ οτι ο διεθνής οικονομικός έλεγχος και η επιτροπεία της χώρας έληξε τυπικά και ουσιαστικά το 1978. Με λίγα λόγια η "κατοχή" κράτησε μόλις 80 χρόνια.
Εύχομαι να μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία ούτε σαν φάρσα .......
Σημ. Σύντομα θα ακολουθήσει λεπτομερής ιστορική ανάλυση της οικονομίας της Ελλάδας από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα.