Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμερικανοί γερουσιαστές καθησυχάζουν τις Βαλτικές χώρες για το ΝΑΤΟ

Τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές έφτασαν στο Ταλίν της Εσθονίας την Τρίτη με σκοπό να καθησυχάσουν τα κράτη της Βαλτικής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους τόσο στην αμυντική ενδυνάμωση αυτών των κρατών όσο και στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη από τους γερουσιαστές – John McCain, Ρεπουμπλικανό από την Αριζόνα, Lindsey Graham, Ρεπουμπλικανό από τη Νότια Καρολίνα και την Amy Klobuchar, Δημοκρατική της Μινεσότα – ήρθε ως φυσικό επόμενο καθώς η Εσθονία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξημένες ανησυχίες για το αν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Donald J. Trump θα μείνει πιστός στις μακροχρόνιες αμερικανικές δεσμεύσεις ως προς τη Συμμαχία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Trump απέρριψε το ΝΑΤΟ ως «ξεπερασμένο» και εμφανίστηκε να θέτει προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμμαχία, τον ακρογωνιαίο λίθο της υπερατλαντικής ασφάλειας από το 1949.
«Είμαι πεπεισμένος και βέβαιος ότι οι σχέσεις μας, και η αμερικανική σχέση με το ΝΑΤΟ, θα παραμείνει η ίδια», είπε όμως ο McCain σε συνέντευξη Τύπου με τον νέο πρωθυπουργό της Εσθονίας, Juri Ratas.
Μεταξύ των στάσεων στο δρομολόγιο των γερουσιαστών είναι τα δύο άλλα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία και η Λιθουανία, καθώς και η Ουκρανία και η Γεωργία, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, να αναφερθεί ότι περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί με σύστημα rotation στην Εσθονία από το Απρίλιο του 2014 – μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία – και ο McCain δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια μόνιμη παρουσία στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών εκεί.
«Νομίζω ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων εδώ στην Εσθονία είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο πιστεύουμε όπως πίστευε και ο Ronald Reagan, και αυτό είναι η ειρήνη μέσω της δύναμης», είπε, αποκαλώντας την «τον καλύτερο τρόπο για την πρόληψη της ρωσικής ανάρμοστης συμπεριφοράς».
Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, μαζί με τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες απειλές της προς τη Γεωργία, ενίσχυσαν την ανάγκη να βοηθήσουν οι ΗΠΑ έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να παραμείνει ισχυρό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο McCain. «Η σχέση μας είναι πιο σημαντική από ό, τι ήταν εδώ και πολύ καιρό», συμπλήρωσε.
Εκπρόσωποι των γερουσιαστών και του ίδιου του Trump πάντως δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν είχε ενημερωθεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος σχετικά με το ταξίδι τους.
Πηγή: New York Times

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Τι είπε η Ζαρούλια για τον Μαρξ και τον Ενγκελς;!

Πριν από λίγο η Ζαρούλια μιλώντας στη Βουλή είπε διάφορα αστεία αλλά επικίνδυνα πράγματα, αραδιάζοντας ένα σωρό απίστευτες ιστορίες οι οποίες έχουν ως μοναδική πηγή το ύφος και τη λογική του Γκαίμπελς! Δεν βρίσκουμε παράξενο οι Έλληνες ναζί να μιμούνται τον Γκαίμπελς, αλλά νομίζουμε ότι αυτοί τελικά δεν τον μιμούνται απλά μα προσπαθούν να τον ταΐσουν την σκόνη τους! Έτσι η Ζαρούλια ανάμεσα στα άλλα αστεία, είπε ότι ο Μαρξ και ο Ένγκελς ήταν μισέλληνες και λάτρεις των Οθωμανών!
Οπωσδήποτε η Γκαιμπελίστικη τακτική του πες – πες κάτι θα μείνει είναι δεύτερη φύση και των Ελλήνων ναζί, αλλά δε φτάνει μόνο αυτή για να ξεστομίζουν τις ανιστόρητες, φασιστικές και ρατσιστικές κραυγές τους! Οι Έλληνες ναζί απευθύνονται στα πιο χαμηλά μορφωτικά στρώματα αφού οι υπόλοιποι είτε γνωρίζουν είτε θα ψάξουν και θα πληροφορηθούν, αρνούμενοι να καταπιούν αμάσητα τα φασιστικά ψεύδη της Χρυσής Αυγής, ότι το έργο των Μαρξ και Ένγκελς όχι απλά είναι γεμάτο από αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ελλ…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κό…