Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαστημικός… κανιβαλισμός: Αστροφυσικοί ανακάλυψαν αστέρι που τρώει τους πλανήτες του

Μελετώντας τον Ηλιο οι επιστήμονες έχουν συλλέξει πολλά δεδομένα γύρω από την γενικότερη φύση των αστεριών. Κοιτάζοντας την συμπεριφορά άλλων αστέρων όμως, μερικές φορές μπορούμε να ανακαλύψουμε όσα μας… κρύβει ο ήλιος.
Μια μεγάλη ομάδα αστροφυσικών, σε μια συνεργασία αρκετών πανεπιστημίων, αποφάσισε να εστιάσει σε αστέρες που μοιάζουν με τον «βασιλιά» του ηλιακού μας συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για κάποιες ενδεχόμενες συμπεριφορές του Ηλίου, που ως τώρα δεν έχουμε υπολογίσει.
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές δεν ήταν ιδιαίτερα… αισιόδοξο. Εντόπισαν ένα πλανητικό σύστημα, στο οποίο το αστέρι HIP 68468 «τρώει» τους πλανήτες του! Σε τροχιά γύρω από το «πεινασμένο» άστρο βρίσκονται δύο πλανήτες, ενώ η ηλικία του συστήματος φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια χρόνια, όντας κατά 20% μεγαλύτερο από το δικό μας.
Οι εξωπλανήτες αποτελούν δύσκολο αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες, αφού μόλις τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν τα μέσα για να τους εντοπίζουν. Πώς λοιπόν καταφέραμε να βρούμε κάποιους… ήδη εξαφανισμένους πλανήτες, σε ένα μακρινό πλανητικό σύστημα;
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο HIP 68468 «τρώει» τους πλανήτες του, εξετάζοντας την ατμόσφαιρα του. Βρήκαν πώς μέσα σε αυτήν υπάρχουν αρκετά πυρίμαχα μέταλλα, αλλά και λίθιο. Τέτοιου είδους στοιχεία δεν δικαιολογούνται να βρίσκονται στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μεγάλου σε ηλικία αστεριού. Οπότε προήλθαν από τις συγκρούσεις με τους γειτονικούς πλανήτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, από τα ποσοστά λιθίου που μετρήθηκαν προκύπτει πως το άστρο έχει «καταναλώσει» πλανήτες με συνολικό όγκο όσο 6 φορές η Γη.
«Μελετάμε τι συμβαίνει σε συστήματα που μοιάζουν με το δικό μας. Η ανακάλυψη αυτή εμβαθύνει την κατανόησή μας για την εξέλιξη των πλανητικών συστημάτων» εξήγησε ο επικεφαλής καθηγητής Debra Fischer από το Πανεπιστήμιο του Yale.
Οι δύο πλανήτες που ακόμα επιβιώνουν, είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το άστρο. Το πρώτο, που έχει τρεις φορές το μέγεθος της Γης, κάνει πλήρη περιφορά γύρω από τον HIP 68468 σε μόλις τρεις μέρες. Το δεύτερο, με μέγεθος 50% μεγαλύτερο του Ποσειδώνα, έχει τροχιά αντίστοιχη με την Αφροδίτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρχική τοποθεσία των πλανητών δεν ήταν αυτή. Κάποιο κοσμικός παράγοντας έχει στρέψει τους πλανήτες προς την κατεύθυνση του άστρου, με αποτέλεσμα σε κάποια χρόνια το πλανητικό σύστημα να μείνει κενό.
Φυσικά, η ανακάλυψη αυτή δεν συνδέεται άμεσα με το Ηλιακό μας σύστημα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βγει το συμπέρασμα πως ο… Ηλιος πρόκειται να «πεινάσει». Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο, το οποίο μας εμφανίζει μια άγνωστη συμπεριφορά των αστέρων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Τι είπε η Ζαρούλια για τον Μαρξ και τον Ενγκελς;!

Πριν από λίγο η Ζαρούλια μιλώντας στη Βουλή είπε διάφορα αστεία αλλά επικίνδυνα πράγματα, αραδιάζοντας ένα σωρό απίστευτες ιστορίες οι οποίες έχουν ως μοναδική πηγή το ύφος και τη λογική του Γκαίμπελς! Δεν βρίσκουμε παράξενο οι Έλληνες ναζί να μιμούνται τον Γκαίμπελς, αλλά νομίζουμε ότι αυτοί τελικά δεν τον μιμούνται απλά μα προσπαθούν να τον ταΐσουν την σκόνη τους! Έτσι η Ζαρούλια ανάμεσα στα άλλα αστεία, είπε ότι ο Μαρξ και ο Ένγκελς ήταν μισέλληνες και λάτρεις των Οθωμανών!
Οπωσδήποτε η Γκαιμπελίστικη τακτική του πες – πες κάτι θα μείνει είναι δεύτερη φύση και των Ελλήνων ναζί, αλλά δε φτάνει μόνο αυτή για να ξεστομίζουν τις ανιστόρητες, φασιστικές και ρατσιστικές κραυγές τους! Οι Έλληνες ναζί απευθύνονται στα πιο χαμηλά μορφωτικά στρώματα αφού οι υπόλοιποι είτε γνωρίζουν είτε θα ψάξουν και θα πληροφορηθούν, αρνούμενοι να καταπιούν αμάσητα τα φασιστικά ψεύδη της Χρυσής Αυγής, ότι το έργο των Μαρξ και Ένγκελς όχι απλά είναι γεμάτο από αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ελλ…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κό…