21/10/16

Ένα παιδί χάνει τη ζωή του κάθε δεύτερη μέρα από εκπυρσοκρότηση όπλου στις ΗΠΑ!

oplokatohi1Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ένα παιδί έχανε τη ζωή του κάθε δεύτερη μέρα από εκπυρσοκρότηση όπλου, την οποία προκάλεσε είτε το ίδιο είτε κάποιος άλλος ανήλικος ή ενήλικος. Πού; Στις ΗΠΑ, όπου η οπλοκατοχή καλύπτεται από τη νομοθεσία και τα όπλα πωλούνται ελεύθερα. Σύμφωνα μάλιστα με το Associated Press και την εφημερίδα USA Today που αποκαλύπτουν τα στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος από όσα αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία (άρθρα στον Τύπο και δημόσιες πηγές) που έχει συγκεντρώσει η κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archiveτο AP και η USA Today ανέλυαν επί έξι μήνες περιστατικά εκπυρσοκρότησης όπλων στα οποία εμπλέκονται παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών και τα οποία σημειώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ως τις 30 Ιουνίου 2016.
Μεταξύ άλλων η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τραυματισμοί και οι θάνατοι εμφανίζουν μεγάλη αύξηση στα παιδιά κάτω των 5 ετών, με τα 3χρονα να είναι οι πιο συχνοί δράστες, αλλά και θύματα μεταξύ των μικρών παιδιών. Η περιέργεια οδηγεί πολλά μικρά παιδιά να βρουν γεμάτα όπλα στο σπίτι ή το οικογενειακό αυτοκίνητο και να αυτοπυροβοληθούν θανάσιμα ή να πυροβολήσουν άλλους κατά λάθος.
Παράλληλα αύξηση σημειώνεται και στους αθέλητους πυροβολισμούς στις ηλικίες 15 με 17 ετών, όταν τα θύματα συνήθως πυροβολούνται από άλλα παιδιά, όμως συνήθως επιβιώνουν όταν αυτοπυροβολούνται. Συχνά έφηβοι που επιδεικνύουν όπλα σε φίλους ή στα αδέρφια τους καταλήγουν να αυτοπυροβοληθούν.
Επίσης πιο συχνά είναι αυτά τα ατυχήματα στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ η πλειονότητα των δραστών αλλά και των θυμάτων είναι αγόρια. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDCP) ανέφερε ότι 74 ανήλικοι σκοτώθηκαν από την εκπυρσοκρότηση όπλων το 2014.
Όμως η ανάλυση του AP και της USA Today κατέγραψε 113 θανάτους την ίδια χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε να καταγράψει το ένα τρίτο των περιστατικών.
Αν και τα περιστατικά αυτά ευθύνονται μόνο για ένα πολύ μικρό μέρος των θανάτων από όπλα στις ΗΠΑ, οι υπέρμαχοι της ασφάλειας των όπλων επιμένουν ότι μπορούν να προληφθούν.
Γι’ αυτό τον λόγο ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία θα επιβάλλει τα όπλα να παραμένουν κλειδωμένα και άδεια, κάτι με το οποίο είναι αντίθετοι οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής με το σκεπτικό ότι αυτά τα μέτρα καθιστούν τα όπλα λιγότερο χρήσιμα σε έκτακτες καταστάσεις.
Σύμφωνα με τη Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), οι θάνατοι από κατά λάθος εκπυρσοκροτήσεις όπλων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, και ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να σκοτωθεί σε ένα ατύχημα με όπλα είναι «μία στο εκατομμύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία