Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για τη δίκη της ναζιστικής Χρυσής ΑυγήςΧτες συνεχίστηκε επιτέλους, μετά από πολύμηνη διακοπή, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στην αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού. Όμως, για ακόμα μια φορά, φαίνεται ότι οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη και ταχεία συνέχισή της δεν έχουν εξασφαλιστεί. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δίκη, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είχε καταγγελθεί από πλήθος φορέων και από την Πολιτική Αγωγή ότι ο χώρος που ορίστηκε για τη διεξαγωγή της, η αίθουσα στον Κορυδαλλό, δεν ήταν κατάλληλη γι' αυτή τη δίκη. Βρίσκεται δίπλα σε σχολεία, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή όπου διαπράχθηκαν τα κυριότερα εγκλήματα από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία κ.ο.κ. Η καταγγελία αυτή για την ακαταλληλότητα του χώρου δεν άργησε να επιβεβαιωθεί, με την άγρια επίθεση που δέχτηκαν μάρτυρες κατηγορίας, φίλοι του Παύλου Φύσσα, όταν πήγαιναν στην έναρξη της δίκης. Επιβεβαιώθηκε, ακόμα, με τις αραιές συνεδριάσεις που ορίζονταν εκείνη την περίοδο αναγκαστικά, λόγω των εξετάσεων που διεξάγονταν δίπλα στα σχολεία. Επιβεβαιώνεται και τώρα, ένα χρόνο μετά, καθώς και η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου εξέφρασε τη δυσφορία της γιατί, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της για επιτάχυνση της διαδικασίας, ο προϊστάμενος του Τριμελούς Συμβουλίου της Διοίκησης του Εφετείου όρισε μόνο πέντε δικάσιμους εντός του Ιούνη!
***
Ενώ έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της διαδικασίας με 63 συνεδριάσεις, η δίκη έχει κολλήσει στην εξέταση του 17ου μάρτυρα κατηγορίας, όταν ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων που έχει καλέσει η εισαγγελία φτάνει τους 132. Και προκαλεί ερωτήματα το γεγονός (που καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή από την Πολιτική Αγωγή) ότι η εισαγγελία δεν συμπεριέλαβε στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που είχαν καταθέσει κατά την ανακριτική διαδικασία. Ενώ και για τους συμπληρωματικούς μάρτυρες που έχει δηλώσει ότι θα καλέσει η Πολιτική Αγωγή και που ανήκουν σε ένα ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, η έδρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα τους δεχτεί, ενώ κωλύματα έχουν τεθεί και για την παράσταση της Πολιτικής Αγωγής για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει, λοιπόν, έντονη και εύλογη ανησυχία από την αρχή της δίκης για τις προσπάθειες αποστείρωσής της από τον έντονο πολιτικό της χαρακτήρα, για τις προσπάθειες να διαχωριστούν οι εγκληματικές πράξεις από το κίνητρο της ναζιστικής ιδεολογίας που καθιστά την οργάνωση της Χρυσής Αυγής εγκληματική.
***
Οι κωλυσιεργίες και οι καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, πριν ακόμα και από την τυπική έναρξη της δίκης, αλλά και στη συνέχεια, είχαν ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστούν όλοι οι κατηγορούμενοι, ακόμα και ο καθ' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς. Και παρά το θόρυβο που είχε γίνει τότε, αποκαλύπτεται τώρα η υποκρισία πολλών απ' όσους διαμαρτύρονταν, αφού παρά τη λήξη της αποχής των δικηγόρων, η δίκη συνεχίζεται με ρυθμούς... χελώνας.
«Η απόφαση για ταχεία διεξαγωγή της δίκης είναι ξεκάθαρα ευθύνη θεσμική, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της διοίκησης του Εφετείου, το ίδιο και οι πράξεις που την τορπιλίζουν. Οι μεθοδεύσεις καθυστέρησης της δίκης της Χρυσής Αυγής από πλευράς των χρυσαυγιτών - κατηγορουμένων ήταν και είναι αναμενόμενες. Όμως, η υπονόμευσή της από την κυβέρνηση και τα ίδια τα θεσμικά όργανα της πολιτείας πρέπει να σημάνει συναγερμό», ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πολιτική Αγωγή.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Εφετείου γι' αυτή την εξέλιξη είναι μεγάλες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και κατά καιρούς προέβη σε διάφορες διαρροές για χώρους που εξετάζονται για μεταφορά της δίκης, τελικά εδώ και ένα χρόνο όχι μόνο δεν έχει υποδείξει άλλη αίθουσα, αλλά με πρόσφατη ανακοίνωσή του προσπαθεί να πετάξει από πάνω του εντελώς το «μπαλάκι» των ευθυνών, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ορίσει το υπουργείο άλλο χώρο, λες και δεν έχει υποχρέωση το υπουργείο να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης και με τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων...
***
Η αναγνώριση μόλις χτες από την κυβέρνηση των καθυστερήσεων που υπάρχουν στη δίκη και η κίνηση της συνάντησης του προέδρου της Βουλής με την οικογένεια Φύσσα, από μόνα τους δεν αρκούν. Το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για άμεση και οριστική μεταφορά της δίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου, για την αποκλειστική χρήση της αίθουσας για τη δίκη και την αποκλειστική απασχόληση των μετεχόντων στη σύνθεση δικαστικών λειτουργών, είναι πλέον ανάγκη επιτακτική. Και είναι ευθύνη κυβέρνησης και Εφετείου να ικανοποιηθεί. Κάθε άλλη εξέλιξη αποτελεί υπονόμευση της δίκης, που μόνο την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή διευκολύνει.
Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Αποκαλυπτικά», «Ριζοσπάστης», Σάββατο 4 Ιούνη 2016.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Τι είπε η Ζαρούλια για τον Μαρξ και τον Ενγκελς;!

Πριν από λίγο η Ζαρούλια μιλώντας στη Βουλή είπε διάφορα αστεία αλλά επικίνδυνα πράγματα, αραδιάζοντας ένα σωρό απίστευτες ιστορίες οι οποίες έχουν ως μοναδική πηγή το ύφος και τη λογική του Γκαίμπελς! Δεν βρίσκουμε παράξενο οι Έλληνες ναζί να μιμούνται τον Γκαίμπελς, αλλά νομίζουμε ότι αυτοί τελικά δεν τον μιμούνται απλά μα προσπαθούν να τον ταΐσουν την σκόνη τους! Έτσι η Ζαρούλια ανάμεσα στα άλλα αστεία, είπε ότι ο Μαρξ και ο Ένγκελς ήταν μισέλληνες και λάτρεις των Οθωμανών!
Οπωσδήποτε η Γκαιμπελίστικη τακτική του πες – πες κάτι θα μείνει είναι δεύτερη φύση και των Ελλήνων ναζί, αλλά δε φτάνει μόνο αυτή για να ξεστομίζουν τις ανιστόρητες, φασιστικές και ρατσιστικές κραυγές τους! Οι Έλληνες ναζί απευθύνονται στα πιο χαμηλά μορφωτικά στρώματα αφού οι υπόλοιποι είτε γνωρίζουν είτε θα ψάξουν και θα πληροφορηθούν, αρνούμενοι να καταπιούν αμάσητα τα φασιστικά ψεύδη της Χρυσής Αυγής, ότι το έργο των Μαρξ και Ένγκελς όχι απλά είναι γεμάτο από αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ελλ…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κό…