Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο νόμος λαιμητόμος για Ασφαλιστικό και Φορολογικό – Οι ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ (VIDEO)

Με 153 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε ο νόμος – λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Σε σύνολο 296 παρόντων βουλευτών 153 ψήφισαν «Ναι» και 143 ψήφισαν «Όχι» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής.
Επίσης στην ονομαστική ψηφοφορία οι παρόντες βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 38 του επίμαχου νομοσχεδίου που αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΕΒ.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.  
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και δείτε βίντεο, από τη συζήτηση της πρώτης μέρας του νομοσχεδίου. 

Οι ομιλίες των κομμουνιστών βουλευτών

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Είναι θράσος να μιλάτε εσείς για ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Να πιάνετε στο στόμα σας τους εκατοντάδες χιλιάδες βασανισμένους από το κράτος στις εξορίες και στις φυλακές παλιότερα, που χτυπήθηκαν αλύπητα από τα πολιτικά αφεντικά σας - είναι και δικά σας πλέον - γιατί πάλευαν για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είστε και εσείς  εχθρός των εργαζόμενων, με τη σημερινή σας ψήφο και με τα όσα έχετε κάνει μέχρι τα σήμερα. 
Η πολιτική σας τσακίζει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των μονοπωλίων. Από τη μία διατηρείτε και ενισχύετε τις νόμιμες φοροελαφρύνσεις των μονοπωλίων και από την άλλη συνεχίζετε τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και να μειώνονται τα εισοδήματά τους». (Δείτε εδώ βίντεο και διαβάστε την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Ολομέλεια της Βουλής)
Την εγκληματική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ως συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί έτσι εξυπηρετείται το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, κατήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό. Το ΚΚΕ, επισήμανε ο Θ. Παφίλης, καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να αψηφήσουν τη μοιρολατρία, να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της υποταγής και της συναίνεσης, να συσπειρωθούν σε μια Λαϊκή Συμμαχία με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα, που θα αντιπαλεύει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα,  που θα ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή του βάρβαρου συστήματος, που θα ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό, ο οποίος είναι αναγκαίος, είναι επίκαιρος και η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο)
«Συζητάτε αν θα τραβήξετε με αριστερό ή δεξί χέρι το σωληνάκι από τους εργαζόμενους που είναι ήδη στην εντατική με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, καπάκι το τρίτο» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προσθέτοντας ότι «το συζητάτε με έναν τρόπο, και ένα λεξιλόγιο, το οποίο σας καθιστά αριστερά λόρδων». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο). 
Να μη ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τους ελιγμούς της κυβέρνησης επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό. Όπως πρόσθεσε στη διαπραγμάτευση οργίασε η προπαγάνδα, το ένα ψέμα διαδεχόταν το άλλο ενώ τα καθησυχαστικά λόγια για τις κόκκινες γραμμές περίσσεψαν. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο).
Η κυβέρνηση θα πληρώσει πολιτικά αυτήν την εχθρική προς το λαό ενέργεια προειδοποίησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό και τόνισε ότι στη συνείδηση των εργαζομένων θα μείνει ως το πλέον αντιδραστικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι ο αγώνας για την ανατροπή του θα ενταθεί. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο)

Ομιλίες του πρωθυπουργού και υπουργών

Άλλοθι για τη σαρωτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ αναζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει το γεγονός ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχονται σαν οδοστρωτήρας να ισοπεδώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προστιθέμενα στα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο. Την ίδια στιγμή, υπεραμύνθηκε των νόμων-λαιμητόμων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, εμφανίζοντάς τα ως «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ενώ επιχείρησε να καταστήσει το λαό συνένοχο, ισχυριζόμενος ότι με την ψήφο του στις εκλογές έχει δώσει έγκριση στην πολιτική που σήμερα υλοποιείται. 
Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τα επιπλέον 5,4 δισ. μέτρα που προσθέτει στις πλάτες του λαού ως συνέχεια των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κατηγορούν την κυβέρνηση για φοροεπιδρομή, ήταν αυτοί που από 2010 έως το 2014 έφεραν μέτρα 63 δισ. ευρώ.
Το ίδιο έπραξε και για το Ασφαλιστικό λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει δεσμεύσεις οδυνηρές, όπως τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε βάρος των επικουρικών συντάξεων, τις οποίες ωστόσο μειώνει σε σημαντικό ποσοστό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κατά συνέπεια το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών των συνταξιούχων. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοίνωσε ότι το αγγελιόσημο θα καταργηθεί από την 1η Αυγούστου και όχι άμεσα, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι. Επίσης οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις θα ισχύσουν από την 1η Ιούλη. 
Ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, κάνοντας το μαύρο άσπρο ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο καθιερώνει κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης. «Είμαστε στα βάθη της ερήμου και πρέπει να μοιράσουμε δίκαια το λίγο ψωμί, το λίγο νερό και το λίγο αλάτι που έχουμε. Και το κάνουμε δίκαια», σημείωσε σε ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας. Μάλιστα ξεπερνώντας και αυτά τα όρια της πρόκλησης ανέφερε ότι αυτή τη «ριζική αναδιάρθρωση» περιέχει κανόνες για τους οποίους αγωνιζόταν το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.
«Δεν υπάρχει ταμείο, ούτε ένα, που να μην έχει ελλείμματα σήμερα» είπε, αποσιωπώντας ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει τη διαχρονική λεηλασία των ταμείων από το κράτος και τους εργοδότες και να την επεκτείνει. 
Στα πλαίσια της δικομματικής κοκορομαχίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, κατηγόρησε τη ΝΔ για «καιροσκοπισμό» επειδή δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ στήριξε το τρίτο μνημόνιο. 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ισχυρίστηκε ότι «πάνω από το 90% των αγροτών δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ», τη στιγμή που τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές και απογειώνεται η φοροληστεία τους, ενώ θα χαρατσώνονται και οι αγροτικές επιδοτήσεις. 
Τη λογική του μικρότερου κακού αναπαρήγαγε στην ομιλία του ο Γιώργος Χουλιαράκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Φορολογικό.
Την ώρα που η μείωση του αφορολόγητου και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τσακίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, ο Γ. Χουλιαράκης ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο συνδυάζει καλύτερη δημοσιονομική απόδοση, κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα καταπολεμώντας την φοροδιαφυγή. 
Το «success story» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προέβαλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να απαντήσει στην ενδοαστική κριτική περί «καταστροφής της οικονομίας». Ως απόδειξη αυτών των «επιτευγμάτων» παρουσίασε το γεγονός ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε «εξαιρετικά», ενώ απαρίθμησε μία σειρά δείκτες που αφορούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων όπως η αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.
Ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε το κεφάλαιο, ότι η κυβέρνηση του διαθέτει «συντεταγμένη στρατηγική» και «σχέδιο» για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2016. Επιβεβαιώνοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει την ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων, υποστήριξε ότι μέρος αυτού του σχεδίου είναι το νομοσχέδιο για τη «βαθιά μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού». Πρόσθεσε ότι η «μεταστροφή της οικονομίας» θα βασιστεί στο νέο ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό νόμο, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα προσφέρει ζεστό χρήμα και επιπλέον φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.
Για τα «κόκκινα» δάνεια υποστήριξε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε «είναι αυτή που υποσχεθήκαμε», τη στιγμή που καταργείται και η παραμικρή προστασία.

Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των αστικών κομμάτων

Να λάβει η ΝΔ το «δαχτυλίδι» της υπεράσπισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων ως πιο ικανή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη από το ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άρχουσα τάξη κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
Εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους δανειστές να άρουν την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διότι -όπως υποστήριξε- είναι αναξιόπιστη, ανίκανη και αναποτελεσματική.
Ευθέως ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα μιας «συμφωνίας αλήθειας» και μιας «συλλογικής αυτογνωσίας» παραδεχόμενος πως για το λαό «δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος» που προτείνει η ΝΔ, όπως, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι επώδυνες οι προτάσεις» του κόμματός του για το Ασφαλιστικό και ευχήθηκε να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση λέγοντας «εύχομαι να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση» (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Τα αντιασφαλιστικά μέτρα που είχαν επεξεργαστεί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπέδειξε ως «λύση» για το Ασφαλιστικό, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ερίζοντας με τη συγκυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα σφαγιαστούν καλύτερα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανιδεότητα», θέλοντας να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμόσει πιο αποφασιστικά τις αναδιαρθρώσεις που υπηρετούν την κερδοφορία του. Επίσης χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση «ανεπίδεκτη μαθήσεως» γιατί αρνήθηκε να εφαρμόσει τη «δικιά μας μεταρρύθμιση». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Την ιδιωτική Ασφάλιση βλέπει σαν πυλώνα του συστήματος της Ασφάλισης ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ένα σύστημα που θα έχει τρεις πυλώνες που θα περιλαμβάνουν την κύρια σύνταξη που θα καταβάλλεται από το κράτος, την επαγγελματική σύνταξη με την οποία θα καταργηθούν οι επικουρικές και την προαιρετική, όπως την ονόμασε, που θα είναι συμπληρωματική και θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
«Να ακολουθήσετε μια εθνική προσπάθεια», κάλεσε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν από κοινού ψηφίσει το 3ο μνημόνιο. Με τη λογική «ποιος πήρε τα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα;», ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λαμβάνει μέτρα 5,4 δισ. μέτρα έως το 2018, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει μέτρα 15 δισ. ευρώ για τα έτη 2015 και 2016. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Υπέρ της ιδιωτικής Ασφάλισης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που επανέλαβε ότι πρέπει να κοπούν συντάξεις σε όσους έχουν εισόδημα 3.000 ευρώ αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως έχει αναλάβει το ρόλο του λαγού για τη διευκόλυνση των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ότι δεν έκαναν πολλές ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, δηλαδή δεν έκαναν έγκαιρα τα αντιλαϊκά μέτρα και επανάλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά συναίνεση και σοβαρότητα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Με μεγάλες δόσεις αντικομμουνιστικού δηλητηρίου, απειλών και ανέξοδη «αντιμνημονιακή» κριτική εμφανίστηκε ο αρχηγός της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» Νίκος Μιχαλολιάκος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σχόλια