Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H αέναη κίνηση του μανδύα της ΓηςΟι παρατηρήσεις από το παχύ στρώμα 3.000 χιλιομέτρων θερμών πετρωμάτων μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα της Γης έδωσαν μια πολύ διαφορετική εικόνα από τις προβλέψεις που γίνονται από τους γεωλόγους τα τελευταία 30 χρόνια. Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ. Μάρκ Χόγκαρντ, δημιούργησαν την πρώτη διεθνή βάση δεδομένων για τις χαοτικές κινήσεις του μανδύα της Γης και ανάρτησαν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience».
«Ποτέ δεν ήμασταν σε θέση να μετρήσουμε με ακρίβεια τις κινήσεις αυτές, έπρεπε ουσιαστικά να μαντέψουμε πώς μοιάζουν», δήλωσε ο Χόγκαρντ. Οι νέες παρατηρήσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις και θεωρίες των γεωλόγων πριν από 30 χρόνια. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι οι κυματοειδείς κινήσεις του μανδύα συμβαίνουν με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.
Η κίνηση του μανδύα αναγκάζει την επιφάνεια να κινείται πάνω - κάτω και έχει τεράστια επιρροή στον τρόπο που μοιάζει η Γη σήμερα. Η κυκλοφορία αυτή προκαλεί το σχηματισμό βουνών, ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές που βρίσκονται στη μέση των τεκτονικών πλακών.
«Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για χρονοδιαγράμματα που φαίνονται απίστευτα μεγάλα σε εσάς και σε εμένα, σε γεωλογικούς όρους η επιφάνεια της Γης κινείται πάνω-κάτω σαν γιο-γιο», δήλωσε ο Χόγκαρντ. «Για ένα χρονικό διάστημα του ενός εκατομμυρίου ετών, η οποία είναι η τυπική μονάδα μέτρησής μας, η κίνηση του μανδύα μπορεί να προκαλέσει την επιφάνεια να μετακινηθεί προς τα επάνω και προς τα κάτω εκατοντάδες μέτρα».
Οι επιστήμονες έκαναν περισσότερες από 2.000 μετρήσεις στους βυθούς των ωκεανών, όπου είναι πιο εύκολο να καταγράψουν τις κινήσεις του μανδύα.
«Τα αποτελέσματα αυτά θα έχουν μεγάλες επιδράσεις στο πώς χαρτογραφούσαμε την κυκλοφορία των ωκεανών στο παρελθόν, η οποία επηρεάζεται από το πόσο γρήγορα κινείται ο βυθός πάνω-κάτω και εμποδίζει τη διαδρομή των ρευμάτων του νερού», δήλωσε ο Χόγκαρντ. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιφάνεια κινείται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προηγουμένως προβλέψει, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει και άλλα πράγματα, όπως η σταθερότητα των πάγων και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν της κλιματικής αλλαγής».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Τι είπε η Ζαρούλια για τον Μαρξ και τον Ενγκελς;!

Πριν από λίγο η Ζαρούλια μιλώντας στη Βουλή είπε διάφορα αστεία αλλά επικίνδυνα πράγματα, αραδιάζοντας ένα σωρό απίστευτες ιστορίες οι οποίες έχουν ως μοναδική πηγή το ύφος και τη λογική του Γκαίμπελς! Δεν βρίσκουμε παράξενο οι Έλληνες ναζί να μιμούνται τον Γκαίμπελς, αλλά νομίζουμε ότι αυτοί τελικά δεν τον μιμούνται απλά μα προσπαθούν να τον ταΐσουν την σκόνη τους! Έτσι η Ζαρούλια ανάμεσα στα άλλα αστεία, είπε ότι ο Μαρξ και ο Ένγκελς ήταν μισέλληνες και λάτρεις των Οθωμανών!
Οπωσδήποτε η Γκαιμπελίστικη τακτική του πες – πες κάτι θα μείνει είναι δεύτερη φύση και των Ελλήνων ναζί, αλλά δε φτάνει μόνο αυτή για να ξεστομίζουν τις ανιστόρητες, φασιστικές και ρατσιστικές κραυγές τους! Οι Έλληνες ναζί απευθύνονται στα πιο χαμηλά μορφωτικά στρώματα αφού οι υπόλοιποι είτε γνωρίζουν είτε θα ψάξουν και θα πληροφορηθούν, αρνούμενοι να καταπιούν αμάσητα τα φασιστικά ψεύδη της Χρυσής Αυγής, ότι το έργο των Μαρξ και Ένγκελς όχι απλά είναι γεμάτο από αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ελλ…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κό…