Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς (το) είπατε;

konstantopoulouΓράφει ο Σφυροδρέπανος //
Η τρέχουσα καπιταλιστική κρίση δημιούργησε μερικά κενά. Κι επειδή η φύση ή μάλλον η ιστορία τα απεχθάνεται, έσπευσε να τα καλύψει.
Για παράδειγμα, η Ελευθεροτυπία, η ναυαρχίδα του τύπου της εναλλακτικής και ευαίσθητης Κεντροαριστεράς, βούλιαξε στα χρέη της, κι έτσι ξεκίνησε μια κούρσα για τη διάδοχη κατάσταση, όπου συμμετείχε ένα νεκραναστημένο κακέκτυπό της με το ίδιο όνομα, που έψαχνε τη χάρη, κι οι “Έξι μέρες” του Δελατόλλα, για να κερδίσει τελικά η Εφημερίδα των Συντακτών (ΕφΣυν), που έχει μετατραπεί σε άτυπη εφημερίδα της κυβερνήσεως της πρωτοδεύτερης φοράς Αριστερά.
Μια μάχη που κινήθηκε παράλληλα με την ευγενή άμιλλα για τη διαδοχή του ανατέλλοντος ηλίου του ΠαΣοΚ, που έδυσε, στο ρευστό χυλό της σοσιαλδημοκρατίας. Το ΠαΣοΚ πέθανε (ή τέλος πάντων ψυχορραγεί), ζήτω το νέο ΠαΣοΚ. Μια κούρσα όπου έτρεξαν τα ρετάλια-υπολείμματα του ΠαΣοΚ και -σα λαγός περισσότερο- η αλήστου μνήμης ΔημΑρ, για να κερδίσει εύκολα ο Σύριζα, με τη γνωστή κατάληξη και την πρόσκρουση του αντιμνημονιακού του λόγου στην πραγματικότητα. Έτσι όμως δημιουργήθηκε ένα κενό στη δική του θέση, που αναζητά διάδοχο φορέα. Κι εδώ μπαίνει να “ταράξει τα λιμνάζοντα νερά” (του βάλτου, όπου πλακώνονται τα βουβάλια κι οι βάτραχοι περιμένουν να μεταμορφωθούν σε πρίγκιπες) το καραβάκι της Πλεύσης Ελευθερίας.
-Πώς (το) είπατε;
Πλεύση ελευθερίας. Μόνο που η ελευθερία για εμάς είναι μια ωραία γυναίκα. Η Ζωή πάλι όχι. Κι ας προκαλούσε σε κάποιους ονειρώξεις με το αυστηρό της βλέμμα στη Βουλή, την τυπολατρία της και τις δικηγορίστικες φράσεις της. Κι ας φαντασιωνόταν ναρκισσιστικά η ίδια πως φεύγοντας από τη Βουλή, μπορεί να σηκώνονταν οι βουλευτές στα έδρανά τους και να την αποχαιρετούσαν κινηματογραφικά: oh Captain, my Captain…

Πλεύση ελευθερίας, με σήμα το καράβι. Απολιτίκ και κενό, στα πλαίσια του σύγχρονου μάνατζμεντ, ίματζ-μέικινγκ, ντιζάιν (και τρία αυγά Τουρκίας, που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν), για να ψαρεύει σε θολά, αντιμνημονιακά νερά και να προσκρούσει σύντομα σε κάποια ξέρα, με το ρηχό, αντιμνημονιακό του λόγο. Και με προτεινόμενο σύνθημα: “η Ζωή σέρνει καράβι”, για να πιάσει το ευρύ κοινό, όπως τα ατακαδόρικα σποτάκια της ΛαΕ, με το λάστιχο.
Με σήμα το καράβι, για να παραπέμπει ευθέως σε ταξικά ναυάγια. Αν και η Κωνσταντοπούλου δεν είναι ούτε φύσει ούτε θέσει κομμάτι της δικής μας τάξης, για να την προδώσει. Ήταν εξ αρχής στην απέναντι όχθη (με τις επενδύσεις κι όχι με το Μαρξ, όπως θα έλεγε κι ο Σαββίδης), μεγαλοδικηγόρος του Κολωνακίου, σαν τον πατέρα της, που τελικά βολεύτηκε με μια προσωρινή προεδρική θέση στο ΔΣ της ομάδας του Βαρδινογιάννη, αφού δεν κατάφερε να γίνει ΠτΔ.
Ένα καράβι, παλιό σαπιοκάραβο, με μπαγιάτικα υλικά και χρεοκοπημένες συνταγές, που έρχεται λουστραρισμένο να πλασαριστεί σαν καινούριο, σαν τα σαπάκια των εφοπλιστών. (Εδώ συνειρμικά μπορούμε να επεκταθούμε στην ομοιότητα του σήματος με ένα κοπάδι μεγαλοκαρχαρίες, καθώς και στο… μυστηριώδες μυστήριο που καλύπτει τους  αλλεπάλληλους θανάτους και τον αποδεκατισμό του πληρώματος του Noor-1, αλλά θα ξεφεύγαμε από το αρχικό θέμα).
Ένα καράβι που θα πάει μάλλον αταξίδευτο, για να αρχίσουν οι φαγωμάρες μεταξύ των στελεχών: να δούμε ποιος-ποιος-ποιος θα φαγωθεί. Αλλά δε θα πάει αύτανδρο, γιατί οι πολιτικοί καριερίστες ξέρουν να επιβιώνουν και να εγκαταλείπουν εγκαίρως ένα καράβι που βουλιάζει, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιθάκη της εξουσίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

H συγνώμη του Facebook δεν έπεισε κοινό και Wall Street

Πτώση σημειώνει η μετοχή και μεγαλώνει η εκστρατεία «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε χθες «συγγνώμη» για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι «δεν θα ξανασυμβεί» αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε: οι χρήστες θέλουν «να εγκαταλείψουν το Facebook» και η μετοχή του κολοσσού σημείωσε σήμερα πτώση 1,5% στη προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση. Μετά τι αποκαλύψεις πριν 3 μέρες  των New York Times και Observer ότι η  εταιρεία ανάλυσης δεδομένων απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατ. χρηστών και τα χρησιμοποίησε υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ,  η μετοχή του Facebook κατρακύλησε, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 46 δισεκ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας. «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) εκστρατεία  στο Διαδίκτυο Τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της εταιρείας …