12/2/16

Επικοινωνιακό αντιπερισπασμό επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας λόγω της λαϊκής οργής για Ασφαλιστικό και Φορολογικό

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Να κρύψει την λαϊκή οργή για τα μέτρα που προωθεί κάτω από το χαλί της δήθεν αντιμετώπισης της διαπλοκής μέσω της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες επιχείρησε στη Βουλή ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας ανταλλάσσοντας με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορίες περί διαπλεκόμενων.
Η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες υπερψηφίστηκε καθώς στην ονομαστική ψηφοφορία σε σύνολο 270βουλευτών «ναι» ψηφίσαν 154 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 102 βουλευτές και «παρών» ψηφίσαν 14βουλευτές. «Ναι» ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει με διαδικασία fast track την επίμαχη τροπολογία όταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας είναι οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπει μια τάξη» στο τηλεοπτικό σκηνικό με την αδειοδότηση και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «κάνει πλάτες» στη διαπλοκή και «πουλάει εκδούλευση σε κάποιους κυρίους» ότι δεν θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ανέφερε πως η κυβέρνηση τηρεί το Σύνταγμα αφού το κράτος είναι υπεύθυνο για το τηλεοπτικό σκηνικό και πως οι τέσσερις άδειες δεν είναι λίγες αλλά πολλές για χώρα όπως η Ελλάδα.
«Εσείς είστε η διαπλοκή κ. Τσίπρα» ήταν η κατηγορία που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «δημιουργείται το δικό σας σύστημα διαπλοκής» κάνοντας τον αρμόδιο υπουργό πανίσχυρο και αδρανοποιόντας το ΕΣΡ. Ανέφερε πως η ΝΔ θεωρεί «ότι ισχύει για τους επιχειρηματίες να ισχύει και για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ» και πως «υπερασπίζεται την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή».
Από τις ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών έγινε σαφές πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει την αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας και σε νέους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευσης και άλλα κόμματα επιδιώκουν να διατηρηθεί η ισχύουσα κατάσταση και εστιάζουν τη διαμάχη τους για το αν η κυβέρνηση με την πλειοψηφία της στη Βουλή ή το ΕΣΡ θα έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα και όχι στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις η ενημέρωση είναι ελεγχόμενη από τους επιχειρηματικούς ομίλους υπέρ των δικών τους συμφερόντων.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας όπου στο επίκεντρο είναι οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης μιλώντας επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. (δείτε εδώ video)
Ανάφερε πως ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε κουβέντα για τους εργαζόμενους και τους αγρότες που κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και κάλεσε την κυβέρνηση να μαζέψει όσους συκοφαντούν τους αγρότες παρομοιάζοντας τα τρακτέρ με τανκς, ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζητά από τους αγρότες να σταματήσουν να αγωνίζονται. Σημείωσε ακόμα πως ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για το ΝΑΤΟ και την εμπλοκή του στο Προσφυγικό κάνοντας λόγο για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνδιαχείρηση του Αιγίου και εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων σε ένα μεγαλύτερο πόλεμος στην περιοχή.
Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ανέφερε πως γίνεται αναδιανομή της πίτας και συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια και πως η κυβέρνηση θέλει να βάλει νέους παίχτες και η ΝΔ να υπερασπίζεται το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, ενώ και οι δύο αποδέχονται πως η ενημέρωση θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και από εκεί πηγάζει η διαπλοκή που δήθεν η κυβέρνηση θα την αντιμετωπίσει. Για τα περί διαφάνεια σημείωσε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις από την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για αλλοδαπές εταιρίες που είναι στο χρηματιστήριο.
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» διότι δεν μπαίνει σε οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια και ενδιαφέρεται για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ σημειώνοντας οτι στο νόμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό που θα εργάζεται με οργανόγραμμα και με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Στην αρχή της τοποθέτησης του ο Θανάσης Παφίλης καυτηρίασε τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στους δικτάτορες Μεταξά και Παπαδόπουλο.   
Νωρίτερα απορρίφθηκαν θέματα επί της διαδικασίας και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν τεθεί από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξης. 

Μνημονιακή υποχρέωση ο διαγωνισμός

Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι μνημονιακή υποχρέωση και τα έσοδα τους να χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το μνημόνιο γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι το μνημόνιο δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να εκκινήσει έναν διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των τηλεοπτικών αδειών προσθέτοντας ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Ανέφερε πως ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει «με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόταση σχετικά με τον διαγωνισμό, δεν έχει γίνει και καμία συζήτηση με τους θεσμούς», ενώ για το πως θα γίνει η διαδικασία απάντησε ότι «είναι τα κράτη - μέλη που αποφασίζουν για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, καθώς αυτή η νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών  

Για «παζάρια με τους καναλάρχες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο επικεφαλής του ΠοταμιούΣταύρος Θεοδωράκης και πως «η μόνη σας έγνοια είναι να φτιάξετε άλλο ένα ελεγχόμενο καθεστώς. Όπως κάνετε παντού. Όπως κάνετε στο κράτος».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις δικές της πολιτικές» και οτι με την τροπολογία «πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης πρότεινε κυβέρνηση τεχνοκρατών, λέγοντας ότι ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν είναι δοτός διότι προκύπτει από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία