Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φτιάχνοντας καύσιμα από… ουίσκι

Η διαδικασία παρασκευής ουίσκι απαιτεί την ύπαρξη τριών υλικών: νερό, μαγιά και σιτηρά. Ωστόσο, μόλις το 10% αυτών των συστατικών καταλήγει… στα ποτήρια μας.
Το υπόλοιπο 90% αποτελεί απόβλητο μετά τη διαδικασία της απόσταξης και συνήθως καταλήγει στη θάλασσα ή μετατρέπεται σε ζωοτροφή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sciencealert.com μια νέα start-up εταιρεία έχει βάλει ως στόχο να μετατρέψει τα απόβλητα της παραγωγής ουίσκι σε…
βιοκαύσιμα.
Η εταιρεία Celtic Renewables Ltd που εδρεύει στη Σκωτία, εργάζεται επάνω στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της βιομηχανίας παραγωγής του δημοφιλούς σκωτσέζικου ουίσκι για την παραγωγή βιοβουτανόλης –ενός προηγμένου βιοκαυσίμου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των ορυκτών καυσίμων.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς επίσης και να παρέχει ενεργειακή εγγύηση στις αγροτικές περιοχές που αποτελούν την ακμάζουσα βιομηχανία του ουίσκι.
Η ομάδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έχει τελειοποιήσει μια παλιά, βιομηχανική τεχνική ζύμωσης και έχει καταφέρει να μετατρέψει τα κατάλοιπα των φλοιών από τους σπόρους που έχουν υποστεί ζύμωση και το υγρό (pot ale) που παράγεται κατά τη διεργασία πολτοποίησης, σε 1-βουτανόλη και αιθανόλη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα.
Η βιοβουτανόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βιοαιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως βιοκαύσιμο. Έχει 25% περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου και χαμηλότερη πίεση ατμού, καθιστώντας τη ασφαλέστερη για αποθήκευση και χειρισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με βενζίνη ή ντίζελ στις δεξαμενές αποθήκευσης ή τις αντλίες λιανικής, εξαλείφοντας την ανάγκη για τροποποίηση στις εγκαταστάσεις ανάμιξης.
Η βιομηχανία του ουίσκι παράγει ετησίως 1.600 εκατ. λίτρα pot ale και 500.000 τόνους κατάλοιπα φλοιών από τη διαδικασία απόσταξης. Προς το παρόν οι εγκαταστάσεις της Celtic Renewables είναι μικρές και δε μπορούν να επεξεργαστούν όλον αυτόν τον όγκο αποβλήτων. Ωστόσο, η ομάδα ελπίζει να βρει χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο, όπου θα μπορεί να «αναβιώσει» αυτή η παλιά τεχνική ζύμωσης, που θα οδηγήσει στα βιοκαύσιμα του μέλλοντος.

πηγη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλ@στε μας τ’ @ρχίδι@…

Οι Αριστεροί έστησαν προκαταρκτική γιατί εμποδίσαμε τις ορδές των βαρβάρων να διαβούν! Οι Αριστεροί μας καλούν σε απολογία γιατί εμποδίσαμε τους φονιάδες των λαών να περάσουν για να δολοφονήσουν κι άλλους λαούς! Οι Αριστεροί μας καλούν να απολογηθούμε επειδή σταθήκαμε εμπόδιο στο πέρασμα αυτών που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Οι Αριστεροί εώρακάν μας και μας ζητούν να απολογηθούμε ως σαν να είμαστε ληστές. Μια λοιπόν που οι Αριστεροί μας εώρακαν και μιας που στο πρόσωπό μας ανεγνώρισαν ληστάς, θυμηθήκαμε κι εμείς εκείνην την μακρινή από το 1923 αναφορά του υπαστυνόμου Ιωάννη Πετράκη που εώρακε τους ληστάς! Έγραψε λοιπόν στην αναφορά του ο Ιωάννης Πετράκης: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τούς ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν». Κλ@στε μας λοιπόν τ’ @ρχίδι@ απατεώνες ψευταράδες ξετσίπωτοι! Νάβις

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες…

Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τους προδότες με βάση τα εξώδικα που έστειλαν σε όσους Έλληνες βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα δικάσουν για εσχάτη προδοσία όσους βουλευτές προβούν σε τέτοια ενέργεια! Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν εντονότατα στα προσωπικά εξώδικα που έστειλαν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού προσωπικά σε όλους τους βουλευτές. Κακώς αντέδρασαν έτσι γιατί για να δικάσουν αυτοί που έστειλαν τα εξώδικα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, οπότε η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που παριστάνουν τους Ελληναράδες θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μην έρθουν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές το επόμενο διάστημα, οπότε τα δικαστήρια και οι κρεμάλες που θέλουν να στήσουν μπορούν να στηθούν μόνο με τηλεδιάσκεψη!…

Σοκ: Η Ε.Ε. με έκθεσή της υπονοεί ξεκάθαρα, πως κάποιοι τρώνε λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένας δε σοκαρίστηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να κατασκευαστούν μερικοί από τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα και σύμφωνα με το πόρισμά της, η πλέμπα επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα χειρότερα, οι αυτοκινητόδρομοι που παρδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος, ενώ λάθος είχε υπολογιστεί και η συχνότητα διέλευσης των οχημάτων, μειωμένη κατά 63%. Η Ολυμπία Οδός παραδόθηκε μειωμένη κατά 45% με αύξηση του κόστους κατά 59% και συνολική πρόσθετη επιβάρυνση 678 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Μορέα από την άλλη παραδόθηκε ολόκληρος, με το κ…