Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βελόνα επιτρέπει τη χορήγηση φαρμάκων απευθείας στον εγκέφαλο

Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα σύστημα που επιτρέπει τη χορήγηση μικροσκοπικών ποσοτήτων φαρμάκου σε περιοχές του εγκεφάλου μεγέθους μέχρι και ενός κυβικού χιλιοστού.
Στοχευμένη χορήγηση φαρμάκου τέτοιου είδους θα καθιστούσε δυνατή την αντιμετώπιση ασθενειών που επηρεάζουν πολύ συγκεκριμένους τομείς του εγκεφάλου, χωρίς να επηρεάζεται η φυσιολογική δραστηριότητα του υπολοίπου, εκτιμούν οι ερευνητές.
Όπως αναφέρει το MIT News, μέσω της χρήσης αυτής της συσκευής, που απαρτίζεται από πολλαπλούς σωλήνες που περιέχονται σε μια βελόνα πάχους αντίστοιχου μιας τρίχας, οι ερευνητές μπορούν να χορηγήσουν ένα ή παραπάνω φάρμακα βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, με έλεγχο εξαιρετικά υψηλής ακριβείας ως προς το πόσο φάρμακο παρέχεται και πού πηγαίνει. Σε μια μελέτη πάνω σε ποντικούς, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να παρέχουν στοχευμένες δόσεις ενός φαρμάκου που επηρέαζε τις κινησιακές λειτουργίες των πειραματόζωων.
«Μπορούμε να εισάγουμε πολύ μικρές ποσότητες πολλαπλών φαρμάκων σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε ενδοφλεβίως ή από το στόμα, και επίσης να ελέγξουμε αλλαγές στις συμπεριφορά μέσω της χορήγησης φαρμάκων» λέει ο Κανάν Νταγκντεβίρεν, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου στο Science Translational Medicine.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή, κατασκευασμένη μέσω μικροκατασκευής, συσκευή, θα μπορούσε να έχει τεράστια επίδραση στην κατανόηση των εγκεφαλικών ασθενειών, καθώς και στην παροχή νέων τρόπων χορήγησης βιοφαρμακευτικών κ.ά» λέει ο Ρόμπερτ Λάνγκερ, καθηγητής του ΜΙΤ και ένας από τους ερευνητές του paper.
NEWS.MIT.EDU/M. SCOTT BRAUER
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών διαταραχών συχνά αλληλεπιδρούν με χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα παρενέργειες. Ο περιορισμός των παρενεργειών αυτών είναι δυνατός εάν περιοριστεί δραστικά ο χώρος στον οποίο χορηγείται το φάρμακο, μέσα από πολύ μικρές κάνουλες. Η ομάδα του ΜΙΤ ανέλαβε να αναπτύξει μία μικροσκοπική κάνουλα που μπορεί να «στοχεύσει» πολύ μικρές περιοχές. Μέσω νανοτεχνολογικών τεχνικών, δημιούργησαν σωλήνες διαμέτρου περίπου 30 μικρομέτρων και μηκών μέχρι και 10 εκατοστών. Οι σωλήνες αυτοί περιέχονται σε μια βελόνα ανοξείδωτου ατσαλιού με διάμετρο περίπου 150 μικρόν. «Η συσκευή είναι πολύ σταθερή και συμπαγής, και μπορείς να την τοποθετήσεις οπουδήποτε σε ενδιαφέρει» λέει ο Νταγκντεβίρεν.
Οι ερευνητές συνέδεσαν τις κάνουλες σε μικρές αντλίες που μπορούν να εμφυτευθούν κάτω από το δέρμα. Μέσω της χρήσης αυτών των αντλιών, οι ερευνητές έδειξαν πως μπορούσαν να χορηγήσουν μικρές δόσεις (εκατοντάδες νανολίτρα) μέσα στους εγκεφάλους των ποντικών.
«Από τη στιγμή που η συσκευή είναι παραμετροποιήσιμη, στο μέλλον μπορούμε να έχουμε διαφορετικά κανάλια για διαφορετικά χημικά, ή για φως, για στόχευση όγκων ή νευρολογικών διαταραχών, όπως το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ» σημειώνει ο Νταγκντεβίρεν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …