Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέθανε ο ΙΚΕΑς: Νεκρολογία ενός Σουηδού επιχειρηματία με φασιστικό παρελθόν

Ο ιδρυτής και αφεντικό της ΙΚΕΑ Ίνγκβαρ Κάμπραντ έγινε μέλος στο νεοϊδρυθέν κόμμα των Σουηδών φασιστών το 1942. Σε συνέντευξή του το 2010 δήλωσε ότι ακόμη θαυμάζει τον ιδρυτή του κόμματος Per Engdahl. Το ΙΚΕΑ το ξεκίνησε το 1943 και ο τίτλος προέρχεται από τα αρχικά του ονόματός του και την διεύθυνση, Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Με έξυπνες ιδέες πακεταρίσματος και χαμηλή ποιότητα ξύλου και επίπλων ταλαιπώρησε αρκετές γενιές,στην αρχή τον φοιτητόκοσμο, στο στήσιμο. Έστησε το πρώτο κατάστημα το 1958. Μέχρι τότε έπαιρνε μόνο ταχυδρομικές παραγγελίες.

Η επιχείρηση μεγάλωσε, απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Την ξυλεία την προμηθευόταν εκτός Σουηδίας για να πετυχαίνει καλύτερες τιμές.

Τα έπιπλα συνήθως κατασκευάζονται σε χώρες του τρίτου κόσμου σε άθλιες συνθήκες και χαμηλά έως ανύπαρκτα μεροκάματα.
Σήμερα το ΙΚΕΑ έχει 170.000 εργαζόμενους σε υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Κατά πως συνηθίζεται ίδρυσε 2-3 φιλανθρωπικά ιδρύματα και έδινε υποτροφίες σε νέους επιχειρηματίες και δωρεές αφορολόγητες σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Του δόθηκαν οι παρακάτω τίτλοι.

Το βασιλικό μετάλλιο μεγέθους 12;. Ιππότης Α τάξεως μετά από Βασιλική απόφαση (μην ξεχνάμε πως η Σουηδία είναι «σοσιαλιστική» Μοναρχία)

Χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας μηχανικών. Δόκτορας φιλοσοφίας επί τιμή στην οικονομία Πανεπιστήμιο Λουντ. Δόκτορας φιλοσοφίας Επί τιμή στην οικονομία Πανεπιστήμιο Βέξιε

Επί τιμή δόκτορας Πανεπιστήμιο Αγροτικής παραγωγής.

Το 2011 αποκαλύφθηκε ότι το ΙΚΕΑ πληρώνει μόνο 4% φόρο στην Σουηδία λόγω μιας απίστευτης μεταφοράς των κερδών μέσω Ολλανδίας, Ελβετίας και Λιχτενστάιν με θυγατρικές και διάφορα ιδρύματα. Αυτός ο άνθρωπος ήταν κατά τους υπολογισμούς ο πιο πλούσιος Σουηδός, 60 δις ευρώ, χωρίς να έχει την περιουσία του δηλωμένη στην Σουηδία. Πέθανε 91 χρονών.

«Ήταν μια θλιβερή είδηση η απώλεια του Ίνγκβαρ Κάμπραντ. Ήταν ένας μοναδικός επιχειρηματίας που σήμανε πολλά για την Σουηδική επιχειρηματικότητα και έκανε δυνατή την επίπλωση των σπιτιών των πολλών όχι μόνο των λίγων. Ήταν ακόμη ένας εμπνευστής με μεγάλη προσήλωση στο στόχο και διεθνώς και για την Σουηδική επαρχία.”

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός Λεβέν για τον θάνατο του αφεντικού του ΙΚΕΑ. Αν και είναι Σοσιαλδημοκράτης…

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //atexnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …