Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η NASA θα στείλει ρομπότ στον Aρη για να ψάξει εξωγήινη ζωήΗ NASA αποκάλυψε το ρόβερ (ρομποτικό όχημα εξερεύνησης) που ελπίζει ότι θα βρει εξωγήινη ζωή στον Άρη, κλείνοντας το θέμα οριστικά και αμετάκλητα.
Το νέο, βελτιωμένο, μη επανδρωμένο όχημα θα κατευθυνθεί στον πλανήτη με την αποστολή που θα διεξαχθεί το 2020. Αφού φτάσει, θα αναζητήσει ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής στον πλανήτη, ο οποίος μέχρι τώρα θεωρείται ακατοίκητος.
Το καινούργιο όχημα, θα είναι ο διάδοχος του παλιού ρόβερ, με το όνομα Curiosity (δηλαδή, «Περιέργεια»), που ακόμα περιπλανιέται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Τα δύο ρόβερ μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους στην εμφάνιση. Μάλιστα, το καινούργιο χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της τεχνολογίας του παλιού, αλλά έχει επίσης επτά νέα όργανα και επανασχεδιασμένους τροχούς, σύμφωνα με τους δημιουργούς του από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA.
Οι πολλοί αισθητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο το καινούργιο ρόβερ, θα του επιτρέψουν να εξετάσει το έδαφος του πλανήτη, τόσο πάνω, όσο και κάτω από την επιφάνεια. Θα αναλύσει διαφορετικά δείγματα χώματος και πετρωμάτων, ψάχνοντας για σημάδια ζωής. «Αυτά που θα μάθουμε από την αποστολή, μπορούν να ξεκαθαρίσουν το αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν», είπε ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας που συμμετέχει στην αποστολή Άρης 2020.
Το νέο ρόβερ χρησιμοποιεί κατά 85%, τα ίδια εξαρτήματα με τον προκάτοχό του. «Το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος του οχήματος ήταν είτε ήδη σχεδιασμένο είτε κατασκευασμένο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τής αποστολής. Μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε χρόνο, χρήματα και το κυριότερο, μας επιτρέπει να μειώσουμε το ρίσκο», δήλωσε ο Τζιμ Γουατζίν, διευθυντής του Προγράμματος Εξερεύνησης του Άρη.
Μπορεί το 15% να είναι μικρό ποσοστό, όμως οι διαφορές των δύο οχημάτων είναι σημαντικές, καθώς αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει κάνει η NASA από τότε. Μέρος αυτής της προόδου, περιλαμβάνει τα δεδομένα που είχαν σταλθεί από το ρόβερ Curiosity, τα οποία πρόσφεραν πολύτιμα στοιχεία που οι επιστήμονες θέλουν να ερευνήσουν περαιτέρω, χρησιμοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία του νέου ρόβερ, όπως αυτή που του επιτρέπει να εντοπίζει σημάδια ζωής σε κλίμακα μικροβίων. 
Ακόμα, διαθέτει φασματόμετρο με ακτίνες Χ που μπορεί να δει αντικείμενα στο μέγεθος ενός κόκκου αλατιού, αλλά και ένα υπεριώδες λέιζερ που μπορεί να δει τη συνήθως αόρατη λάμψη που εκπέμπουν τα διεγερμένα άτομα άνθρακα. «Τα επόμενά μας όργανα θα βασιστούν πάνω στις ανακαλύψεις του Επιστημονικού Εργαστηριού για τον Άρη, το οποίο έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας», είπε ο Τζορτζ Τάχου, διοικητικό στέλεχος της αποστολής Άρης 2020. «Τα όργανα θα συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα με τρόπους που δεν ήταν εφικτοί στο παρελθόν».
Το ρόβερ θα μεταφερθεί στον Άρη με ένα καινούργιο διαστημικό σκάφος και θα φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη με έναν ειδικό «ουράνιο γερανό». Το JPL αναπτύσσει μια καινούργια τεχνολογία προσεδάφισης που θα επιτρέψει στο ρόβερ να επισκεφτεί τοποθεσίες που θεωρούταν πολύ επικίνδυνες για τον προκάτοχό του και θα γλιτώσει πολλά χιλιόμετρα από τη διαδρομή του με αυτό τον τρόπο.
Η NASA έχει καταφέρει να στείλει με επιτυχία σκάφη στην επιφάνεια του Άρη ενώ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να προετοιμάσει επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι και στον Άρη.


ΠΗΓΗ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …